Sigortanız sağlıklı mı?

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Özel sağlık sigortası almak istiyorsunuz. Peki nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Sağlık sigortanız varsa sigortanızı nasıl daha verimli hale getirebilirsiniz? İşte size sigortanızdan tam performans almanızın yolları...

Hastane kapısında rehin kalanlar, sigortası ve parası olmadığı için hastaneye kabul edilmeyenler, ölen yakınlarını borçlu oldukları hastaneden alamayanlar vs... vs... Bu veya buna benzer haberler medyada oldukça sıklıkta kendine yer buluyor. Sosyal Sigortaların çökme noktasına gelmesi,bu kurumdan istedikleri verimi alamayanların özel sigorta şirketlerine yönelmesine neden oluyor. Ancak, bu da derman arayanların derdine çare olamıyor. Özellikle sağlık sigortalarındaki sorunlar birbirini izliyor.

Türkiye’de sağlık sektörünün problemlerinin başında özel sağlık sigortalarının tam olarak yerleşmemesi geliyor. Türkiye’deki ekonomik şartlar yanında sigorta bilincinin tam anlamıyla yerleşememesi sebebiyle özel sağlık sigortalarından tam bir performans alınamıyor. Özel sağlık sigortaları Türkiye’de 1980’li yılların başında görülmeye başlandı. Türkiye için oldukça yeni olan bu sektörün ilk hatası hesaplamalarını Sosyal Sigortalar Kurumu’nun verilerine dayandırmak oldu. Ne halkın ne de sigortacıların konuyla ilgili pek bir bilgisi yoktu. Buna rağmen Türkiye’de her zaman yeniye olan rağbet özel sağlık sigortalarında da etkili oldu. Bir çok kişi bu hizmetten yararlanmak istedi. Özellikle sigorta şirketlerinin özel hastanelerde ücretsiz tedavi edilme vaatleri zaten SSK koridorlarından bıkmış olan Türk halkı için bulunmaz bir fırsattı. 1990’lara geldiğimizde ise sektör yabancı kuruluşlardan destek almaya başladı. Şu an sektörde 36 tane sigorta şirketi sağlık sigortası hizmeti de veriyor.

Medex Sağlık Sigortası Genel Müdürü Candan Özcan, son birkaç yıldır sağlık sigortası satışlarının büyüme hızının yavaşladığını belirtiyor. Sigortacılık sektöründe son derece kolay satılan bu ürünün satışlarında görülen değişikliğin sebebi tam bir zincirleme araba kazasına benziyor. İlk sebep aslında biraz tüketiciden kaynaklanıyor. ‘Zaten benim özel sağlık sigortam var’ diye her türlü harcamadan çekinmeyen sigortalılar, ertesi yıl büyük bir artış gösteren primler karşısında sigorta şirketleri ile olan anlaşmalarını yenilemiyorlar. Bir de bunların üzerine Türkiye’de sağlık malzemelerinin dışarıdan ithal edilmesi, sağlık sektörünün hızlı bir ilerleme içerisinde olması da primlerin yükselmesine sebep oluyor.

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Sağlık sigortası alırken ilk olarak sigorta şirketleri hakkında sıkı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Bugün bir çok şirketin web sayfası bulunuyor. Bu sayfaları inceleyebilirsiniz. Ayrıca daha önce sağlık sigortası hizmeti almış olan yakınlarınızla görüşün. Onların vereceği referansları dikkate alın. Sigorta sektörünün bir çok alanında olduğu gibi sağlık sigortasında da teminat kapsamı genişledikçe ödeyeceğiniz prim tutarı da artar. Örneğin sadece yatarak tedavi teminatı almanız halinde priminiz ekonomik olur. Kaza ve hastalık sonucu hastanede tedavi veya ameliyat hallerinde sigortanızdan faydalanabilirsiniz. Yıl içinde doktor muayene, ilaç röntgen gibi küçük harcamalarınızı da sigorta kapsamına almak isterseniz ödeyeceğiniz prim yükselir. Bu arada sağlık sigortası alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, teminatlarınızın içeriği. Her sağlık sigortası ürünü farklı farklı teminatlar içerebilir. Örneğin bir üründe göz doktorları dahil olurken, bir başkasında olmayabiliyor. Bu teminatların tanımlarına dikkat etmeniz ve sigorta danışmanınızdan bunları öğrenmenizde fayda var.

Katılım payınız veya muafiyetiniz ne kadar yüksek olursa priminiz o kadar ekonomik olur. Ayakta tedavide en az yüzde 20 katılım payı bulunuyor. Normal koşullar altında sağlık sigortaları Türkiye içinde geçerlidir. Bazı ürünlerde ise ek prim ödemek suretiyle yurtdışından da teminat alınabilir. Yurtdışı teminatları sadece yatarak tedavi ve acil hallerde geçerlidir. Yurtdışı teminatı olan poliçelerde ayrıca assistance hizmeti olması önemlidir. Çünkü bulunduğunuz yabancı ülkelerin sağlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmadığımız gibi, ihtiyacımız olduğunda nereye başvuracağımızı da bilemeyiz. Ama assistance hizmeti varsa bir telefonla organizasyonun yapılmasını sağlayabilirsiniz. Fıtık, diz cerrahisi, böbrek ve safra kesesi taşı ameliyatları gibi bazı hastalıklarda bekleme süresi vardır. 12 aya kadar çıkan bu bekleme süresi içinde meydana gelen riskler teminata dahil edilmez. Bu bir anlamda risk gerçekleştikten sonra başvuruda bulunarak sigorta şirketinin haksız yere zarara uğratılmasını engeller. Sigortanın aynı şirketten devam ettirilmesi halinde yenilemede 12 aylık bekleme süreleri sona erer. Ancak her yıl şirket değiştirilmesi halinde bekleme süreleri baştan gerekir. Kaza halinde bekleme süresi uygulanmaz.

