Romanya Seçimlerinde Iliescu Önde

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Romanya`da önceki gün yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde eski devlet başkanı İon Iliescu, yüzde 37.9 ile önde gidiyor. IMAS anket kurumunun resmi olmayan tahminlerine göre, aşırı milliyetçi Corneliu Vadim Tudor, yüzde 23.7 ile ikinci sırada yer aldı. Tahminler, İon İliescu`nun Sosyal Demokrasi Partisi iki meclisli parlamento için oyların yüzde 40.5`ini, Vadim`in Büyük Romanya Partisi`nin de oyların yüzde 22`sini aldığını gösterdi. IMAS, bu sonuçları oylarını kullanan 18 bin seçmene dayanarak verdi.


Devlet başkanlığı için, aralarında eski Başbakan ve şimdiki Dışişleri Bakanı Petre Roman`ın da yer aldığı 12 aday bulunuyor. Bu arada, seçimlerde kimlik ve seçmen kartı olmadığı gerekçesiyle oy kullanmasında sorun çıkan Uluslararası Çingeneler Kralı Florin Cioaba, sonunda oy kullanabildi. Cioaba, vatandaşlık görevini yerine getirebilmek üzere, ülkenin merkez bölgesindeki Sibiu karakoluna giderek kendisine bir kimlik kartıyla bir seçmen kartı çıkardığını ve bu sayede oy kullanabildiğini söyledi.1990`ların başında kendisini Uluslararası Çingeneler Kralı ilan eden Cioaba, mutlaka oy kullanmak istediğini belirterek, Seçimler Romanya için büyük önem taşıyor dedi. Cioaba`nın, oy kullanmak üzere gittiği seçim bürosunda kimlik kartı olarak pasaport göstermesi sorun yaratmış ve oy verme işlemi sırasında pasaportu geçerli kimlik belgesi kabul etmeyen yeni yasaya uygun olarak oy kullanmasına izin verilmemişti. Romanya`da yasalar, 14 yaşını doldurmuş her vatandaşın kimlik kartı almasını zorunlu kılarken, ülkede sayıları 1.5-2 milyon civarında olduğu sanılan Çingene azınlığın büyük bir bölümü doğum esnasında kayıtlara geçirilmediğinden çoğunun kimlik kartı bulunmuyor. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.