Piyasalarda Cifte Hukumet Coskusu.

05.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalarda duncifte hukumet sevinci yasandi. Nedense haftalardir anlasamayan siyasi parti liderlerinin dun birden ortaya koydugu coklu anlasma formulleriyle iki ayri hukumet kurulabilecek bir ortamin dogmasi, piyasalari costurdu. Cifte hukumet coskusuyla boras yuzde 6.1 oraninda prim yaparken, bono faizleri 10 puan birden dustu. Mugla Bagimsiz Milletvekili Yalim Erez`in gunlerdir surdurdugu temaslar sonucu tam Meclis`ten guvenoyu alabilecek bir hukumeti kurma noktasina geldigi sirada, DYP Lideri Tansu Ciller ortaya cikarak, birden Ankara`da ikinci bir hukumet adresini ortaya atti. DYP lideri Ciller`in, daha once hayir demesine karsin dun bir basin toplantisi duzenleyerek, DSP Lideri Bulent Ecevit`in basbakanligindaki azinlik hukumetine kosulsuz destek verebileceklerini acikladi. Ciller`in bu aciklamasi ile bir tarafta erez`in kurmak uzere oldugu hukumet diger tarafta da Ecevit basbakanliginda yeni bir azinlik hukumeti olasiligi ortaya cikti. Ankara`da dun yasanan bu gelismeler borsayi ateslerken, faizlerde de hizli dususe yolacti. Normal gorusmelerinin ardindan Erez`in, hukumeti kuracagi hesaplariyla gune baslayan borsa, ilk seansi yuzde 3.46 primle kapati. Ogle saatlerinde Ciller`in Ecevit`e destek aciklamasinin ardindan acilan ikinci seansin ilk dakikalarinda kisa sureli bir saskinlik donemi yasandi. Hatta Ciller`in kafalari karistiran aciklamalarini, yine hukumet kurma calismalarini aksatacagini dusunen bazi yatirimcilar, ikinci seansin basinda bir miktar satis bile yaptilar. bu satislarla endeks birara ilk seanstaki kapanis degerinin de altina geriledi. Fakat ilerleyen dakikalarda birden cifte hukumet ihtimali ile karsi karsiya olduklarini farkeden yatirimcilarin tekrar gelen alim emirleri ile borsa tirmanisa gecti. Ikinci seans sonunda hisseler gunu yuzde 6`nin uzerinde primle kapatti. Ikinci seansta endeksteki artisa paralel islem hacmindeki artis da dikkat cekti. Ilk seansta 28.5 trilyon lira duzeyinde iki islem hacmi ikinci seansta 41.5 trilyon liranin uzerine cikti. Boylece gunluk islem hacmi de toplam 70 trilyon lirayi buldu. Birden artan siyasi istikrar umutlarinin, sadece borsada degil faiz cephesinde de buyuk bir iyimserlik yarattigi soylenebilir. Gecen haftayi yuzde 133-134 duzeyinde kapatan bono oranlari, dun cesitli vadelerde yaklasik 10 puan birden gerileyerek yuzde 123-124 seviyesine geriledi. Piyasada yilin ilk islem gununde devam eden nakit sikintisina karsin gecelik repo ve faiz oranlari da yuzde 90`lardan yuzde 80 duzeyine kadar geriledi. Doviz piyasalarinda ise yilin ilk gununde gecen yilin son gunlerindeki hareketlilik gozlenmedi. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.