Piyasalarda `ralli` heyecanı

23.07.2007 - 18:10 | Son Güncelleme :

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, çifte rekorla 55 bin 625 puandan kapandı

Genel seçimlerden Ak Parti`nin tek başına hükümet olarak <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa12.jpg" align="right" vspace="5">çıkması piyasaları coşturdu. Tek parti iktidarını yaklaşık bir aydır fiyatlayan piyasalar, beklentilerinin gerçekleşmesiyle alımlarını artırdı. Borsa açılışın ardından yüzde 3`ün üzerinde değer kazanarak 55 bin puana kadar tırmanırken, dolar ve faizde de düşüş izleniyor.

Borsa geçtiğimiz haftayı 53 binin hemen altında tamamlamıştı. Bugünkü açılış ise son derece hızlı oldu. Endeks boşluk bırakarak 55 bin puana ulaşırken, uzmanlar ilk hedefin 55 bin-55 bin 500 bölgesinde olduğunu belirtiyor. Piyasadaki genel beklenti endeksin bu seviyeyi deneyeceği yönünde...

Borsadan çifte rekor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, çifte rekorla 55.625,44 puandan kapandı.

Bu değer Endeksin yeni kapanış rekoru olarak kaydedildi.

İMKB Bileşik Endeksi, bugünkü 2. Seans kapanış değerleri itibariyle, Cuma günü 1. seansta 53.736,74 puanla kırdığı, bugünkü 1. Seansta 55.058,80 puanla yenilediği seans içi zirve rekorunu, 2. Seansta 55.912,80 puanla daha ileriye taşıdı.

Endeks ikinci seansta 1.200,79 puan artarak 55,625,44 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 2,21 değer kazandı.

İlk seanstaki 1.488,90 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 2.689,69 puan yükseldi.

Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 5,08 oldu.

Piyasada olumlu bir görüntü oluştuğuna işaret eden uzmanlar, Ak Parti`nin tek başına hükümetini devam ettirmesi ve dün akşam Başbakan Erdoğan`ın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine yönelik oluşan iyimser beklentilerin piyasaları sürükleyeceğini düşünüyor. Endeksin 55 bini kırması halinde ise hedef daha da yükselecek.

"65-70 BİNE ULAŞABİLİR"

"Piyasaların istediği sonuç gerçekleşti" diyen Finans Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Büktel, cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma temalı mesajlar gelirse gidişatın daha da olumlu olacağını düşünüyor. Büktel, seçim sonuçlarının ardından ekonomik tahminlerini yukarı revize ettiklerini söylüyor.

Merkez Menkul Değerler Yabancı İşlemler Direktörü Savaş Uzunyol, piyasaların tek parti hükümetini fiyatladığını ve bundan sonra da fiyatlamaya devam edeceğini düşünüyor. "Artık 65-70 bine doğru önümüz açıldı" diyen Uzunyol, endeksin bu rakamlara ulaşması için fazla uzun zaman geçmeyeceğini ve eylül ayındaki hareketle bu seviyeye ulaşılabileceğini ifade ediyor. Ancak Uzunyol, bu sürecin mutlaka dış konjonktür tarafından da desteklemesi gerektiği görüşünde.

Tera Menkul değerler Genel müdürü Emre Tezmen, çıkan sonuçların ardından cumhurbaşkanlığı seçiminin de kolaylaştığını belirtiyor. Tezmen, "Bu durum piyasalar için olumlu bir tablo" diyor.

Anadolu Yatırım Teknik stratejisti Halil Reçber piyasada yeni bir ralli başladığı görüşünde. Borsanın önümüzde günlerde 60-65 bine kadar çıkabileceğini belirten Reçber, bu süreçte İMKB`nin Breziya Borsası`nı da önce yakalayacağını, ardından geçeceğini düşünüyor.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye`nin daha pozitif bir sürece gireceğini belirterek, “Asıl ralli sonra ondan sonra yaşanabilir” dedi.

Salar, seçim sonuçlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek parti iktidarının istikrar demek olduğunu ifade ederek, bu durumun piyasa fiyatlarına pozitif olarak yansıdığını söyledi.

“Bu, sürpriz değildi” değerlendirmesinde bulunan Salar, bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinde problem yaşanmaması ve mikro alanda reformlar yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Salar, şöyle devam etti:

“Hükümetin şekillenmesinde isimler önemli. Yapısal reformların ve son zamanlarda yavaşlayan AB ile ilişkilerin ivme kazanması önemli. IMF ile 2008`den sonra nasıl bir yol izleneceği önemli. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye daha pozitif bir sürece girecek. Asıl ralli sonra ondan sonra yaşanabilir.”

Seçimlerin hemen ardından Borsa`nın ilk işlem gününde 54-55 bin aralığında seyretmesine ilişkin olarak da Salar, seçim öncesi pek çok şeyin piyasa tarafından satın alındığını hatırlattı.

Salar, “Borsa 60 bine kadar çıkabilir. Ana trend yukarıya doğru. Bundan sonra pozitif bir seyir izlenecektir” dedi.

Doların da 1,20 YTL`nin altını görebileceği görüşünü savunan Murat Salar, “Bu durumda piyasa almayabilir. Merkez Bankası almak zorunda olabilir” diye konuştu.

DOLAR VE FAİZ GERİLİYOR

Borsada yükseliş sürerken, dolar kurunda düşüş izleniyor. Bankalararası piyasada dolar  kotasyonlarında fiyat, satışta en düşük 1,2590 YTL, en yüksek 1,2625 YTL  olarak belirlendi. Serbest piyasada ise dolar İstanbul`da 1.256 YTL`den alınıyor, 1.2580 YTL`den satılıyor.

Öte yandan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin  Alım Satım Pazarında işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin, bugün  valörlü işlemlerinin bileşik getirisi de yüzde 17.21`e geriledi. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin Cuma günü kapanışında bileşik getirisi yüzde 17.42 olarak gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABERLER


ENDEKSİN TEKNİK YORUMUNU OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

BORSA REKORA HAZIRLANIYOR

SEÇİM SONUÇLARI PİYASALARI NASIL ETKİLER? Tıklayın

TAHTAKALE`DE DÖVİZ NE OLUR? Tıklayın...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.015 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.