Seçim Riski Satış Yaratıyor

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Amerika Birleşik Devletleri’nde hala belli olmayan başkanlık seçimi sonuçları zaten keyifli olmayan para piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Perşembe günü Şükran Günü olması sebebiyle tatil olan borsalar haftanın diğer 4 gününde satış ağırlıklı bir seyir izlediler. Kısa vade de Wall Street’in yönünü yukarı çevirecek bir gelişme yaşanması beklenmiyor. Euro, dolar karşısında kan kaybetmeye devam ederken petrol fiyatları da Ortadoğu’da süren gerginlik nedeniyle yüksek fiyatlarda seyrediyor.


Seçim sonuçları konusunda ortaya çıkabilecek yeni bir olumsuzluğun riskini almak istemeyen yatırımcıların satış yaptıkları dikkat çekiyor. O yüzden bir süre daha tedirginliğin devam edeceği söylenebilir. Ayrıca özellikle Güney Amerika ülkelerinin ekonomilerinden gelen olumsuz sinyallere dikkat etmek gerekiyor. Arjantin’den başlayabilecek bir ekonomik kriz tüm dünya ülke ekonomilerini olumsuz etkileyeceğinden yakından izlemekte fayda var. Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, eylül ayında % 0,5 yükselen Tüketici Fiyat Endeksi, ekim ayında beklentilere paralel olarak % 0,2 oranında yükseldi. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise eylül ayındaki % 0,3’lük artışın ardından, ekim ayında % 0,2 oranında arttı.


Yapılan bir araştırmaya göre; seçim A.B.D.’li tüketicileri tedirgin etmiyor ve Tüketici Güven Endeksi rekor olan 112 seviyesini ocak ayında gördükten sonra bu ay 106,9ile yükseklerde seyretmeye devam ediyor. Tüketiciler önümüzdeki 6-9 ay süresince ekonominin yavaşlayacağını fakat ilerde sağlıklı büyümesine devam edeceğini düşünürken, ekonomistler uzun dönemli beklentilerin hiçbir zaman bugünkü durumdan daha olumlu olmadığını söylüyorlar. Piyasa, seçimleri Bush’un kazanması halinde agresif vergi indiriminin bonoları olumsuz etkileyeceğine inanmakta idi. Fakat seçimin görünen sonuçlarının, kongrenin partiler nezdinde ikiye bölündüğünü işaret etmesi nedeniyle bono piyasasına alım geldi. 30 yıllık uzun vadeli bonoların getirileri % 5,74’lere gerilerken, 10 yıllıklar % 5,67’lere düştü.


Uluslararası Para Fonu IMF, dünya ekonomisinin 2001 yılındaki büyüme oranının geçtiğimiz ay yapılan % 4.2’lik tahminin altında olmasını beklediğini açıkladı. IMF araştırma uzmanlarından David Robinson, devam eden yüksek petrol fiyatları, özellikle ABD’deki cari işlem dengesizliği ve hisse senedi piyasalarının aşırı değerlenmesinin bunda etkili olacağını söyledi. Avrupa Merkez Bankası’nın müdahale yapacağı söylentilerinin yoğunlaşması üzerine Euro’nun değeri dolar ve Yen karşısında bir anda artmaya başladı. 0.8378 dolardan işlem gören Euro 0.8408 dolar seviyesine çıktı. Tüm yatırımcılar için bol kazançlı ve sağlık dolu bir hafta olmasını dilerim. (TREND)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.