Piyasalarda Kritik Hafta.

24.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen hafta boyuncagundemi, Galatasaray`in UEFA Kupasi`nda Leeds United ile yaptigi ve Cimbom`un finale adini yazdirmasiyla biten macla ilgili gelismeler olusturdu. Piyasalarda da ozellikle haftanin ikinci yarisindan itibaren macla ilgili gelismeler agir basti. Haftanin ilk yarisinda ise ozellikle borsa, uluslararasi borsalara endeksli bir seyir izledi. Keza teknoloji hisselerinin agir bastigi ABD`deki Nasdaq Borsasi`nda onceki hafta yasanan cokus, Asya ve Avrupa borsalarina gecen hafta basinda yansidi. Uluslararasi borsalardaki bu cokusten kuskusuz IMKB de nasibini aldi. Onceki haftayi 18 bin 367 puandan tamamlayan IMKB, gecen haftanin ilk gununde, yuzde 6.1`lik bir sok dususle 17 bin puan sinirina indi. Dunya borsalari, Nasdaq`daki dususun durmasiyla kisa surede toparlanirken, GSM ihalesi ve ozellestirmeye iliskin beklentilerin de kisa vadede bitmesinin de etkisiyle IMKB`deki dusus hafta ortasina kadar surdu. Dorduncu GSM ihalesinin iptal edilmesi, ihaleye giren gruplarin sirketlerinde satislari artirdi. Beklentileri biten bazi holding ve banka hisselerinde yabanci satislari, endeksin 17 bin puanin da altina inmesinde etkili oldu. Mac, gecen hafta piyasalarin da merakla bekledigi Cumhurbaskanligi secimine iliskin siyasi tartismalari da golgede birakti. Hafta icinde Fazilet Partisi`nin kapatilabilecegi yolunda siyasi kulisleri karistiran soylentiler de gundemde cok uzun sure kalamadi. Fazilet`le ilgili soylentiler, piyasalarda da hafta icinde kisa sureli bir dalgalanmaya yolacti. Haftanin ikinci yarisindan itibaren kamu ve sanayi hisselerinde gelen alimlar, endeksteki dususu durdurdu. Fakat borsacilarin da gozu, Leeds`te yapilacak mactaydi. Bu yuzden haftanin ikinci yarisinda, sanayi ve kamu hisselerindeki destekli alimlarla biraz toparlansa da borsa haftayi yuzde 7.5`lik kayipla kapatmaktan kurtulamadi. Mac, simdi Ankara`da basliyor. Piyasalarin onundeki en buyuk engel Cumhurbaskanligi secimi. Bu kritik secim icin yarin geceyarisina kadar adaylarin aciklanmasi gerekiyor. Ardindan Meclis`te oylama turlari baslayacak. Bu engelin, siyasi bir krize yolacmadan asilmasi onemli. Beklenmemekle birlikte kucuk bir ihtimalde olsa siyasi bir kriz dogarsa, hersey alt ust olur. Piyasalarda cogunluk, bugunku Meclis`in dort turluk oylama sonucunda Turkiye`nin yeni Cumhurbaskani`ni sececegine inaniyor. Cumhurbaskanligi seciminin sorunsuz asilmasi halinde piyasalarin onunun iyice acilacagina kesin gozle bakiliyor. Yabanci yatirimcilar da, Ankara`daki macin sonucunu bekliyor. Yabancilarla calisan IMKB`deki bir araci kurumun ust duzey yoneticisi, hafta icinde yaptigimiz bir sohbette, Cumhurbaskanligi sorunun asilmasi halinde yabancilarin bizim piyasaya tekrar hizla girmeye baslayacagina dikkat cekiyor. Ayni yonetici, Meclis`te sorun cikmazsa, yilin ikinci yarisinda yasanabileceklere kimsenin inanamayacagini da one suruyor. (HURRIYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.