Seçimler Türkiye`nin kredibilitesini zora soktu

20.07.2007 - 14:26 | Son Güncelleme :

Bu pazar günü Türkiye’de yapılacak genel seçimler tarihi olacak. Dış basında son günlerde oldukça geniş yer bulan genel seçimler öncesi havayı doğru analiz edebilmek çok önemli.

Derleyen Burak ÜNAL

Özellikle de ekonomide büyüme rakamlarının desteklediği performans göstergeleri AKP’yi ülke dışında da manşetlere taşıyor fakat toplumun her kesiminden beklenen sosyal destek konusunda aynı yankıyı yaratmak oldukça zor görünüyor. Dış basın da konu üzerinde oldukça ilginç yorumlar ve haberler yaptı. Örneğin;  Financial Times’ın dün yayınlanan makalesinin anahtar noktaları şöyle:

Bu seçimlerin islami yenilikçi Recep Tayyip Erdoğan ve ordu yanlısı laik kesimin Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine başlayan gerginliğini çözmesi bekleniyor.Böylesi günlük oy  savaşlarının yaşandığı bir mücadelenin bu anayasal krizi nasıl sonlandıracağı belirsiz. Fakat seçimlerin ardında yatan esas gerçek; bu seçimlerin Türkiye Cumhuriyetinin geleceği ve doğası ile ilgili olacağı.

2002 seçimlerinde oyların üçte birini alan AKP,sandalyelerin üçte ikisini almıştı.Özellikle Cumhurbaşkanı adaylığı noktasında uzlaşabilmek ve tarafların açıkça korkularını ve isteklerini dile getirdiği bir demokratik dengeyi kurabilmek için daha dengeli bir sonuç daha sağlıklı olabilir.

Başta ordu olmak üzere kendisini Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasının koruyucusu olarak gören  laik kesimin  AKP’ye yönelttiği eleştirilerin başında “derin devlet” konusu geliyor.2002 seçimlerinde AKP iktidara geldiğinde generaller  tedirgin olmuştu fakat hem AKP’nin hem de ordu ve kemalistlerin Avrupa Birliğine üye olmak gibi ortak bir amacı paylaşıyorlar.

Şimdilik bu konsensüs hayal gibi görünüyor.Türkiyenin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olan Almanya,Avusturya,Fransa ve Hollanda gibi ülkeler de bu tepkileri körükledi.AKP’nin avrupadaki hrisatiyan demokratlara benzer müslüman demokrat bir çizgide müslümanlık ve demokrasinin temsilcisi olarak doğuyla batı arasında köprü olması düşüncesi uçup gitti.
Öte yandan Türkiye’nin ABD’yle uzun zamandır süregelen ittifakı da ABD’nin başarısızlıklarla dolu Irak işgali sonrasında paslnamış görünüyor.

Ayrıca Herald Tribune’ün aynı tarihli haberine göre ise bu konu farklı bakış açıları kazanıyor.Etnik kökenlerinde farklılık gösterenlerle ilikiler ve Avrupa Birliği konusunda Associated Press’den derlenen habere göre ordunun sınır ötesi bir harekatı gerekli görmesi ve gerekli adımların atılması gereğini vurgulaması şimdilik seçim hazırlıklarının gölgesinde kaldı ve seçim sonrasına ertelendi. Seçimlerden hemen sonra yeni hükumetin tavrı bu konuda çok önemli olacak.

Öte yandan haberin devamında işe şu satırlara yer veriliyor: “Bazı ülkelerin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği hakkındaki kuşkuları gittikçe artıyor.İşte tam bu noktada da partiler ayrılıyor.Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi Avrupa Birliği yolunda çabalamaya devam edilmesi gerekliliğini savunurken Milliyetçi Hareket Partisi ise Avrupa Birliğinin müslüman Türkiye’ye zarar verdiği ve vermeye de devam edeceği görüşünde.”

Peki ya ekonomik göstergeler?

Ekonomik açıdan durumun analizine gelindiğinde haber şöyle devam ediyor:  “Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından önerilen ekonomik paket programların Adalet ve Kalkınma Partisi’nce istikrarla uygulanmış ve böylece ekonomi kırılgan yapısından kurtularak güçlenmiş olabilir,enflasyon rakamları düşmüş,sermaye piyasaları gelişmiş ve yabancı yatırımlar ciddi boyutta artış göstermiş olabilir fakat tüm bunların yanında işsizlik konusunda bi başarı kazanılamadı.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.