Sesli Kartlar devreye girdi

18.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bir internet sitesinden alışveriş yaparken sıra kredi kartı numarasını vermeye geldiğinde hâlâ elleri titreyenler için sesli kartlar devreye giriyor

Comdot adında bir teknolojiyle geliştirilen akıllı kartlar, parmakla sıkıştırıldığında özel ses dalgaları yayıyor. Böylece internete özel bilgilerinizi, kredi kartı numaranızı vermenin hiçbir riski kalmıyor.

Bir internet sitesinden alışveriş yaparken sıra kredi kartı numarasını vermeye geldiğinde hâlâ elleri titreyenler için sesli kartlar devreye giriyor. Parmağınızla sıkıştırdığınızda ses dalgası yayan ve böylece bilgisayarınızın sizi tanımasını sağlayan kartlar ünlü sağlık sitesi MyHealthChannel.com tarafından kullanılmaya başlandı.

Comdot ismi verilen kart teknolojisinin kullanımı şu anda sınırlı. Ancak Deutsche Bank gibi dev şirketlerin desteklediği teknoloji, elektronik işlemlere iddia edildiği gibi tam güvenlik sağlayabilirse online bankacılık, online borsa, elektronik alışveriş gibi internetteki bir çok işlem için yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Kritik bilgilere yeni çözüm
MyHealthChannel.com, ABD’nin en popüler sağlık sitelerinden bir tanesi. Özelliği, bireylerin sağlık bilgilerini, rahatsızlıklarına ilişkin raporlarını, kendi bünyesinde saklaması. Örneğin 10 yıl önceki bir rahatsızlığınıza ilişkin dökümanları, bir gün önceki doktor raporunuzu sizin için dijital ortamda kaydetmesi. Böylece rahatsızlıklarınıza ilişkin dökümanlara, sizin ve izin verdiğiniz kişilerin, örneğin doktorunuzun, bilgisayarın başında yalnızca internete bağlanarak ulaşabilmesi en önemli hizmeti. MyHealthChannel.com kullanıcılarının sağlıklarına ilişkin dökümanlara üçüncü kişilerin ulaşmlasını engellemek için Comdot teknolojisini devreye soktu. Siteyi kullanan bireylere kredi kartı ya da bankamatik benzeri bir kart dağıtıldı. Sitedeki bilgilerinin başkaları tarafından görüleceğinden kuşku duyan ve önlem almak isteyen kullanıcılar için böylece yeni bir güvenlik önlemi alınmış oldu.

Şifre yerine aktif kart
MyHealthChannel.com’un devreye soktuğu kartlar, ses dalgası yayma özelliğine sahip. Bilgisayarın mikrofonuna yaklaştırılıp, parmağınızla kartı sıkıştırdığınızda size ait olan karttan, belli ses dalgaları yayılıyor. Daha önceden bilgisayarınıza yüklediğiniz yazılım sayesinde bilgisayarınız karttan çıkan ses dalgasını tanıyor. Eğer ortaya çıkan ses dalgası size ait ise MyHealthChannel.com’daki dökümanlarınıza erişiminize izin veriyor.

Eğer ortaya çıkan ses dalgası sizin kimliğiniz ile uyuşmuyorsa yani üçüncü bir kişi sizin dökümanlarınıza ulaşmaya çalışıyorsa söz konusu dökümanlara erişim engelleniyor.

İnternet işlemleri için kullanılan şifre bir anlamda dokunulduğunda ses dalgaları yayan bir kartla değiştirilmiş oluyor. Yalnızca masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarla değil aynı zamanda cep telefonları, avuçiçi bilgisayarlar ile kablosuz iletişim kurabilen kartın yaydığı ses dalgası her kullanımda değişiyor. Dolayısı ile her kullanımda size ait ayrı bir ses dalgası yayıldığı için sizin kimliğinizi tespit eden, en önemlisi de üçüncü kişiler tarafından taklit edilebilen sabit bir ses dalgası bulunmuyor.

Deutsche Bank destekliyor
Comdot teknolojisinin arkasında bulunan ComSense isimli İsrailli bir şirket. ABD’nin California, San Jose bölgesinde üretim merkezi bulunan ComSense dünya devlerinin desteğini almış durumda. Avrupa’nın en büyük bankalarından biri olan Alman Deutsche Bank, 2001 yılı başında şirkete 5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Amaç internet üzerinden gerçekleştirilen hırsızlık işlemlerine karşı mücadele edebilmek. Zira geçtiğimiz yıl yalnızca Almanya’da online olarak gerçekleştirilen kredi kartı hırsızlıkları 60 milyon markı (30.7 milyon Euro) buldu.

ComSense’in ürettiği teknoloji şu anda daha çok test amaçlı kullanılıyor. Ancak etkinliği test kullanımları sonucu kanıtlanırsa özellikle bankacılık, online hisse senedi alım satımı gibi yüksek güvenlik gerektiren sektörlerde kullanımının yaygınlaşacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.