Renault-Nissan ittifakı rekor getirdi

01.02.2008 - 09:54 | Son Güncelleme :

Renault ve Nissan`ın ittifakı, geçen yıl satış rekorunu da beraberinde getirdi. 1999 yılında daha etkin satış yapabilmek için güç birliği anlaşması imzalayan Renault-Nissan, 2007 yılı toplam satışlarının 6 milyon 160 bin 46 araç olarak gerçekleştiği belirtilerek, Bu rakam yüzde 9.1 dünya pazar payına karşı geliyor ve ittifakın yıllık satışlarında yeni bir rekor oluşturuyor denildi.
Açıklamaya göre, Renault ve Nissan sırasıyla toplam 2 milyon 484 bin ve 3 milyon 675 bin adetlik satış yaptılar. Renault`nun dünya satışları yüzde 2.1, Nissan`ın satışları ise yüzde 5.7 artış gösterdi. İttifak için başlıca büyüme bölgeleri, yüzde 49.9 ile Rusya, yüzde 12.6 ile Latin ve Güney Amerika, yüzde 25.6 ile Çin ve yüzde 16.2 ile Ortadoğu ile Afrika oldu.

Renault`nun hedefi yüzde 10 artış
Renault, 2 milyon 134 bin 484 adet Renault markalı, 119 bin 824 adet Renault Samsung Motors markalı ve 230 bin 164 adet Dacia markalı araç satışı gerçekleştirdi. Renault ve Dacia markaları altında satılan Logan modeli 367 bin 745 adet satış ve yüzde 48`in üzerinde artışla başarısını sürdürdü. Logan platformunun son üyesi Sandero ise Güney ülkelerinde 2007 sonunda satışa sunuldu. Bu araç bu yıl içinde Renault`nun 1.5 litrelik dCi dizel motoruyla birlikte Türkiye`ye de gelecek.

Üç yeni model gelecek
Açıklamaya göre, Renault, yılın ilk iki ayında yeni Kangoo`nun binek ve ticari versiyonları, Clio Grand Tour ve Grand Modus`un tanıtımını yapacak. Bu dönemde Modus`un ikinci fazı da tüketicinin beğenisine sunulacak. Yeni beş model daha 2008 içinde piyasaya sürülecek. Renault 2008 yılında her bölgede satışlarını yüzde 10`un üzerinde artırmayı öngörüyor. Yeni Symbol`ün de bu yıl Türkiye`de üretilmesi ve piyasaya sunulması planlanıyor.

Nissan kendi rekorunu kırdı
Açıklamaya göre, Nissan da, Nissan ve Infiniti markaları altında rekor sayıda araç sattı. 3 milyon 675 bin 574 adete ulaşan satışlar bir önceki yıla göre yüzde 5.7 artış gösterdi. 2007`de Coupe Altima, Livina ailesinin modelleri ve 4x4 Cross-Over Rogue gibi modeller çıkarıldı. G35 Sedan ve G37 Coupe modellerinin doping etkisiyle Infiniti markalı araçların dünya satışları 151 bin 683 adete ulaştı. Nissan böylece, ana pazarı ABD`de kaydettiği yüzde 4.8 artış ile ardı ardına üçüncü yıl satışlarını 1 milyon adedin üzerine çıkarmış oldu. 2007`de Nissan satışları, özelikle kompakt Nissan Versa ve Altima ile Infiniti G35 ağırlıklı olarak gerçekleşti. (aa)

Birlikte elektrikli araç üretecekler
Ürün geliştirme ve mühendislik alanında, Nissan, Renault`nun Logan platformu ile ürün gamını zenginleştirmeye çalıştı. Buna karşılık, Renault da, Nissan`ın 4x4 araç üretimi konusundaki birikiminden yararlandı. Nissan, Renault ve Renault Samsung Motors için yeni bir 4x4 Cross-Over modelinin tasarımına aktif olarak katkı sağladı. Renault stil ve tasarımına sahip olan bu yeni model Kore`de Renault Samsung Motors tarafından üretilecek.

Nissan`dan yeni fabrika
Araçların karbondioksit (CO2) ve parçacık salınımlarını azaltmaya dönük önemli bir girişim çerçevesinde, İttifak ve Project Better Place girişimi, 2011`de İsrail pazarında satışa sunulacak bir elektrikli otomobilin üretim hazırlıklarına başlamak üzere anlaşma yaptı. Nissan ise Saint-Petersbourg`da 2009 yılında faaliyete geçecek olan yeni bir fabrika kuracak.

Dev fabrika kuruluyor
Fransız Renault ve Japon Nissan, Hindistan`ın Tamil Nadu eyaletinde
yıllık 400 bin adet kapasitesine sahip ülkenin en büyük otomobil fabrikalarından birini kuracaklarını Chennai kentinde açıkladılar.
Fas`ın Tanca şehrinde İttifak ile Fas Krallığı, ortaklaşa Akdeniz havzasının en büyük otomobil üretim merkezlerinden birini kuracaklar. Kurulacak fabrika yıllık 400 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak. Renault-Nissan`dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ittifakın iki ortağı, yenilikçi işbirliği stratejileri çerçevesinde, karşılıklı değer üretmeye dönük başarılı ittifaklarının bilgi birikiminden yararlanarak büyümelerini sürdürecekler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.