Piyasaya 11 Haziran Korkusu.

03.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyaslaarda 11 Hazirankorkusu uyasanmaya basladi. Banka faaliyetlerinin halen bir tebligle yurutulmesi ve bu duzenlemenin de suresinin 11 Haziran`da dolacak olmasi, piyasalarda endiseleri artirdi. Son gunlerde kulaktan kulaga dolasan bankalarla ilgili soylentilerin dun finans piyaslaarina donuk haberler yapan yabanci bir ajansin ekranlarinda yeralmasi, piyaaslarda korkularin buyumesine yolacti. Yabanci ajans, dun 10 kadar bankanin 11 Haziran onceki siki bir incelemeye alinacagi yolunda bir haber gecti. Sabah saatlerinde sakin seyreden piyasalar, haberin duyulmaya baslamasi ile karisti. Sabah alimlarla acilan borsada, seansin ortalarindan itibaren satislar gelmeye basladi. Ilk bir saatlik donemi 53 puanlik artisla, 5 bin 180 puana ulasan endeks,seansi sonuna dogru hizlanan satislarla eksiye gecti. Birinci seansi tam 114 puanlik kayipla, 5 bin puan sinirinda, 5 bin 12 puandan kapatti. Hisselerin ortalama yuzde 2.2 oraninda deger kaybettigi ilk seansta 71.4 trilyon liralik islem hacmi gerceklesti. Ikinci seansta satislarin devam etmesi, IMKB endeksini 5 bin puanin altina dusurdu. Endeks, seans icinde kucuk capli tepki alimlari ile birara 5 bin puanin uzerine cikmaisna karsin, bu seviyelerde tutunamadi ve gunu 4 bin 964 puandan kapatti. Hisseler gun sonunda ortalama yuzde 3.1 oraninda geriledi. Ikinci seansta islem hacmi, ilk seanstakinin oldukca altinda 44.2 trilyon lira duzeyinde gerceklesti. Ilk seanstaki yogun satislarin etkisiyle, gunluk toplam hacim 115 trilyon lirayi buldu. borsa icin 5 bin puanin alti tehlikeli bulunuyor.11 Haziran sendromu ile dusus biraz daha devam edebilir. Bankalarla ilgili yabanci ajans haberi, faizler uzerindeki baskiyi iyice artirdi. Piyasadaki 11 Haziran korkusu nedeniyle, nakit sikintisi yuzunden zaten yuksek seyreden gecelik oranlar 3-4 puan daha artti. Onceki gun yuzde 101 duzeyinde kapanan bono faizlerinde 2-3 puan birden yukselme dikkati cekti. Bono faizleri, dun yuzde 104`e kadar yukseldi. Yabanci ajans uzerinden kamuoyuna aktarilan 11 Haziran korkusunun yanisira Basbakan Bulent Ecevit`in, ekonomi ile ilgili aciklamalari da piyasalari olumsuz etkiledi. ECevit`in ekonomiyi canlandirma zorunluluguna iliskin aciklamalari, enflasyon endiselerini artirdi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi hikmet Ulugbay da, yabanci ajansin, 10 banka ile ilgili haberi ile ilgili olarak, `oyle bir sey yok. Tumuyle yaratilmis, uretilmis bir haber` diyerek yalanlamasi da piyaslari rahatlatmaya yetmedi. Yatirimcilar icin simdilik en iyisi `bekle gor` politikasi izlemek. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.