Piyasaların `en kritik` günü

03.07.2008 - 13:33 | Son Güncelleme :

En kötü Haziran ayı yaşanırken, Avrupa`dan Asya`ya, Latin Amerika`dan gelişmekte olan ülkelere kadar düşmeyen borsa kalmadı

Haziran ayı borsalara kabus oldu. ABD`de 1929 Büyük  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci21.jpg" align="right" vspace="5">Buhran`dan bu yana en kötü Haziran ayı yaşanırken, Avrupa`dan Asya`ya, Latin Amerika`dan gelişmekte olan ülkelere kadar düşmeyen borsa kalmadı.

HÜRRİYET

Birçok borsa son yılların en düşük değerlerine inerken, bugün açıklanacak iki kritik veri piyasaların kaderi üzerinde önemli rol oynayabilir.

Dünya ekonomisinin motoru olan ABD borsaları tarihin en kötü dönemlerinden geçiyor. Öyle ki Wall Street`te haziran ayında yaşanan yüzde 10`luk düşüş, 1929 Büyük Dünya Bunalımı`dan bu yanaki en kötü Haziran ayı performansına işaret ediyor.

Avrupa borsaları da ABD`den farklı bir görüntü sergilemiyor. Borsalara gelen arka arkaya satışlar endeksleri 2005 Ekim`den bu yana en düşük seviyesine indirdi.

Piyasayı değerlendiren analistler, özellikle yükselen petrol fiyatlarının büyük bir baskı oluşturduğuna işaret ediyor. OPEC`in de petrolde üretim artışına yanaşmaması ve OPEC Başkanı Chakib Khelil`in yıl sonu için 170 dolarlık bir petrol fiyatını işaret etmesi piyasalardaki stresi artırıyor.

Öte yandan uzmanlar, etkileri devam eden kredi krizinin ekonomileri olumsuz etkilediğini, bunun da borsalara yansıdığını düşünüyor. Özellikle gayrimenkul piyasalarında yaşanan daralma ve ekonomilerin yüksek enerji maliyetlerinin de etkisi ile istenen performansı gösterememesi borsalarda ağır bir satış baskısına neden oluyor. Piyasalarda resesyon sesleri yine artmaya başlarken, analistler kısa vade için çok fazla iyimser görüş belirtemiyor.

İKİ KRİTİK VERİ GELİYOR

Bu haftanın gündemine bakıldığında iki veri öne çıkıyordu. İşte o iki veri de bugün  gün açıklanacak.

Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) bugünkü toplantısından faizlerin artırılacağı yönünde bir karar çıkması bekleniyor. Son dönemde enflasyonist baskıların iyiden iyiye kendini hissettirdiği Avrupa`da ECB köşeye sıkışmış gibi görünüyor. Piyasalar, ECB Başkanı Trichet`in ağzından faizlerin çeyrek puan artırılıp yüzde 4.25`e çıkarıldığını duymayı bekliyor.

Peki ECB faiz artırırsa ne olur? Uzmanlara göre en önemli etki parite ve emtia piyasalarında görülecek. Çünkü ABD Merkez Bankası (FED) faizlerle ilgili herhangi bir artırım sinyali vermedi. Bu durumda bir de ECB faiz artırırsa piyasalarda ibrenin euro lehine dönme ihtimali yüksek. Dolardaki kan kaybının hızlanabileceğini belirten uzmanlar, böylece emtia piyasalarına yeni bir akımın başlayacağı yönünde de uyarıda bulunuyor. Bir başka ifade ile ECB`nin olası bir faiz artışı petrol başta olmak üzere, değerli metaller ve gıda fiyatları üzerinde yeni bir yükseliş dalgası yaratabilir.

ABD`DEKİ İŞSİZLİK RAKAMLARI ÇOK ÖNEMLİ

Piyasalarda Haziran ayını karaya boyan ana veri ABD işsizlik oranlarıydı. Rekor seviyeye yükselen işsizlikle birlikte başlayan düşüş borsaları son yılların dibine indirdi. Şimdi piyasalar haziran ayını dağıtan işsizlik verilerin bu kez piyasayı toparlayıp toparlayamayacağını merak ediyor. Geçtiğimiz ay yüzde 5.5`e yükselen işsizliğin bu ay yüzde 5.4`e inmesi, işsiz sayısının da 60 bin kişi artması bekleniyor. Uznmanlar, işsiz sayısında yaşanabilecek daha yüksdek bir artışın piyasalarda önemli dalgalanmalara neden olabileceğini belirtiyor.

Normalde cuma günü açıklanması gereken ABD işsizlik rakamları, Bağımsızlık Günü nedeniyle bugün açıklanacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.