Program Tutarsa Hepsini Sollariz.

14.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
AB adayligisonrasinda enflasyonu indirme programi daha da onem kazandi. Basari saglanirsa, AB`ye uyum sureci ekonomik olarak kisalacak. Turkiye`nin uc yillik programla hedefi sadece enflasyonu dusurmek degil. Bu program ayni zamanda Turkiye`ye AB`nin kapisini acacak. Turkiye`yi bir dunya devleti haline getirecek. Bu programla basarili olup AB ulkelerinin kriterlerine uymamiz halinde, ekonomimizin dinamizmi ve gucu ile aday olan diger 13 ulkeyi rahatlikla sollayacak. Halen AB`ye aday ulkeler arasinda Turkiye ekonomik buyukluk olarak birinci sirada bulunuyor. Turkiye 204 milyar dolarlik GSMH`siyle en yakin rakibi Polonya`dan 57 milyar dolar daha buyuk bir ekonomiye sahip. Aday ulkeler arasinda bulunan Turkiye, onumuzdeki yil icin yuzde 20-25 enflasyon hedefi koydu. Polonya`da halen yuzde 7 yillik enflasyon bulunuyor. Bu rakamin 2000`de yuzde 7.5 olmasi bekleniyor. Polonya`nin 2000 yilinda yuzde 4.5`lik bir buyumeyi yakalamasi ongoruluyor. Turkiye icin ise 2000 yilinda en kotu ihtimalle 5.5 buyume (ki programdan sonra bu rakamin yuzde 7-8`lere cikmasi bekleniyor) ongoruluyor. Polonya disindaki diger aday ulkelerin toplam ekonomileri Turk ekonomisine ancak ulasiyor. Bu ulkelerin toplam ekonomik buyuklukleri 217 milyar dolari buluyor. Turkiye`nin makro ekonomik buyuklukleri simdilik AB`nin standartlarina pek uymuyor. Bu anlamda en buyuk sorun enflasyon. Maastricht kriterlerine gore AB ulkelerinin ortalama yillik enflasyonunun yuzde 2.7 olmasi gerekiyor. Turkiye`de enflasyon yaklasik yuzde 55. AB`nin butce aciginin GSMH`ye orani yuzde -3. Bu oran Turkiye`de -8.4. Maastricht kriterlerine gore toplam borclarin GSMH`ye oraninin yuzde 60 olmasi gerekiyor. Oysa Turkiye`de bu oran yuzde 68 ve bircok AB ulkesinden iyi. Buna ragmen Turkiye bu orani yuzde 60 indirmek icin kollari sivadi. Para programinda Merkez Bankasi Gazi Ercel toplam borc/GSMH oranini yuzde 60`a cekmeyi hedefledigini belirtmisti. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.