Hangi sigorta şirketinden hangi sağlık sigortası ürününü alacağınıza karar verdiniz. Peki bundan sonra nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Her şeyden önce sizden doldurmanız istenen başvuru formunu çok dikkatli bir şekilde inceleyin ve doğru olarak doldurun. Buradaki sağlık sorularının dikkatli ve doğru biçimde cevaplanması gerekir. Sigorta şirketinin teminatı sizin beyanınıza dayanarak verdiğini unutmayın. Eksik ve yanlış beyanda bulunursanız tam sigortaya ihtiyacınız olduğunda üzülebilirsiniz. Sigorta şirketinizin eksik veya yanlış beyana dayanarak giderlerinizi reddetmesi mümkün olabilir. Bireysel sigortalarda prim hesabı yaş ve cinsiyete göre yapılır. Primin ödenmesiyle teminat başlar ve prim ödendiği sürece geçerlidir. Prim ödemelerin aksaması halinde teminat durdurulur.

Satın aldığınız üründe teminata dahil olmayan durumlarda olabiliyor. Ayrıca bunlara da çok dikkat etmeniz gerekir. Teminata dahil edilmeyen hallerin en önemlisi doğuştan gelen hastalıklar. Bunun yanında check-up, estetik ameliyatı (kaza hariç), psikiyatrik tedaviler, alerji testi ve tedavileri, diş tedavileri ve göz muayeneleri gibi her şirketin uygulamasına göre değişen istisnalar bulunuyor. Bazı şirketlerde doğum teminatı da istisnalar arasında yer alıyor.

GRUPLARA İNDİRİM VAR

Son günlerde özel sektörde bazı kuruluşlar çalışanlarına özel sağlık sigortası uyguluyorlar. Böyle bir artı hem çalışanı hem de iş vereni memnun ediyor. Çalışan Sosyal Sigortalar Hastanelerinde telef olmasını engelliyor. İşverende çalışanının mesai saatlerini bu hastanelerde geçirmesini önlemiş oluyor. Grup sigortaları 20-25 kişinin üstündeki firmalar için uygulanıyor. Bu tip sigortalarda sigorta şartlarına işveren karar veriyor. Şirket bütçesinin de çok önemli olması sebebiyle fertlerin ihtiyaçları tam olarak her zaman karşılanmıyor. Sigorta şirketi ve işveren uygun görürse çalışanlar ek prim ödeyerek teminat kapsamını genişletebiliyor. Sigorta şirketleri gruplara kişi sayısına bağlı olarak yüzde 40’lara kadar varan indirimler yapabiliyorlar.

SİGORTANIZ VAR AMA...

Sağlık sigortası yaptırdınız. Ama iş burada bitmiyor. Yinede dikkat etmeniz
gereken bazı ayrıntılar var. İşte size bunlardan birkaçı. Bizden hatırlatması...

Poliçenizi tanımak için mutlaka sigorta şirketinden gönderilen dokümanları okumalısınız. Gerekirse düzeltme talep edebilirsiniz.

Prim ödemelerinizi sakın aksatmayın. Eğer aksama olursa teminatınız durdurulur.

Anlaşmalı kuruluşlara giderken sigortalı kartınızı yanınızda bulundurunuz. Yetkililer görmek isteyecektir.

Sağlık hizmetinden yararlanırken anlaşmalı kuruluşlarla çalışın. Anlaşmalı kuruluşlardan provizyon alındığından sadece katılım payınızı yani muafiyetinizi ödeyerek hizmet alabilirsiniz. Anlaşmasız kuruluşlara gittiğinizde giderlerinizin tamamını ödemeniz ve sigorta şirketinden talep etmeniz gerekir. Bu özellikle yatarak tedavide önemlidir.

Doktorunuzun sizden gereksiz tetkik istemediğinden emin olmalısınız.

Size doktorunuz tarafından yatarak tedavi göreceğiniz söylendiğinde mutlaka ikinci bir doktorla daha görüşün. İkinci görüş hem sizi hem de sigorta şirketinizi koruyan ve teşhiste tereddüde yer bırakmayan bir yöntemdir.

Hastaneye yatmadan önce mutlaka sigorta şirketinize haber verin. Provizyon için hastaneden çıkarken başvurmanız halinde taburcu olmanız gecikebilir.

Sigorta şirketinizi sık sık değiştirmeyin. Çünkü 12 ay sonra bekleme süreleriniz dolar ancak başka şirkete transfer olursanız bekleme süreniz yeniden başlar.

Sağlık sigortası alırken nelere dikkat etmeli?
• Sağlık sigortası satan sigorta şirketlerini iyi araştırın.
• Artık birçok şirketin web sayfası var. Buralardan faydalanın.
• Daha önce bu hizmetten yararlanmış kişilerden referans alın.
• Teminatlarınızın neleri içerdiğini inceleyin.
• Poliçelerinizi dikkatlice okuyun.
• Sigortanızı kötüye kullanmayın.
• Yenileme koşulları çok önemli.(E.P.TREND)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.028 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.