Sektorlerin Fali.

05.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsa, Ekim ortalarindan itibarenbaslattigi hizli yukselisle tum dikkatleri uzerine cekiyor. Bu yukseliste, Turkiye`nin 2000`le birlikte yepyeni bir doneme adim atmasinin rolu buyuk. 2000 yilinin en azindan ilk aylarinda bir yildiz olacagi tahmini yapilan borsa sektorlerinin fali bakildi
Yeni donemde one cikacak sektorler
DemIr Celik: 1999 yilinin ikinci yarisindan itibaren demir celik urunlerine gelen talebin 2000 ve 2001 yillarinda da artarak devam etmesi bekleniyor. Sektode arz yetersizligi var. Talebin fiyatlari tirmandirmasi beklenebilir. Turkiye`de de durgunluktan buyumeye gecilmesi ve depremin getirebilecegi ilave taleple gozde sektorlerden olabilecegi dusunuluyor.
Telekomunikasyon: Turk Telekomun ozellestirilmesi, 3 yeni GSM lisansi satislari, hem telekomunikasyon sektorunun, hem de buyuk altyapi yatirimlarini gerceklestiren sirketlerin one cikmasini saglayacak.
Turizm: Abdullah Ocalan`dan, depreme kadar uzanan cok cesitli nedenlerle 1999 yilinda turizm gelirlerinde yuzde 27 gerileme yasandi. Olumsuzluklarin ortadan kalkmis olacagi beklentisi ile 2000 yilinda turist sayisinda 9 milyon turist ile yuzde 20, turizm gelirlerinde ise 7.2 milyar dolar ile yuzde 60 artis yasanacagi tahmin ediliyor.
Otomotiv: 1994`den sonra en kotu donemini yasayan otomotiv, ek tasit alim vergilerinin ikiye katlanacak olmasina karsin, yine de daha iyi performans gosterecek. Faizde yasanan dususun 2000 yilinda da devam edeceginin beklenmesi, cazip oranlarla verilen tasit kredilerinin sektoru canlandirmasi bekleniyor. Ekonomide beklenen buyumenin hafif ticari arac talebini olumlu yonde etkileyecegi, sektorde bulunan yuksek atil kapasite nedeni ile uretimin artacak talep karsisinda darbogazla karsilasmayacagi dusunuluyor. Otmotiv ve yan sanayinin 2000 ve 2001 yillarinda onemli potansiyel vaad ettigini dusunuyoruz.
Beyaz Et: Pilic eti ve tavuk tuketimi Turkiye`de yilda ortalama yuzde 13.61 oraninda artiyor. 2004`de halen 10.4 kilo olan kisi basina tuketimin 15 kiloya cikmasi ve pazar buyuklugunun ise bugunku fiyatlarla 1.2 milyar dolardan 1.85 milyar dolara yukselecegi tahmin ediliyor. Sadece yurt ici talep tarafindan suruklenen sektorun, ihracat imkani bulabilmesi yuksek ve surekli olan buyumenin daha da hizlanacagini dusunuyoruz.
Donmus gida: Yapisi geregi yuksek stokla calismak zorunlulugu sonucunda agir finansman yuku altinda bulunan dondurulmus gida sektorunun, reel faizlerin gerilmesi ve faizlerdeki dususun 2000`de devam edecegi beklentisi ile 2000`de k_rliligini arttiracagi bekleniyor. Bunun yaninda her yil yuzde 20-25 civarinda buyuyen sektorun 1999`da yasanan olumsuzluklardan etkilenmis olup 2000`de yeniden yuksek buyume hizini yakalayacagini tahmin ediyoruz.
Cimento: Marmara Bolgesi`nde faaliyet gosteren cimento sirketlerinin deprem sonrasi yeniden yapilanma nedeniyle s atislarini artiracagini dusunuyoruz. Ayrica, PKK terorunun gucunu kaybetmesi hem ozel sektor hem de kamu sektorunun Guney Dogu Anadolu Bolgesi`ne yapilacak yatirimlarini artirici etki yapacak. Bazi buyuk kuruluslar, 1999 yilinda bu yatirimlarinin ilk adimini atmistir. Sektordeki mevsimselligi de gozonune alirsak, satis ve k_r hasilatlarinin ikinci yaridan itibaren canlanacagini dusunmekteyiz.
Tekstil: Son iki yildir kotu durumda olan tekstil sirketlerinin satislarinda artis olacagini tahmin ediyoruz. Ozellikle GAP projesinin ardindan pamuk uretiminin artmasi sirketlerin maliyetlerini de kismen azaltacaktir. Tekstil sektorunun en buyuk ihrac pazari yuzde 48 ile AB rekabet avantajlari bulunmasina ragmen AB pazari daralmis durumda bulunuyor. Bu pazarda ihracati en fazla antidamping uygulamalari etkiliyor. Ikinci buyuk pazar konumundaki ABD`de ise kota uygulamasi bulunmaktadir. Eylul 99`da yasanan gelismelerle ek kota olanagi saglandi. ABD`nin tekstil kotalarini yukselmesi de bu ulkeye ihracat yapan sirketlerin yurdisi satislarini artirici etki yapacak.
Perakende: Birkac yilda inanilmaz bir gelisme gosteren perakende sektoru bugun 75 milyar dolarlik bir pazar durumuna geldi. Yerli zincirlerin yanisira dev yabanci perakende zincirleri de pazarda yerini aldi. Bu gelismelere ragmen hipermarket ve supermarketlerin toplam sektor icindeki payi yuzde 30-32 seviyelerine ulasti. Her yil yuzde 10 buyuyen pazarin onunde daha cok yolu oldugu gorulmektedir. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.