Sigara tiryakilerine kötü haber!

31.08.2012 - 13:59 | Son Güncelleme :

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`ndan zam atağı...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sigara2.jpg">Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigaraya bağlı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için her bir sigara paketinden 60 kuruş katkı alınmasını önerdi.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp`in haberine göre uygulama hayata geçtiğinde yıllık 5 milyon kutu sigaradan 3 milyar TL gelir elde edilerek, sigaraya bağlı hastalıkların önlenmesinde kullanılacak.

Türkiye halen sigara ve sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için yılda 2.8 milyar TL harcama yapıyor.

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tütün mamülleri tüketiminin kamu sağlık harcamalarını üzerindeki mali yükünü ortaya koyan detaylı bir çalışma yaptırdı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının ortaklaşa yaptığı çalışmada kanser, kralp damar ve solunum yolu hastalıklarında tütün kullanımının etkisi ortaya kondu.

Böylece tütüne atfedilebilir sağlık harcamaları toplamının 2.8 milyar TL olduğu hesaplandı.

KANSER İÇİN 563 MİLYON; KALP-DAMARA 1 MİLYAR

35 yaş üzeri, sigara kullanan veya kullanmış olan kanser hastalarının tedavisi için 564 milyon TL harcanırken; bunun 482 milyon lirasını sigara kullanan erkek hastaların tedavisi oluşturduğu görüldü. Yine tiryakinin kalp ve damar hastalıklarının tedavisi içinse 957 milyon TL harcandı. Bunun 701 milyon lirasını da erkek hastalar oluşturdu. Solunum yolu hastalıkları içinse 805 milyon lirası erkek, 397 milyon lirası kadın olmak üzere 1.2 milyar TL harcanırken; üreme ile ilgili hastalıklar için de 24 milyon lira fatura çıktı. Toplamda ise tütünden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için 2.8 milyar TL`lik harcama yapıldı.

KUTU BAŞI 60 KURUŞ, SON KARAR HÜKÜMETİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu faturanın `sürdürülemez` olduğu gerekçesiyle, dünya örneklerini de ortaya koyarak, tüketilen her biri kutudan 60 kuruş alınmasını önerdi. Sağlık Bakanlığı`nın da desteklediği bu önerinin Bakanlar Kurulunca kabul edilmesi halinde yılda tüketilen 5 milyar kutu ilaçtan toplam 3 milyar TL elde edilmiş olacak. Böylece yıllık 2.8 milyar liralık tütün ve tütüne bağlı hastalık tedavisi için kullanılan maliyet de karşılanmış olacak.

NEW YORK`TA 1.5 DOLAR

Yapılan çalışmada dünya örneklerine de yer verildi. New York`ta 5 belediyede kutu başına 1.5 dolar alındığı vurgulandı. İsviçre`de Tütün Kontrolü Fonu kurulduğu,bu çerçevede paket başına 0.03 isviçre frangı alındığı, İzlanda`da toplam tütün satışların üzerinde yüzde 0.9 kesinti yapılarak elde edilen gelirin vatandaşı bilinçlendirmek için kullanıldığına dikkat çekildi.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.