Qantas Airbus`a Yaradı

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Airbus`ın üç hafta içinde A3XX`in yapımını endüstriye ilan etmesi bekleniyor. Bu uçak dünyanın en büyük sivil havacılık aracı olacak. A3XX kilit anlam taşıyan bir başarı kazanarak, Avustralya havayolu şirketi Quantas`dan 12 adet çift katlı uçak siparişi aldı. Bu anlaşma Airbus için bir dönüm noktası, zira böylece Quantas filosunda 41 yıldan bu yana devam eden Boeing egemenliği sona eriyor. Bu başarısızlık, Quantas ve Singapore Airlines`da A3XX`e karşı sıkı bir mücadele vererek, 747 jumbo jetin uzun versiyonu olan 747X tipi uçak satmak isteyen Boeing açısından büyük bir geri adım anlamına geliyor. Boeing çok büyük karlar getiren büyük uçak piyasasında 30 yıldan bu yana sürdürdüğü tekel konumunu da böylece kaybetmiş oluyor.


Quantas, yerel uçuşlarda ve Asya`daki hizmetlerinde de, Boeing`in 767`si yerine Airbus`ın A330 serisini tercih etti. Şimdi Quantas`da sipariş listemize dahil oldu ve A3XX programı durdurulamaz bir hale geldi, diyen Mike Turner, British Aerospace Systems faaliyetler başkanı. A3XX`in yapımına 30 - 60 gün arasında okey verileceği tahmin ediliyor. Projenin başlaması, Avurpa`da 10.7 milyar dolarık en büyük uçak yapım programının start alması anlamına geliyor. Quantas dün yaptığı bir açıklamada 4.6 milyar dolar tutarında 12 adet A3XX, 13 Airbus A330 - 200 ve A330 - 300 içeren 31 adet uçağı yenileyeceği duyurusunda bulundu. Quantas anlaşmasıyla birlilkte Airbus A3XX için, 10 adet Singapore Airlines, 10 adet Air France, 7 adet Arap Emirlikleri ve 5 adet International Lease Finance Corporation adlı kiralama şirketinden sipariş aldı ve 36 adet de opsiyona sahip.


Leahy Airbus`ın, hem kalite hem de kalite açısından hissedarlarının hedeflerini tutturduğunu söyledi. Şirket, kuruluşunun haklılığı açısından 40 - 50 adet sipariş almayı umut ediyordu. Kritik anlamda Airbus Asya - Pasifik bölgesinden, Avurpa`dan ve Ortadoğu`dan sipariş aldı. Şirket ayrıca Star, Oneworld ve SkyTeam ittifaklarından da sipariş kazandı. Bu arada Virgin Atlantic, Lufthansa olduğu kadar FedEx, Atlas Air ve ABD cargo havayolları ile de ileri aşamalara varmış müzakereler içinde olunduğu haber veriliyor. A3XX 2006 yılının birinci çeyreğinde ilk kez Singapore Airlines`ları ile uçuşa başlayacak. Quantas dünyanın en uzun hatlarına sahip ve A3XX`i 524 koltuk üzerinden tasarlayacak. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.