Sanayi üretimi mayısta yüzde 4.8 arttı

08.07.2003 - 22:08 | Son Güncelleme :

Sanayi üretimi bu yılın Mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.8 oranında arttı.

Sanayi üretimi bu yılın Mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.8 oranında arttı. Söz konusu artış, geçen yılın aynı ayında yüzde 11.2 olmuştu. Sanayi üretiminde ilk beş aylık ortalama artış ise yüzde 6.7 düzeyinde gerçekleşti.
DİE`den yapılan açıklamaya göre, sektörel bazda değerlendirildiğinde Mayıs ayında imalat sanayiindeki artış yüzde 5.1, elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 7.1 oldu. Bu ayda madencilik sektöründe üretim ise yüzde 9.5 oranında geriledi. Yılın beş aylık ortalamasına bakıldığında ise toplam sanayi yüzde 6.7, imalat sanayi yüzde 7.8, elektrik, gaz ve su üretimi de yüzde 7.4artışla sonuçlandı. Ancak bu dönemde madencilik sektöründe ise yüzde 16.7 oranında düşüş yaşandı.

Toplam sanayi üretimi 2002 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 11.2, imalat sanayi yüzde 13, elektrik gaz ve su yüzde 8.5 artış göstermişti. Madencilik sektörü ise yüzde 15.3 oranında gerilemişti. 2002 yılının beş aylık ortalama verilerinde ise toplam sanayi üretimi yüzde 7.7, imalat sanayi yüzde 8.6, elektrik, gaz ve su üretimi yüzde 5.7 artmıştı. Madencilik sektöründeki gerileme ise 2002 yılının beş aylık ortalamasında da eksilerde seyretmiş ve yüzde 5.4 olmuştu.

ALT SEKTÖRLER
İmalat sanayinin, alt grubunda yer alan sektörler içinde taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 46.7 ile bu yılın Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre en fazla üretim artışı gerçekleşen sektör oldu. Büro, muhasebe bilgi işlem makinaları üretiminde yüzde 35.8, tıbbi hassas ve optik aletler yüzde 31.7, babın yayım sanayi makina ve teçhizat imalatı yüzde 26.7 ile en fazla üretim artışının gerçekleştiği sektörler oldu.

Ana metal sanayi, metalik olmayan sanayi, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, kok kömürü, rafine adilmiş petrol ürünleri imalatı, gıda ürünleri ve içecek imalatı gibi sektörlerde üretim yüzde 8.7 ile yüzde 0.7 aralığında gerçekleşti. Öte yandan, Üretim artışının en yüksek oranda düştüğü sektörlerin başında yüzde 54.6 ile diğer ulaşım araçları imalatı yer aldı. Derinin işlenmesi bavul ve çanta imalatında düşüş yüzde 38.3, tütün ürünleri imalatında yüzde 21.5, basın yayım sanayi elektrikli makina cihaz imalatında yüzde 15.4 düzeyinde geriledi.

Giyim eşyası, kimyasal madde ürünleri imalatı, mobilya imalatı, radyo ve tv haberleşme cihazları imalatı sektörlerinde de düşük düzeyde gerilemeler görüldü.

İLK BEŞ AYLIK SONUÇLAR
Bu yılın beş aylık üretim rakamları, geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında, yine diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 57.5, tütün ürünleri imalatında yüzde 21.4, basın yayım sanayi elektrikli makina cihaz imalatı yüzde 18.6 geriledi. Tekstil, derinin işlenmesi sanayi ve kimyasal madde ürünleri imalatında minik düşüşler yaşandı. Yılın beş ayında, taşıt araçları ve karoseri imalatında üretim artışı yüzde 48.6, basın yayım sanayinde makina ve teçhizat bilgi işlem imalatında yüzde 28, basım yayım imalatında yüzde 18.9, Ana metal sanayi yüzde 19.4, plastik-kauçuk sanayii de yüzde 13.5 üretim artışları yaşadı
(AA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.015 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.