Piyasalarda yüksek ateş sürüyor

27.07.2007 - 17:05 | Son Güncelleme :

Yurtdışı piyasalardaki kayıpların sürmesi, İMKB`yi vurmaya devam ediyor

Yurtdışı piyasalardaki kayıpların sürmesi, İMKB`yi vurmaya <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsabrokerimkb2.jpg" align="right" vspace="5">devam ediyor. Dün yaşanan sert gerilemenin ardından endeks bugüne de düşüşle başlarken, dolar ve faiz tarafında ise yukarı bir hareket izleniyor.

HÜRRİYET

İMKB seansın ilk yarısında yüzde 3`ye yakın bir kayıpla 51 bin-51 bin 200 bandında, dolar da 1.3120-1.3140 bandında hareket eti. Son bir saatte ise piyasalar biraz toparlanma eğilimine girdi. Borsa ilk seansı yüzde 1.35 kayıpla 51 bin 803, dolar ise 1.2955`den tamamladı. 

Bugünkü kayıp 950 puan

İkinci seansta ise biraz daha sakin bir seyir yaşandı. Ağırlıklı olarak 51 bin seviyesinin üzerinde kalmaya çalışan borsa zaman zaman bu seviyenin altına sarktı. Borsada haftanın son işlem günü ise 950 puanlık kayıpla 51 bin 561 puandan tamamlandı. Bu kapanışla hisse senetleri bir önceki güne göre ortalama olarak yüzde 1,81 oranında değer kaybederken, gün sonunda toplam 2,8 milyar YTL civarında işlem hacmi gerçekleşti.
 
ABD`de kredi pazarına ilişkin yaşanan tedirginlik tüm global piyasaları esir aldı. Türkiye piyasalarında da seçim sonrası yaşanan olumlu hava dağılırken, endeks seçim öncesi seviyelerine geriledi. Borsalardaki hareketi değerlendiren uzmanlar, ABD kaynaklı tedirginlikler nedeniyle dünyada bir riskten kaçınma eğiliminin oluştuğuna işaret ediyor. Yatırımcıların devlet tahvillerine yöneldiğini ve hisse sattığını kaydeden uzmanlar, bunun sonucunda da borsalarda sert düşüşler yaşandığını belirtiyor.
 
Yurtdışındaki dalgadan Türkiye de payına düşeni alıyor. Tek parti hükümetine yönelik beklentiler geride kalırken, tüm yatırımcılar artık dünya piyasalarını takip ediyor. Özellikle bugün öğleden sonra ABD`den gelecek olan büyüme rakamları piyasaları yakından ilgilendiriyor. ABD`de büyümenin yüzde 3.2’lik beklentisinin altında kalması durumunda piyasadaki tedirginlik artabilir.
 
İçeride cumhurbaşkanlığın seçim sürecine yönelik belirsizlik de devam ediyor. Her ne kadar seçimin uzlaşma ile yapılacağı yönünde mesajlar gelse de yatırımcılar bu konuda fazla risk almayı tercih etmiyor.  
 
BUNDAN SONRA NE OLUR?
 
Uzmanlar, bu sorunun cevabı için yurtdışını adres gösteriyor. Yaşanan hareketin global bir dalga olduğunu kaydeden uzmanlar, İMKB`nin kendi iç beklentilerinin bu dalganın içinde kaybolduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle İMKB`deki hareketin yönünü de yurtdışı piyasalar belirleyecek. Ancak uzmanlar, genel olarak uluslararası piyasalardaki hareketin çok daha fazla derinleşmesini beklemiyor. Piyasada ağır basan düşünce, yaşanan hareketin bir düzeltme olduğu yönünde. ABD`den gelecek rakamların beklentilere uygun çıkmasıyla borsaların tekrar yukarı dönebileceği belirtiliyor.
 
Global Menkul Değerler Stratejisti Arzu Odabaşı, borsada 50 bin 300 desteğine dikkat çekti. Endeksin bu seviyede tutunmasını beklediğini kaydeden Odabaşı, ben düşüş hareketinin bitme olasılığını yüksek görüyorum diye konuştu.
 
HSBC Portföy Baş Ekonomisti Murat Ülgen ise global anlamda şu anda riskten ciddi anlamda kaçınma döneminde bulunulduğuna işaret ediyor. Ülgen, Türkiye de bundan nasibini alıyor, burada çok yüksek pozisyonlar var, bunların bir miktarı çözülüyor” değerlendirmesi yaptı.
 
Meksa Yatırım`ın raporunda da İMKB`nin beklentileri bitmiş ve zaten kar realizasyonuna aç olan bir durumda global satış dalgasına yakalanmış olmasını dezavantaj olarak niteliyoruz ifadesi kullanıldı. Raporda, 51 bin 500`ün önemli olduğu ve endeksin bu seviyenin altında kalması durumunda 49 bin 500`e kadar gerileyebileceğine dikkat çekildi.
 
DOLAR YÜKSELİYOR
 
Dolarda tek parti hükümeti ile birlikte yaşanan gerileme artık tamamen yokoldu. Dün yüzde 3`ün üzerinde değer kazanan dolar, bugün de benzer bir performans sergiliyor. Dolar kuru hızlı bir hareketle 1.30 YTL`yi aşarken, sabah saatlerinde 1.3125 YTL seviyesinden el değiştirdi. Daha sonra dolarda bir miktar satış eğlimi görüldü ve kur 1.30 YTL`nin hemen altında dengelendi. Son iki günde yaşanan mini devalüasyonun esas nedeninin yurtdışındaki hareket olduğunu vurgulayan uzmanlar, bir anlamda ihracatçının Merkez Bankası`ndan istediğinin global piyasalar tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor. 

İLGİLİ HABERLER

DOLAR TEKRAR 1,3000 YTL`NİN ÜZERİNDE

TAHTAKALE ESNAFINA GÖRE DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ YURTDIŞI

TURKISH YATIRIM`DAN GÖKHAN USKUAY`IN PİYASAYA YÖNELİK BEKLENTİLERİNİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.