Senato’da Bir First Lady

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hillary Clinton New York eyaleti senatörlüğünü açık farkla kazandıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında eşi Bill Clinton ile kızı Chelsea`nin adını anmadı. Ancak arkasında duran Başkan Clinton`ın gözlerinden yaşlar süzüldüğü dikkat çekti.


Ve Hillary Rodham Clinton zaferini ilan etti; sekiz yıllık first lady New York`tan senatör seçildi. Böylece Amerikan tarihinde ilk kez bir ‘‘first lady’’ resmi bir görev seçilmiş oldu.ABD`nin 42`nci Başkanı Bill Clinton`ın eşi Hillary Rodham Clinton, ilk verilere göre yüzde 55, Cumhuriyetçi rakibi Rick Lazio ise yüzde 44 destek aldı. Hillary Rodham Clinton, emekliye ayrılan Demokrat Daniel Patrick Moynihan`ın sandalyesine oturacak. New York`tan senatörlüğe tüm zamanını adayan, Chappaqua`da 1.7 milyon dolarlık bir ev satın alan, kıran kırana bir mücadele veren Bayan Clinton, sonuçların belli olmasından sonra tıklım tıklım dolu Manhattan`daki bir otelde eşi ve kızıyla kürsüye geldi ve New Yorklulara şöyle teşekkür etti: ‘‘62 bölge, 16 ay, üç tartışma, iki rakip ve 6 siyah takım ve işte sizin sayenizde buradayım. Bana kalbinizi ve fikrinizi açtığınız ve size hizmet imkanı verdiğiniz için sizlere minnettarım. Güveninize layık olmaya çalışacağım. Teşekkür ederim New York. Önümüzdeki 6 yıl size hizmet için kalbimi ortaya koyacağım. Bu gece söz veriyorum. New York`un tüm ailelerinin refaha kavuşmasında parti değerlerini aşacağım. Bugün Demokratlar ve Cumhuriyetçiler olarak oy kullandık. Yarın New Yorklular olarak işe sarılacağız. Eşime ve kızıma da teşekkür etmek isterim.’’


BILL`İN ADINI ANMADI;

Ancak Bayan Clinton ne Chelsea`nin ne de Bill Clinton`ın adını andı. Hayli duygulanan ve gözyaşlarını silen Başkan, kızıyla birlikte alkışlayarak dinledikleri konuşmasında Hillary Clinton, çevre sorunlarından sosyal güvenliğe, kadın haklarına kadar her konunun kendisi için önemli olduğunu söyledi. Seçim kampanyası sırasında en yakın desteği olan Senatör Charles Schumer, Bayan Clinton`a övgüler yağdırdı ve şunları söyledi: ‘‘Bir numaralı hanımefendi olduğu için değil, çok çalıştığı için kazandı. Eski usul, yılmadan çaba harcadı ve bu zaferi hak etti.’’ Kaybeden Cumhuriyetçi aday Rick Lazio ise Bayan Clinton`ı telefonla arayıp kutladığını belirtip, ‘‘Şimdi tüm New York`luların birlik olmaları zamanıdır. Seçim kampanyamızdan gurur duydum. İşler çok düzgün gitti. Bu yarışı Hillary Clinton kazandı ve şimdi hep birlikte ilerleme zamanıdır’’ dedi. Lazio`ya eşi Patricia, Cumhuriyetçi Vali George Pataki ve New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani eşlik etti. Siyasi gözlemciler Beyaz Saray`a veda etmeye hazırlanan Clinton ailesinin Hillary Clinton`ın zaferiyle en az 6 yıl daha politik gündemde kalacağına dikkat çektiler.


CLİNTON` UN KALESİ DÜŞTÜ;

Senato`nun üçte bir yenileme (34 sandalye) seçimi yapılırken, Temsilciler Meclisi`nin tamamı yenilendi. Cumhuriyetçiler Senato`daki çoğunluğu kılpayıyla korudu. Temsilciler Meclisi`nin 435 sandalyesinin 220`sini garantiledi. Başkan Bill Clinton`ın valiliğini yaptığı ve aynı zamanda memleketi olan Arkansas eyaleti Cumhuriyetçilere geçti. Kamuoyu yoklamalarında çok çekişmeli geçeceği tahmin edilen Arkansas`taki 6 delegeyi Cumhuriyetçilerin adayı George W.Bush kazandı.
Eyalet yasaları ve politikalarından, doktor desteğinde intiharın reddi, silah satışlarının yasaklanması gibi 204 konuda 42 eyalette halkın görüşü soruldu. Nevada ve Colorado`da çok ağır hastaların doktor denetiminde marijuana kullanımı onaylanırken, Alaska marijuananın ilaç olarak yasallaşmasını reddetti. ABD`nin 41`nci Başkanı George Bush nefes nefese başkanlık yarışını televizyondan izlerken sinirli ve gururlu olduğunu, oğlunun muazzam bir şekilde yarıştığını söyledi. Bir dönem eşinin başarısını, şimdiyse oğlunun başkanlık mücadelesini izleyen Barbara Bush, ‘‘Yıllardır sabahlamamıştık’’ dedi. Austin`deki bir otelde sonuçları izlemeyi planlayan Teksas Valisi George W.Bush ve eşi Laura daha sonra karar değiştirdi ve Valilikte gelişmelerden haberdar oldu. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.