Poas, Turk Sirketlerinin Kredibilitesini Kanitladi.

25.06.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ozellestirmede yakalanan olumlu iklim, Turkiye`nin artan kredibilitesini IMF ve rating kuruluslarindan once teslim etti. Petrol Ofisi ihalesine katilan 10 konsorsiyumun yurt disindan yaklasik 6 milyar dolar tutarinda kredi saglamasi, sadece Petrol Ofisi ihalesinin bile Turkiye`nin yukselen kredibilitesini ve kreditorler gozunde guvenilirligini ortaya koydu. Hazine ic borclarin dis borca cevrilmesini saglamak icin yillik 3.5-4 milyar dolar duzeyindeki kredi limitini bildirilmek icin IMF ile aylardir gorusurken Petrol Ofisi ihalesine katilan firmalarin sagladigi dis kredi tutari `IMF`siz de yapilabilecegini` savunanlarin yeni bir kaniti oldu. Ozellestirme Idaresi Baskanligi`nin Petrol Ofisi`nin yuzde 51 hissesinin satisini siki tutmasi, ihaleye katilacak olan firmalardan `finansman programini` bastan istemesi, bu buyuklukteki bir odemenin ic piyasadan karsilanmasinin mumkun olmamasi, Petrol ofisi hisselerinin satisina ozellestirme ustu bir anlam da yukledi. Ozellestirme Idaresi Baskanligi ilk ve ikinci fiyatlarin verilebilmesi icin onerilen fiyatlarin odenmesine iliskin finansman programinin kanitlanmasini da sart kostu. Boylelikle Petrol Ofisi ihalesine katilacak olanlar ihalenin kendilerinde kalmasi halinde odemeyi nasil ve hangi kaynaklardan yapacaklarini da gorusmeler sirasinda belgeleriyle kanitladilar. Idare ayni zamanda ihaleye katilan firmalardan finansman kaynaklarinin ayri ayri kuruluslar olmasini da sart kostu. Dunya`ya bilgi veren kaynaklar ihaleye katilan tum gruplarin yurt disindan kredi getirdiklerine dikkat cekerek, bu buyuklukteki bir odemenin ic piyasadanf inanse edilmesinin mumkun olmadigini anlattilar. Boylelikle Petrol Ofisi ihalesine katilan ve revize fiyat verme asamasina gelen kuruluslarin agirlikli olarak dis kreditorlere basvurdugu, ikinci ihalede 600 milyon dolarlik bir kredi destegini icerdigini netlestirmis oldu. Ote yandan Petrol Ofisi ihalesinde onceki gun revize fiyat teklifleri alindi ve ihaleye katilan kuruluslar ayrica 35 milyon dolarlik teminat mektubu getirdi. Revite fiyatlarin verilmesiyle birlikte rekabetin arttigina dikkat ceken kaynaklar ikinci oturumla birlikte 600 milyar dolarlik limitin ustune cikildigini, bazi gruplarin 600 milyar dolarin cok daha uzerinde surpriz fiyatlarin gelebilecegini soylediler. 10 konsorsiyumun katildigi ihalede fiyat ve diger kriterlere gore 4-5 grubun Ozellestirme Idaresi tarafindan elemine edilecegi, kalan gruplarin ise acik artirmaya gidecegi gelen bilgiler arasinda yer aldi. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.