Resesyona türban eklendi dolar 1.24 YTL’yi gördü

12.02.2008 - 09:12 | Son Güncelleme :

ABD ekonomisine yönelik durgunluk kaygılarının artması içeride de türban konusundaki gerginlik yabancı yatırımcıların çıkışına neden oldu. Dolar 1.24 YTL’ye tırmandı. Faiz ise yüzde 17’ye dayandı. Borsada ise kayıp yüzde 1.47 olarak gerçekleşti.

DIŞARIDA
ABD ekonomisinde beklenen resesyon (durgunluk), içeride türban konusunda yaşanan gerginlik Türk para ve sermaye piyasalarındaki dalganın boyunu büyüttü. Risk azaltmak için harekete geçen Londra ve Uzakdoğu merkezli yatırımcılar, doları 1.24 YTL’ye kadar taşıdı. Böylece dolar bir günde 2.5 kuruş sıçradı. Bu seviyeden gelen satışlarla dolar gün sonunda 1.22 YTL’de denge buldu. Global borsaların gölgesinde hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise güne yüzde 2 kayıpla başladı. Avrupa borsalarındaki yukarı yönlü seyirle toparlanan endeks günü yüzde 1.47 kayıpla tamamladı.

G-7 ZİRVESİ TEDİRGİN ETTİ: Haftasonu dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinin Tokyo’da gerçekleştirdiği G-7 zirvesinde, ABD ekonomisi başlıklardan biri oldu. Zirvede ABD ekonomisine yönelik kaygıların gündeme gelirken, ABD’deki emlak piyasasındaki çöküş ve kredi şartlarının daralması paralelinde büyümede aşağı yönlü risklere dikkat çekildi. Bu konudaki endişe piyasaların keyfini kaçırdı. Öte yandan dışarıda ABD’deki olası resesyonun Avrupa ekonomisine sıçrayacağı ve bunun global piyasaları sarsacağı endişesi de global satışı devam ettirdi.

LONDRA VE UZAKDOĞU SAHNEDE: Endişeleri fiyatlayan borsalarda artan kan kaybı,para piyasalarında da kendini hissettirdi. Döviz sahnesine Londra ve Uzakdoğulu yatırımcılar çıktı. Cari açağı yüksek olan Türkiye, Güney Afrika ve Macaristan para birimlerinde satışa geçen yatırımcılar eşliğinde bu ülkelerin para birimleri kan kaybetti.

SİYASİ RİSK ALGISI: Türkiye’de iç dinamikler de devreye girdi. Üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabulünün ardından, konunun haftasonu yabancı basında yer almasıyla birlikte yabancı yatırımcılar harekete geçti. Yabancı fon yöneticileri bunu politik risk olarak algıladı. Böylece dolar haftanın ilk güne 1.2250 YTL’den başladı. Bankalar arası piyasada sert alımlar eşliğinde dolar 1.24 YTL’ye kadar tırmandı. Ancak ABD vadeli işlemlerinde yönünü yukarı olması ve Avrupa borsalarındaki toparlanma döviz piyasasını da kısmen sakinleştirdi. Dolar 1.2250 YTL seviyesinde dengelendi. Serbest piyasa kapanış 1.2300 YTL’den gerçekleşti. Yabancı yatırımcıların yaptıkları satışlarla gösterge bono bileşik fazi yüzde 17 seviyesine dayandı. Güne yüzde 16.50’den başlayan faiz, günü yüzde 16.98 düzeyinden tamamladı.

İMKB YÜZDE 1.47 DÜŞTÜ: Hisse senetleri piyasasında ise güne satıcılı bir seyirle başlandı. İMKB Ulusal 100 Endeks’i yüzde 2 kayıpla 40.955 puana kadar geriledi. Ancak ABD borsasında vadeli işlemlerdeki yukarı yönlü seyir ve Avrupa borsalarının değer artışlarıyla biraz endeks toparlandı ve günü 1.47 kayıpla 41.342’den kapadı.

Türban politik risk olarak algılandı

PİYASALARDA ABD’deki olası resesyonun global piyasalara yansımasının nasıl olacağı belirsizliğinin hakim olduğunu anlatan Ata Portföy Fon Yöneticisi Cem Tözge, en büyük tedirginliğin cari açığı yüksek olan ülkelerde gerçekleştiğini söyledi. Tözge, şu değerlendirmeyi yaptı: Bu ülkeler Türkiye, Güney Afrika ve Macaristan. Zaten bu üç ülkenin para birimlerine baktığımızda yılbaşından bugüne ciddi kayıplar gözlüyoruz. Dışarıda yaşanan tedirginliğe içeride türban sıkıntısı eklendi. Türban yasasının meclisten geçmesi yabancı fon yöneticileri rahatsız etti. Bu gerginlik politik risk olarak algılandı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.