Ptofs Petrol Ofisi A.s.`nin Basinda Yeralan Habere Iliskin Olarak Borsa Baskanligi`nca Istenen Aciklamaya Cevaben Gonderdigi 15

15.06.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
"Ilgi: 15.06.1998 tarih ve 4/GID-1040/HO/9283 sayili yaziniz.
14.06.1998 tarihli Cumhuriyet Gazetesi`nde "POAS`da kayit oyunu" basligi ile yeralan haber hakkinda ilgide kayitli yaziniz ile aciklama yapilmasi istenmistir.
Petrol Ofisi A.S.`nin bilancolari bagimsiz denetimden gecmekte, Basbakanlik Yuksek Denetleme Kurulu tarafindan denetlenmekte ve denetci raporlari ile onerildigi sekilde hesaplari her yil genel kurul tarafindan ibra edilmektedir.
Bu sekilde denetime ve tasdike tabi tutulan bilanco ve mali tablolarimiz her donem Baskanliginiza gonderilmektedir.
Bagimsiz denetimden gecen POAS bilancolari uzerinde bugune kadar ortaklar veya Borsa Baskanliginiz tarafindan da Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve muhasebe standartlari yonu ile sorusturma acilmamis, suc duyurusunda bulunulmamistir. Zira Petrol Ofisi A. S.`nin bilanco ve diger mali tablolari genel kabul gormus tekduzen muhasebe prensipleri ile Vergi Usul Kanunu`na uygun sekilde hazirlanmaktadir.
Haberde yeralan iddialarin bir kismi gercegi yansitmamakta bir kismi POAS`in ic islemleri ile ilgili bazi yazismalarin maksadini asar sekilde haber metnine alinmasindan kaynaklanmaktadir. Petrol Ofisi A.S.`nde Vergi Usul Kanunu`nda ongorulen amortisman oranlari ve degerleri uygulanmaktadir.
Bu cercevede iktisap kiymeti 5.000.000,-TL.`nin altinda kalan demirbaslar gibi sabit kiymetler, amortismana tabi demirbaslar hesabindan cikartilarak amortismana tabi olmayan demirbaslar hesabina alinmistir. Keza Vergi Usul Kanunu ve muhasebe prensipleri yonu ile amortismanini dolduran tum sabit varliklarin iz bedel uzerinden izlenecegi, iktisap bedellerine her yil yeniden yayinlanan, yeniden degerleme oranlarinin uygulanacagi ve birikmis amortismani indirildikten sonra net defter degeri uzerinden izlenecegi asikardir. Ozetle, sabit kiymetler Vergi Usul Kanunu ve genel muhasebe prensiplerine uygun olarak izlenmektedir.
Haberde sozu edilen POAS`a ait 3(uc) geminin yaslari Nedim Topcuoglu 22, Calip Serter 17, Ahmet Karaosman 16 yasindadir. Bu sekilde amortismanini doldurmus olan gemilerin sirket tarafindan baska degerleme yontemleri kullanilarak kayitlarda gosterilmesi Vergi Usul Kanunu yonunden de mumkun degildir. Uluslararasi tasimacilikta ve liman isletmelerinin tabi oldugu mevzuata gore gemiler icin gunluk islemlerde sigorta degerleri esas alinmakta ve POAS gemileri de her yil ekspertiz degerleri uzerinden sigorta edilmektedir. Sigorta degerlerinin iktisap degeri yerine sabit varlik hesaplarinda gosterilmesi vergi teknigi ve muhasebe prensipleri yonunden mumkun degildir.
POAS`a ait diger ulastirma araclari da mali mevzuata uygun sekilde kayit silme islemine tabi tutulmakta ve ekonomik omrunu doldurdugu icin kaydi silinen minibus, binek oto gibi tasitlar dogal olarak kayitlardan cikarilmaktadir.
Petrol Ofisi A.S.`ye ait Oncu tankeri, POAS`in bazi varliklarinin ozellestirilmesi cercevesinde 4/1/1996 tarihinde yapilan ihale sonucu %25`i pesin, bakiyesi 12 ay taksitle olmak uzere 1.160.000 USD bedel ile ozellestirilmistir. 1996 yilinda 26 yasinda olan Oncu tankerinin ozellestirilmesi ile ilgili bedel takdir, ihale islemleri ve ozellestirme karari, alinan izinler ve uygulanan usuller cercevesinde T.C. Basbakanlik Ozellestirme Idaresi Baskanligi ile Ozellestirme Yuksek Kurulu`nun onayindan gecmistir. Akaryakit tasimasinin bir kismi deniz yolu ile yapilan Petrol Ofisi A.S.`de her yil aylik kira esasina gore alti aylik donemler halinde gemi kiralanmakta ve Turk bayrakli gemilere sahip tum armatorler serbest olarak ihaleye katilmaktadir.
Bu kapsamda ihaleye katilan Oncu tankeri de serbest ihale ile kiraya alinmis ve halen kiramiz alatinda tasima yaptirilmaktadir. Yapilan islemde Kurumun zarara ugratilmasi sozkonusu degildir. Kiralik gemilerin personel ve bakim onarim giderleri armator tarafindan karsilanmaktadir. Gemilerin ozellestirilmesi sonucunda Kurum buyuk capli bakim onarim harcamalarindan ve gemi personeli giderlerinden kurtulmaktadir.
Petrol Ofisi A.S.`nin sabit varliklarina yapilan harcamalar bakim onarim mahiyetinde ise isletme butcesinden, yatirim mahiyetinde ise yatirim butcesinden karsilanmaktadir. Bu sekilde Istanbul, Izmir ve Izmit unitelerinde 1995 yilinda yapilan dolum adalari revizyonu bakim onarim mahiyetinde oldugundan isletme butcesinden karsilanmis buna mukabil ayni unitelerdeki dolum motorlari sistemi projesi 92-C 130/110 sayili proje kodu ile yatirim programindan karsilanmistir. Dolum motorlari sistemi (otomasyon projesi) yatirim programindan halen devam etmekte ve odemeler yatirim butcesinden karsilanmaktadir.
Petrol Ofisi A.S.`nin ozellestirilmesi 4232 sayili Basbakanlik Ozellestirme Idaresi Baskanligi bunyesinde olusturulan deger tespit komisyonu tarafindan ayni kanunda yer alan yontemlerden en az ucunun kullanilmasi suretiyle ve gerek 4046 gerekse 4232 sayili Kanuna uygun olarak yurutulmektedir. POAS`in deger tespit calismalarinda ve ozellestirme islemlerinde gercek disi haberde yer aldigi sekilde varliklarinin gizlenmesi ve bir kisminin degerinin dusuk gosterilmesi veya kayitli bilanco degerlerinin esas alinmasi gibi durumlar sozkonusu olmamaktadir. Sadece potansiyel alicilara fikir vermesi bakimindan POAS bilancolari Uluslararasi Muhasebe Standartlari cercevesinde bagimsiz denetci olan "Deloitte&Touche" Turkiye burosu DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Musavirlik A.S. tarafindan dolar bazinda guncellestirilmistir.
Ozetle gerek 14/06/1998 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde, gerekse diger bazi basin organlarinda POAS aleyhine yer alan haberlerin gercegi yansitmadigini, maksadini asan haberler ile POAS`in yipratilmak istendigini, SPK`nin Seri: VIII, No:20 sayili ozel durumlarin kamuya aciklanmasina iliskin tebliginin 5., 7., ve 8. maddeleri uyarinca bilgilerinize arz ederiz. " (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.