Sanayi Bölgeleri Arasında Demirden Ağ

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`de 1950`lerden sonra Sosyalist sistemin ulaşım aracı olarak nitelendirilerek geri plana itilen demiryolu taşımacılığına yeniden önem veriliyor. Demiryolunun ülke yük ve yolcu taşımacığılındaki payının artmasına katkıda bulunacak önemli bazı projeler ivme kazanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı`nın bu alanda yürüttüğü projeler arasında. Türkiye`deki tüm organize sanayi bölgelerinin, demiryolu ağıyla birbirine bağlanması yer alıyor. Proje kapsamında organize sanayi bölgesi yetkilileriyle görüşmeler halen sürüyor. Söz konusu projenin, taşımacığılı kolaylaştırarak organize sanayi bölgelerinin potansiyelinin değerlendirilmesinde önemli katkı sağlayacağı belirtiliyor.

GAP bölgesi potansiyelinin İskenderun, Mersin ve Taşucu Limanları`ndan değerlendirilmesi amacıyla planlanan GAP Demiryolu Projesi üzerindeki çalışmalar da devam ediyor.

Ankara-İstanbul rehabilitasyon projesi

Bu arada Ankara-İstanbul arası yolculuk süresini 4 saate indirecek olan rehabilitasyon projesinin Ankara-Eskişehir bölümünü kapsayan birinci etabına ilişkin ticari sözleşme 22 Kasım`da imzalandı. Alarko Holding`in İspanyol ortağı ile gerçekleştireceği sözkonusu etabın inşaasına 2001 başlarından itibaren başlanması öngörülüyor.

Proje, Ankara-İstanbul demiryolunun Ankara-Eskişehir etabının yenilenmesini öngörüyor. Yapım süresi 3 yıl olarak öngörülen proje tamamlandığında Ankara-Eskişehir arası trenle 1 saat 15 dakikaya, Ankara-İstanbul arası da 4 saate inecek. Ayrıca, Ankara-İzmir arası da 2 saat kısalmış olacak. Rehabilitasyon sonucu bu hatta yolcu taşımacılığında demiryolunun payı yüzde 9`dan yüzde 16`ya, yük taşımacılığındaki payı da yüzde 3`ten yüzde 5`e yükselecek.

Daha sonra ihaleye çıkılacak olan Eskişehir-İstanbul arasındaki etapların da yenilenmesi durumunda Ankara-İstanbul arasında trenle yolculuk süresinin 3 saate kadar ineceği belirtiliyor.

Kars-Tiflis için start verildi

Ayrıca, Türkiye ile Gürcistan`ı demiryolu hattıyla birbirine bağlayacak Kars-Tiflis Demiryolu projesinde de start verildi. Proje, Türkiye topraklarında 92.5 kilometre, Gürcistan tıopraklarında 35 kilometre olmak üzere toplam 127.5 kilometrelik yeni yol yapımı ile Gürcistan tarafından 160 kilometrelik mevcut Ahılkelek-Marabda-Tiflis hattında rehabilitasyon çalışmalarını kapsıyor. Projenin gerçekleştirilmesiyle Türkiye, Kafkaslar üzerinden Orta Asya`ya demiryolu ile bağlanmış olacak.

TCDD`ye mali ve idari özerklik

Devlet ve işletici kuruluş TCDD arasındaki ilişkileri yeniden tanımlayacak, kuruluşa mali ve idari özerklik sağlayacak. TCDD`yi asli olmayan faaliyetlerden kurtaracak, özel kesimin sektöre katılımına uygun ortam yaratacak hukuksal altyapının 2001 yılında oluşturulması hedefleniyor.

Yasal düzenleme çalışmalarının yanısıra TCDD`nin iş birimi bazında örgütlendirilerek müşteri odaklı bir yapıya geçilmesi hedefleniyor. Kuruluşun ekonomik olmayan trenleri bir program çerçevesinde kaldırılarak, mali yapıdaki bozulmayı azaltacak önlemlerin alınması öngörülüyor.

Banliyö işletmeciliği yerel yönetimlere

Banliyö işletmeciliğinin yerel yönetimlere devri yönündeki çalışmalara hız veriliyor. Bu kapsamda Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir beledileyeri ile işbirliği yapılmasına ilişkin çalışmalar başlatıldı.

Önümüzdeki dönemde demiryolu taşımacılığı alanında yapılması öngörülen diğer bazı düzenleme ve çalışmalar ise şunlar:

-Demiryolu işletmeciliğinde etkinliği artırmak üzere altyapı iyileştirme ve modernizasyon yatırımlarına öncelik verilecek. Artan konteyner taşımacağılı taleplerini karşılamak üzere önemli üretin merkezlerinde yüklerin sisteme erişebilirliğini artıracak ve demiryolu-liman entegrasyonunu güçlendirecek konteyner kara terminallerinin kurulması çalışmalarına hız verilecek.

-Demiryolu işletmeciliğinde etkin karar alma mekanizmasının oluşturulması açısından önem taşıyan İşletme Yönetim Bilgi Sisteminin kurulması çalışmalarına hız kazandırılacak.

-Gebze-Halkalı banliyö hattının iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi projesinde mühendislik ve müşavirlik hizmetleri işinin ihalesi tamamlanarak, projenin gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıklar sürdürülecek.

-Demiryolu ağının doğu-batı ekseninde geliştirilmesini amaçlayan Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu projesinin bir bütün olarak değerlendirilmesine olanak sağlayacak kapsamlı bir etüd-proje çalışması başlatılacak. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.