Sanayi üretimi yüzde 5.2 arttı

09.07.2007 - 11:49 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5.2 oranında arttı

Türkiye`nin sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında, geçen yılın <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sanayi.jpg" align="right" vspace="5">aynı ayına oranla yüzde 5.2 oranında arttı. Sanayi üretimindeki artış, geçen yılın mayıs ayında yüzde 8.1 olmuştu.

CNNTURK

Beş aylık ortalamalara göre toplam sanayideki üretim artışı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.1 oldu.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 Mayıs ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.
 
Mayısta, madencilik sektöründe yüzde 18, imalat sanayinde ise yüzde 4.3 oranında üretim artışı görüldü. Geçen yıl mayıs ayında ise üretim artışı, madencilik sektöründe yüzde 8.3, imalat sanayinde yüzde 8.1, elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 8.5 olmuştu.
 
Beş aylık ortalamalara göre madencilikte yüzde 12.1, imalat sanayinde yüzde 5.5, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.4`lük üretim artışı yaşandı.
 
Geçen yılın aynı döneminde toplam sanayi üretimi yüzde 5, madencilik sektörü yüzde 6, imalat sanayi yüzde 4.7, elektrik, gaz ve su sektörü üretimi yüzde 7.9 artmıştı.
 
Sanayi üretimi 2007 Ocak ayında yüzde 14.9, şubatta yüzde 7.3 ve martta yüzde 3.2, nisanda 2 oranlarında artış göstermişti.
 
Alt sektörlerde durum
 
İmalat sanayi alt sektörleri itibarıyla değerlendirildiğinde ise mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre en fazla üretim, yüzde 32`lik artışla maden kömürü, linyit ve turba sanayinde gerçekleşti.
 
Söz konusu ay, elektrikli makina cihazları imalatı yüzde 31.9,  ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 21.2, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 19.7, madencilik ve taş ocakçılığı imalatı da yüzde 18 arttı.
 
Aynı dönemde tekstil ürünleri imalatı yüzde 8.5, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 9.8, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde 7.1, ana metal sanayi yüzde 7.8, metal eşya sanayi yüzde 17.4, makine ve teçhizat imalatı yüzde 8.4, elektrik, gaz ve su yüzde 8.6 oranlarında arttı.
 
Söz konusu dönemde tütün ürünleri imalatı yüzde 16, derinin işlenmesi bavul, çanta yüzde 5.9, basım ve yayım imalatı yüzde 0.2, büro, muhasebe, bilgi işlem makinaları imalatında yüzde 53.9, radyo, TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 33.5, tıbbi hassas ve optik alet, saat imalatı yüzde 28.9, mobilya imalatı yüzde 36.6 geriledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.