`Savunma IMF`ye ihale edilemez`

25.07.2003 - 09:14 | Son Güncelleme :

Tuğgeneral Yılmaz Hızlı, ihale yasa tasarısında alım ihalelerinde gizliliği düzenleyen maddeye itiraz ederek `Bu şekliyle TSK sıkıntıya girer` dedi

Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanı Hâkim Tuğgeneral Yılmaz Hızlı, kamu ihale yasa tasarısında, alım ihalelerinde gizliliği düzenleyen 3. maddenin b fıkrasına itiraz etti. Hızlı, Bu şekliyle Türk Silahlı Kuvvetleri sıkıntıya girer. Ülke savunması IMF`ye, Dünya Bankası`na ihale edilemeyecek kadar önemli dedi.
Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu`nda değişiklik öngören tasarının TBMM Bayındırlık Komisyonu`nda görüşülmesi sırasında savunma, güvenlik ve istihbaratla ilgili alımlardaki gizlilik maddesi tartışmalara neden oldu. CHP`liler Gizlilik içinde yürütülmesi gerektiği ihale yetkilisince onaylanan hükmünün maddeden çıkarılması için önerge verdi. Ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bu önergeye karşı çıktı.
Bakana tepki gösteren Tuğgeneral Hızlı söz konusu hükmün sıkıntı yaratacağını savundu. Bakanlık bünyesinde 150 ihale yetkilisinin bulunduğuna dikkat çeken Hızlı, gizlilik kavramının her yetkili tarafından farklı yorumlanabileceğini, bunun da karmaşaya yol açabileceğini söyledi.
Unakıtan da tasarının AB normlarına uymak amacıyla hazırlandığına dikkat çekerek, Orada bu madde ile savaşa da girilebiliyor. Herkes bu kanunun dışına çıkayım derse o zaman kimi kapsayacak? İhale yetkilisi gizli derse gizli olacak. Bu şekilde kalması AB için önemli diye konuştu.
Tuğgeneral Hızlı, bu sözler üzerine, Ülke savunması çok önemlidir. Bu IMF`ye, Dünya Bankası`na ihale edilemeyecek kadar önemli. Bazı şeyleri feda etmeyelim dedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Adem Baştürk ve Unakıtan Hepimiz için önemli diye tepki gösterdi.

TBMM`de değişebilir
Hızlı`nın kendilerine savaş makinelerinin alınmasıyla ilgili başka bir teklif daha verdiğini belirten Unakıtan, gerek görülürse Genel Kurul aşamasında bir değişiklik yapılabileceğini söyledi. Madde oylanarak Unakıtan`ın istediği şekliyle aynen kabul edildi.


Emanet usulü son anda çıkarıldı
Kamu İhale Kanunu`nda değişiklik öngören tasarı, TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu`nda değiştirilerek kabul edildi. Dün gün boyu süren komisyonda, 4. madde olan ve emanet usulünü geri getiren düzenleme tasarıdan son anda çıkarıldı.
Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren KİT`ler ise İhale Kanunu`na tabi olmayacak. Bunların yalnız doğrudan mal ve hizmet alımları, özel düzenleme yapılıncaya kadar yasa hükümleri uyarınca yapılacak. Ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç yasadan istisna tutulacak diğer bazı işler ise şunlar:

Uluslararası sermaye piyasalarından yapılacak borçlanmalara ilişkin her türlü danışmanlık ve kredi derecelendirme hizmetleri ile Merkez Bankası`nın banknot ve kıymetli evrak basımıyla ilgili mal ve hizmet alımları,
Yurtdışında bulunan nakil vasıtalarının o yerden sağlanması zorunlu mal ve hizmet alımları,
Devlet Demir Yolları`ndan yapılacak yük, yolcu ve liman hizmeti alımları,
Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmesi`nden yapılacak akaryakıt ve taşıt alımları,
Ulusal araştırma geliştirme kurumlarının yürüttüğü ve desteklediği projeler için gerekli mal ve hizmet alımları,
KİT`lerin yaklaşık maliyeti ve sözleşme bedeli 2 trilyon 300 milyar lirayı aşmayan alımları.
Bölünme olmayacak
Eşik değerlerin ve yasadaki diğer parasal sınırların altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemeyecek. Tasarıdaki, bu hükme istisna getiren ve belirli koşullarda bölünme olanağı sağlayan hüküm ise çıkarıldı.
Doğal afetlere bağlı olarak acilen ihale edilecek yapım işlerinde ÇED raporu aranmayacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.