Şener`den hükümete `ekonomi` uyarıları

20.02.2008 - 13:00 | Son Güncelleme :

Hükümetin önceki dönemde en etkili isimlerinden biri olan ancak bu dönemde Meclis`te yer almayan Abdüllatif Şener`den hükümete yönelik uyarılar geldi

Hükümetin önceki dönemde en etkili isimlerinden biri olan ancak<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349abdullatifsener.jpg" align="right" vspace="5"> bu dönemde Meclis`te yer almayan Abdüllatif Şener`den hükümete yönelik uyarılar geldi.

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Ankara Ticaret Odası (ATO) ve OSİAD  işbirliğinde ATO Konferans Salonu`nda “2008`de Türk Ekonomisinden  Beklentiler” konulu toplantıda bir konuşma yaptı. 

Şu ana kadar ortaya çıkan makro ekonomik göstergelere bakarak, “her şey  mükemmeldir ve mükemmel gidiyor” denemeyeceğini ifade eden Şener, bir yıl sonra kırılma yaşandığı takdirde bu dönemin bütün rakamlarının baştan sona bozulacağını dile getirdi. Şener, 2008, 2009 ve 2010  yıllarını da iyi atlatmak, riskleri iyi ölçmek gerektiğine dikkati çekti.

BÜYÜME ORANI ÖNEMLİ BİR SİNYAL

Abdüllatif Şener, Aralık ayına ait sanayi üretim endeksinin ortaya  çıktığını, endekste düşme olduğunu belirterek, “3. çeyrek büyüme oranı  Türkiye`nin yıllık ortalama kapasitesinin çok altında çıktı. Türkiye`nin  potansiyeli olan büyüme oranının altına düştüğü görülüyor. Bu önemli bir  sinyal” diye konuştu.

Cari açık konusuna da değinen Şener, Türkiye`nin dünyada paraya en fazla  para kazandıran ülke olduğunu, Türkiye`ye sürekli giren bir para olduğunu, bu para çekildiğinde cari açıkla baş başa kalınacağını söyledi.
 
KIRILMA YAŞANABİLİR

Abdüllatif Şener, küresel rekabette avantajın nasıl artacağı, ekonominin  nasıl büyüyeceği, sürekli istikrar halinde yola nasıl devam edileceği  konuları çözümlenemediği takdirde her an bir kırılma yaşanabileceğini ve  bunun ülkeyi geriye götürebileceğini dile getirdi.

PARA DIŞARIYA GİDECEK

Gelen dış kaynağın niteliğine bakılması gerektiğini kaydeden Şener, yabancıların telefonlar, bankalar, gayri menkuller, gibi sektörlere  geldiğini söyledi. Şener, şöyle devam etti:

“Önümüzde ne var? Otoyollar, Milli Piyango, enerji sektörü, köprüler  özelleşecek. Yabancılara devredilen bu faaliyet alanları kar marjları yüksek ve  paranın tamamının içeride kazanıldığı sektörler. Nasıl bir sonuç ortaya  çıkacak? İçeride kazandığı parayı dövize çevirecek ve dışarıya kar  transfer edecek. Bunun anlamı şu; yüksek cari açığı olan Türkiye`nin  cari açığına, bir daha düzeltilemeyecek yapısal bir unsur daha ilave  ediliyor bu süreç içerisinde.”

EN ÇOK TÜRKİYE BORSASI DÜŞTÜ

Şener, “Eğer ekonomide herhangi bir kırılma görmüyorsak bu işlerin iyileşmesinden dolayı değildir. Kırılganlığın olmadığı her ortam, hızla yabancılaşmanın devam ettiği anlamına gelir” dedi.

Dünyada ABD`yi, Avrupa`yı ve önemli finans çevrelerini rahatsız eden bir  dalga olduğunu, bunun Türkiye`yi etkileyebileceğini de belirten Şener,  “Yakın zamanda dünya piyasalarında bir dalgalanma oldu. Borsadaki en  büyük düşüş Türkiye`de yaşandı” dedi.

Şener, Türkiye`nin küresel rekabet gücünün artarak değil gücü adeta  kırılarak yoluna devam ettiğini de savundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.029 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.