Sigorta barışı da hazır

14.07.2003 - 09:12 | Son Güncelleme :

SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki prim borcu ve para cezaları için de ödeme kolaylığı getiriliyor. Borcun aslını ödeyenlerin birikmiş faiz ve cezalarının yüzde 80`inden vaz geçilecek

Sigorta barışının esasları belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından Meclis`e gönderilen kanun tasarısı, SSK, Bağ-Kur ve Tarım sektöründeki birikmiş kurum alacaklarının tasfiyesini amaçlıyor.

Hangi borçları kapsıyor?

Hazırlanan tasarı, 1964 tarih ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına giren sigorta primleri, idari para cezaları, gecikme faizleri ve gecikme cezaları ile, 1971 tarih ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına giren prim, gecikme faizi ve gecikme cezalarını kapsamına alıyor.

Cezanın % 80`ine af

Yasa teklifine göre sosyal sigorta kurumları, yasanın yayımı tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş olan prim ve idari para cezalarının tamamı ile bu prim ve idari para cezalarına ilişkin gecikme zammı ve gecikme faizinin ayrı ayrı yüzde 20`sinin ödenmesi halinde, gecikme zammı ve gecikme faizinin kalan yüzde 80`inin tahsilinden vaz geçecek.

Söz konusu prim borcu ve idari para cezalarının asılları kısmen ödenmişse, borcun kalan kısmı için de aynı esaslar geçerli olacak.

18 ay vade 9 taksit

Borçlular, borçlarının asılları ile gecikme zammı ile gecikme faizinin ayrı ayrı hesaplanacak yüzde 20`sini, kanunun yürürlüğünü takip eden ayın sonundan itibaren ikişer aylık ara ile 9 eşit taksitte tamamen ödemeyi kabul ederlerse bu uygulamadan yararlanacaklar. Aftan yararlanmanın ikinci koşulu da, dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartının kabulü olacak.

Peşin ödemeye indirim

Söz konusu borçlarının tamamını peşin olarak ödeyecekler için toplam borç üzerinden yüzde 20 indirim yapılarak tahsilata gidilecek.

Ayrıca, bu kapsama giren alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.

Davayı kaybedene şans

Teklif dava safhasında olan ve kesinleşmiş alacakları da kapsıyor. Buna göre, dava konusu edilmiş SSK ve Bağ-Kur alacakları için de yasadan yararlanmak isteyenler, eğer davadan vazgeçerlerse, getirilen indirim ve ödeme kolaylıklarından yararlanacaklar. Açılan davaların kurum lehine karara bağlanmış olması, mükelleflerin çıkacak yasadan faydalanmasını engellemeyecek. Dava konusu alacaklarla ilgili bir ödeme yapılmışsa, aftan yararlanmak isteyenler için bu ödeme borçtan mahsup edilecek.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.