Rakip Elektronikciler Vestel Ve Beko.

05.01.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Temel analizdesirketlerin gecmis doneme gore ulastigi rakamlarin degerlendirilmesi esastir. Ancak ayni konuda calisan ve yaklasik olculere sahip olan sirketleri karsilastiran analizler de ilginc ve heyecanli olur. Biz de kucuk ortaklar icin, dokuz ayda 1 milyon 341 bin adet TV ve 58 bin adet monitor ureten Vestel ile, 936 bin adet TV ve 306 bin adet audio ureten Beko elektronigin bilancolarini teraziye koyuyoruz. Vestel, 44 trilyon 871 milyar lira ciro ile 11 trilyon 541 milyar lira gayri safi kar. Beko, 33 trilyon 446 milyar lira ciro ile 8 trilyon 885 milyar lira gayri safi kar elde etmis. Iki sirketin de kar nispeti yuzde 35-36. Vestel`in net faiz gideri, 4 trilyon 218 milyar lira. Beko`da ise 862 milyar lira faiz gideri var. Sonucta net kar Vestel`de 4 trilyon 138 milyar lira, Beko`da 3 trilyon 132 milyar lira oldu. Odenmis sermayeleri uzerinden her iki sirkette yuzde 97-100 oraninda kar saglandi. Oz sermaye karliligi dokuz aylik bilancolarinda Vestel`de yuzde 29, Beko`da yuzde 33 olarak gerceklesti. Yil sonu itibariyle karlari en az ucte bir artmis olacak. Kucuk ortaklar her iki sirkette de benzer verimlilik goruyor. Vestel, 55 trilyon 892 milyar aktifi, 14 trilyon 56 milyar ozvarlikla finanse ediyor. (yuzde 25). Beko`nun 25 trilyon 300 milyarlik aktifi, 9 trilyon 552 milyar ozvarlik ile finanse edildi. Beko`nun ozvarligi daha gucludur. Vestel`de, Beko`dan farkli olarak, halka acilma sirasinda saglanmis, oz sermaye icinde bulunan 5 trilyon lira emisyo primi bulunuyor. Beko`nun uretim miktarlari gecen yildan yuzde 95 artis gosteriyor. 1997`nin bu buyuk reel uretim artisi ise gazete promosyonuna TV verilmesinden kaynaklaniyor. Vestel gecen yilki uretim miktarlarini bilanco dip notlarina koymadigindan kiyaslayamiyoruz. Ancak ciro artisi, Vestel`de de reel uretim artisina isaret ediyor. Vestel`in yuzde 67 sermaye payi Collar Holding-Hollanda Grubu`na ait. Beko ise yuzde 68 hisse ile Koc Grubu`na bagli. Vestel`in istirak portfoyu 121 miyar lira defter degerinde. Baslica ic ve dis pazarlama sirketleri bulunuyor. Beko`nun istirak portfoyu ise 1 trilyon 87 milyar defter degerinde olup Koc Finansman, Koc Bank ve kablolu TV sirketine ait. Reel deger artisi beklentisi veren beklentisi veren istirakler. Vestel`in ic piyasa degeri 68 trilyon lira, Beko`nun 40 trilyon lira duzeyinde. 1997 yilinda en son kapanan borsa endeksindeki rakama gore, bir Vestel hissesi 17 bin lira, Beko hissesi 12 bin 750 lira. Sirketlerinizin terazideki agirliklari boyledir. Olcup bicip deger vermek hakki kucuk ortaklarindir. Biz de kucuk ortak olarak, Beko hisse fiyatinin, Vestel seviyesinde olmasini diliyoruz. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.