Sabancı, 1.5 milyar dolar yatırım planladı

29.02.2008 - 09:31 | Son Güncelleme :

Bu yılki senaryosunu ’ihtiyatlı iyimserlik’ üzerine kuran Sabancı Holding, geçen yıl 837 milyon dolar olan yatırımlarını bu yıl 1.5 milyar dolara çıkarma kararı aldı.

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, bunun yüzde 55’sinin enerji ve perakendeye olacağını söylerken, bu yıl 19.4 milyar YTL olan cirosunda da 21.7 milyar YTL’lik hedef açıkladı.

BÜYÜMEDE planlarında banka, sigorta, perakende ve enerji sektörlerine odaklanan Sabancı Holding, 2008 yılı senaryosunu iyimser ancak ihtiyatlı bir varsayımla hazırladı. Bu yıl için ciroda yüzde 12 büyüme planlayan Sabancı Holding, yatırımlar içinde 1.5 milyar dolar ayırdı. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, 2008 yılında çalışacakları senaryo planını, tedbiri elden bırakmayan bir varsayımla hazırladıklarını vurguladı.

CİROSU YÜZDE 20 BÜYÜDÜ: Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Dördüncü, grubun 2007 sonuçlarını ve 2008 beklentilerini açıkladı. Dördüncü’nün aktardığı verilere göre, Sabancı Holding’in net satışları geçen yıl yüzde 20’lik artışla, 19.4 milyar YTL’ye (16.3 milyar dolar) ulaştı. Bu yıl da yüzde 12’lik büyümeyle 3.7 milyar YTL’lik (18.2 milyar dolar) hedef konuldu. Faaliyet kárı ise geçen yıl yüzde 23 artışla 3.2 milyar YTL (2.7 milyar dolar) olarak gerçekleşti. Bu yıl ise yüzde 16’lık artışla 3.7 milyar YTL’lik (3.1 milyar dolar) faaliyet kárı öngörüldü.

YATIRIM YÜZDE 77 ARTACAK: Sabancı bu yıl için 1.5 milyar dolarlık yatırım planlarken Dördüncü bu konuda şu bilgileri verdi: Geçen yıl ihracatımızı yüzde 67 artırdık. Ancak 900 milyon dolarlık yatırım planlarken, 850 milyon dolarlarda kaldık. Bu yıl için planladığımız 1.5 milyar dolarlık yatırımın yüzde 50-55’ini enerji ve perakende yatırımları oluşturacak. Gerçekleşmesini tahmin ve ümit ettiğimiz özelleştirme rakamları ise burada yok. Onlar da olursa, ayrıca hesaplanacak. Gerek dağıtım bölgelerinin, gerek üretim tesislerinin özelleşmelerini ilgiyle ve merakla bekliyoruz.

İHRACATTA HEDEF AYNI KALDI: Güler Sabancı, Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan Avrupa’da büyümede önemli yavaşlama görülmüyor. Bu da Türkiye için bugünkü ihracatının devam edebileceğini gösteriyor derken, holdingin ihracattaki hedef rakamını büyütmediği görüldü. Geçen yıl 1.9 milyar dolar ithalatının bu yıl 2.1 milyar dolar olmasını öngören Sabancı, ihracatta ise 1.3 milyar olarak gerçekleşen rakamı, bu yıl da aynen tutturmayı planladı.

TEMKİNLİ BÜTÇE HAZIRLADIK: İhracatta bir artış görülmemesinin nedenini temkinli olmakla açıklayan Dördüncü, şunları söyledi: 2008 yılı için iyimser ancak oldukça temkinli, ihtiyatlı bütçe hazırladık. TL’nin değerlenmesinin negatif etkilerinin yanı sıra, geçen yıl satmış olduğumuz birçok şirketin bütçesi de burada yer almayacak.

CİRONUN YÜZDE 55’İ AKBANK’TAN: Dördüncü, bir soru üzerine grup cirosunda halen Akbank’ın payının yüzde 55 olduğunu açıkladı. Bunu azaltmak gibi bir hedef bulunduğunu belirtmekle birlikte, nazar değmemesi için masaya vurarak Ama bankamız o kadar başarılı ki diyen Dördüncü, bunun için diğer şirketlerde daha hızlı bir büyüme gerektiğini anlattı. Dördüncü, perakendecilikte de agresif organik büyümeyi hedeflediklerini açıkladı.

Güler Sabancı’ya göre ekonomi

MEVCUT DURUM

Çok riskli mortgage krizi yapısal problem ve dengesizliklerin üzerine geldi.

Henüz tam derinliği ve çapı bilinmeyen bu kriz piyasalarda güveni sarstı.

Bu durum beklentilerde karamlarlığa yol açtı.

Ciddi bir küresel yavaşlama hatta resesyon tehlikesi ortaya çıktı.

TEHDİTLER

Petrol ve hammadde fiyatlarındaki artışlar enflasyonist baskılar yaratabilir.

Yapısal olarak ekonominin verimliliğini artıracak mikro bazlı reformlar hálá yapılmadı.

Bunların neticesinde işsizliğin artması tehlikesini bulunuyor.

FIRSATLAR

Siyasi krizlerden uzak durursak mortgage krizi bir fırsat yaratabilir.

Kriz ile uğraşmak için dünya piyasalarına sürülen bir likidite fazlası olacak.

Petrol, gaz ve enerji kaynaklarına sahip ülkelerde ciddi likidite birikimi sağlandı.

ABD’deki zararlar ve belirsizlik nedeniyle bu para gelişmekte olan ülkelere gidebilir.

