Secim Kaygisi, ımf`e Verilen Sozlerden Daha Agir Basti.

05.04.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Secim ekonomisi uygulanmayacaginda kumaoyuna verdigi guvenceyi tutmaya calisan DSP azinlik hukumeti, ekonomi politikalarini kurgularken secimi gozardi edemedigini, 500 bin kamu kesimi iscisinin ucretlerini belirlerken de ortaya koydu. IMF`ye kamu kesimi tarafindan belirlenen ucret ve fiyatlarda hedef enflasyondan fazla artis yapilmayacagi taahhudu verilmesine karsin, DSP azinlik hukumeti yuzde 44`luk deflator hedefinden fazla artis yaptigi tutunden sonra, 500 bin kamu iscisine 1999`un ilk yarisi icin yuzde 39, ikinci yarisi icin ise enflasyon arti 5 puanlik zam verdi. Boylelikle 1999 yili icin `hedef enflasyona gore zam` ilkesini zorlayan DSP azinlik hukumeti bu kez gecici vergiye goz dikti. Vergi reformunun `donemsel kazanca, donemsel vergi` ilkesini de askiya almaya hazirlanan DSP hukumeti, bunu sadece 1999`un ilk ceyregi icin gecirli tutarak populizmdeki urkekligini de ortaya koymus oldu. 1999 programi ve IMF`e verilen hedeflere gore yilin tamaminda yuzde 44`luk ortalama enflasyon, Haziran 1999`da yuzde 45`lik enflayson ve yil sonunda da yuzde 35`lik enflasyonu hedeleyen hukumetin bu hedeflere ulasabilmek icin yilin ikinci yarisinda enflasyonda en cok yuzde 14 artis olmasi gerekecek. Bu durumda iscilere yuzde 5`lik refah payi da dahil edildiginde yilin ikinci yarisinda en cok yuzde 19 zam yapilacak. Bu zammin gerceklesmesi halinde 164 milyon liralik ortalama isci ucreti birinci 6 ayin sonunda 228.2 milyon liraya, yilin ikinci yarisinda yuzde 5`lik refah payi da dahil olmak uzere 271.5 milyon liraya cikacak. Boylelikle 1999`un ortalama isci maasi ise 250 milyon liraya cikarak 1998`in ortalama isci maasi olan 164 milyon liraya gore yuzde 52.5 artmis olacak. Bu da yuzde 44`luk ortalama enflasyon hedefinin 8.5 puan uzerinde bir maas artisi anlamina gelecek. Bu durumda IMF`e verilen taahhude de uyulamamis olacak. hukumet mart ayi basinda belirledigi tutun destekleme fiyatlarinda da ayni politikayi izlemis, tutun destekleme fiyatlarinin yuzde 44`luk ortalama enflasyon hedefi kadar artirilmasini oneren Hazine ve DPT teknisyenlerini dikkate almayarak fiyatlari yuzde 55 artirmisti. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
984 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.