Siemens’in Roche’dan ne farkı var

31.03.2005 - 09:22 | Son Güncelleme :

Siemens’in trafik sinyalizasyon pazarında 2001’den itibaren geliştirdiği ‘Kırmızı ışık karteli’ akla Roche olayını getirdi. Roche, SSK’ya fahiş fiyatla ilaç sattığı ve böylece haksız kazanç sağladığı iddiasıyla gündeme geldi. Rekabet Kurulu, Roche’un Rekabet Kanunu’na aykırı duruma neden olmadığına karar verdi.

Ancak, savcılık soruşturma açtı, polisler iki kez Roche’u bastı ve şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil birçok kişiyi gözaltına aldı. Siemens olayında ise Rekabet Kurulu ‘rekabete aykırı’ eylemler tespit edip hem Siemens’i hem de bayilerini (ihbarcı bayi de dahil) suçlu buldu. Şimdi, ‘İki olay arasında ne fark var?’ sorusu tartışılıyor.

Roche ne yaptı sonra ne oldu

Roche, SSK’ya fahiş fiyatla ilaç satmakla suçlandı. Olay, işten atılan Roche yöneticisi Veysi Mungan’ın yaptığı ihbarla Temmuz 2003 sonunda patlak verdi. Rekabet Kurulu, Roche’un rekabete aykırı uygulaması olmadığına karar verdi.

Kanser tedavisinde ve diyalize giren hastalarda kullanılan NeoRecorman adlı ilacın bir ecza deposuna 88 milyon, Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne 173 milyon, SSK’ya ise 230 milyon liraya satıldığı faturalarıyla belgelendi.

Savcılık soruşturma başlattı. Organize Suçlar Şubesi polisleri Roche A.Ş.’nin merkezini iki kez bastı. İlk baskında incelemeye alınan belgelerle SSK’nın zarara uğratıldığı hükmüne varıldı ve ikinci baskın yapıldı.

Roche Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yöneyman ile SSK İstanbul Satın Alma Müdürü Azmi Arslan da dahil sekiz yönetici gözaltına alındı. Toplam gözaltı SSK çalışanlarıyla birlikte 23 kişiyi buldu. Aralarında Yöneyman’ın da bulunduğu bir grup hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Siemens ne yaptı sonra ne oldu

Siemens, 2001 yılında ekonomik kriz nedeniyle zorluk çeken ‘Trafik sinyalizasyon üreticisi firmaları nakit ve ürün desteği ile bayileştirdi, üretimi yasakladı ve tek üretici oldu. 81 vilayeti bayilerine paylaştırdı.

Siemens’in ihalelerde fiyatları yükseltmek ve ihaleleri almak için Rekabet Kanunu’na aykırı yöntemler uyguladığı, 2001’den 2004 ortalarına kadar trafik sinyalizasyon işleriyle ilgili ihalelerin büyük bölümünde bayileri kanalıyla hakim durum yarattığı iddia edildi.

Siemens, eski bayisi Süleyman Erseven, Rekabet Kurulu’na ihbarda bulundu. Rekabet Kurulu soruşturma açtı ve Simens’i suçlu bularak 10.2 trilyon lira ceza kesti. Kurul gerekçeyi, ‘Siemens’in oluşturduğu bayilik sistemi ve söz sonusu sistem sonrası kamu alımlarında (ihalelerde) gerçekleştirilmiş rekabete aykırı eylemler’ diye açıkladı.

Siemens’in Genel Müdürü Zafer İncecik, Rekabet Kurulu’nun kestiği cezaya, belgeleriyle gündeme gelen ‘kırmızı ışık karteli’ iddiasına iki gün üstüste ‘Siemens’ imzalı yazılı açıklamayla yanıt vermekle yetindi. Siemens, ‘Bu iş zaten çok küçük. Hakim durum yaratmadık. Rekabet Kurulu cezasını yargıya götürüyoruz’ dedi.

Siemens’ten atılan Ürkmez: İsteneni yaptık

SIEMENS’in, Süleyman Erseven’in ‘ihbarı üzerine’ işine son verdiği yöneticilerden Fetih Ürkmez, ‘Bu oganizasyonu siz kendi kafanıza göre mi kurdunuz’ sorusunu şöyle yanıtladı: ‘Tüm belgelere bakarsanız, can alıcı belgelerde bizlerin değil başkalarının imzasını göreceksiniz. Çünkü bu işin ana kurallarını Siemens koydu bizler de sorumlu müdürler olarak işi yürüttük. Zaten bizim işten atılışımız da ‘Rekabet Kurulu kararıyla ilgili değil. Amber A.Ş. ile ilgilidir. Siemens bundan sonra bizi yazılı olarak suçlamadıkça ben birşey söylemem. Bize dokunmadığı sürece zaten benim soruları cevaplamımın hiçbir mantığı da yok.’

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.