Türkiye’de bu likiditenin gidebileceği yerlerden biri olabilir.

NE YAPILMALI

Özelleştirmelere devam edilmeli.

Enerji özelleştirmesinde üretim tesislerine öncelik verilmeli.

Makro ekonomik disiplin devam etmeli.

Reel sektörü sürdürülebilir, rekabetçi kılacak yeni arayış ve çalışmalara girilmeli.

Siyasi krizlerden uzak duralım fırsatları değerlendirelim

SABANCI Holding Yıllık Paylaşım Toplantısı’nda dünyadaki son gelişmelere değinen Güler Sabancı, Türkiye’nin önünde tehditler kadar fırsatlar bulunduğunu da savundu. Sabancı, siyasi krizlerden uzak durması halinde Türkiye’nin bu krizi bir fırsat olarak değerlendirebileceğini savundu.

LİKİDİTE GELEBİLİR: Sabancı, 2008’de dünyada çok ciddi belirsizlikler bulunduğunu söylemekle birlikte, kriz nedeniyle ortaya çıkacak likidite fazlasının gidebileceği yerlerden birinin de Türkiye olacağını vurguladı. Bunun da kısa dönemde cari açığın finansmanında katkıda bulunacağını belirten Sabancı, ancak bunun için Türkiye’nin de başta özelleştirmeler olmak üzere yapması gerekenler bulunduğunu hatırlattı. Sosyal Güvenlik Yasası, yeni Türk Ticaret Kanunu, vergi reformu ve kayıtdışı konusunda beklemeye tahammül kalmadığını dile getiren Sabancı, Ayrıca, enerji üretim tesisleri özelleştirilmeli ki, kısa zamanda kapasite artışı sağlanabilsin dedi.

KAYBEDİLEN ZAMANIN TELAFİSİ: Bunların hızla gerçekleştirilmesinin 2007 yılında kaybedilen zamanı telafi ettireceğini dile getiren Sabancı, şöyle konuştu: En az yüzde 7 büyümeyi sağlayacak ilave, reel sektör odaklı politikalara ve çalışmalara ayrıca ihtiyaç var. Ülkemizin bunu yapacak güçlü hükümeti, dinamik, çalışkan özel sektörü, dünyayı bilen, takip eden kadroları vardır. Daha hızlı ve sağlıklı büyüyen bir Türkiye’yi gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.

DEMOKRASİ SINAVINI GEÇTİK: Siyasi krizlere yönelik bir soru üzerine, İstikrardan bahsediyorum. Hepimiz de buna hassas olmalıyız diyen Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: Türkiye’nin demokrasisi geçen sene bir imtihandan başarıyla geçtiği. Önümüze yeni bir dönem çıktı. Bu dönemi iyi değerlendirmeliyiz.
TÜRKİYE’NİN ŞANSI VAR: Türkiye’nin dünyadaki subprime krizinin yaratacağı fırsatlardan yararlanabileceği konusuna Sabancı, şöyle açıklık getirdi: Batı’da, özellikle ABD’de finans şirketlerine ve kurumlarına olan güvende ciddi sarsılma oldu. Kriz resesyona gitmesin diye çok ciddi bir kaynak aktarımı var. Petrol, gaz, enerji fiyatları, bu kaynaklara sahip ülkelerde çok ciddi likidite birikimi sağlıyor. Bu ülkeler ne yapacaklar? Bir yanda da her zaman bilinen, güvenilen ABD’deki kuruluşlara, bankalara tereddütler var. Bu para bir yere gidecek. Biz çok şanslı konumdayız. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım.

Nükleeri yapacaksak, en güvenilir ortakla oluruz

NÜKLEER enerjide Ortağınız belli oldu mu sorusu üzerine Henüz belli olmadı diyen Güler Sabancı, Çok hassas çalışıyoruz. Yapacaksak, en iyi teknoloji ile en güvenilir ortakla yapmak istiyoruz dedi. Sabancı Topluluğu’nun 2015’lerin ötesinde Türkiye’nin en önemli, en büyük elektrik enerjisi üreten, dağıtan, satan gruplarından ve topluluklarından birisi olma hedefini hatırlatan Ahmet Dördüncü ise Türkiye’de nükleer santrallar yapılacaksa, Sabancı burada en iyisi, en birincisi olacaktır diye konuştu.

Yönümüz Avrupa, yolu değiştirmeyelim

TÜRKİYE’nin yeni dönemde ortaya çıkacak fırsatları iyi değerlendirmesinin yönümüzü değiştirmemekten geçtiğini dile getiren Güler Sabancı, Yönümüz Avrupa yolunda ilerlemektir. Avrupa yolculuğu Türkiye’nin bir medeniyet yolculuğudur dedi. Sabancı, türban konusunda ise Dün itibariyle hukuki bir süreç başlamıştır. Onu takip edeceğiz demekle yetindi.

Her şeyin başı güvenlik

GÜLER Sabancı, Irak’ın kuzeyine yönelik operasyonun ekonomiye etkisine ilişkin bir soru üzerine Bütün kalbimiz, bütün dualarımız Mehmetçikle beraber diyerek, şunları söyledi: En iyisinin, en doğrusunun, en doğru zamanlama ile yapılacağına olan inancım tam. Bunun Türkiye’ye olan, ekonomiye olan etkisi; henüz gördüğünüz gibi piyasalar sakin. Bu bize ilave bir şey getirmedi. Kaldı ki, her şeyin başı güvenlik.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.