Piyasalarda büyük coşku

31.08.2007 - 17:45 | Son Güncelleme :

Borsa hızla değer kazanıp 50 binin üzerine çıkarken, gün 2 bin 116 puanlık yükselişle 50 bin 198 puandan tamamladı

Uluslararası piyasalardaki yükselişler iç piyasayı da olumlu <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa12.jpg" align="right" vspace="5">etkiliyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle dün işlem yapılmayan piyasalarda, bugün yurtdışında önceki gün gerçekleşen yükselişin olumlu etkiler izleniyor.

HÜRRİYET

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi yüzde 4,40 artışla kapandı.

Endeks ikinci seansta 799,28 puan artarak 50,198,60 puana yükseldi. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,62 değer kazandı. Endeks böylece 13 Ağustos`tan sonra ilk kez 50.000 puanın üstünde bir kapanış yapmış oldu.

İlk seanstaki 1.317,15 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 2.116,43 puan yükseldi.

Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 4,40 oldu.

Çarşamba günü yurtdışı borsalarda FED destekli yaşanan yükseliş, bir gün gecikme ile içeride de etkisini hissettiriyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke`nin piyasalara gerektiği zaman müdahale edebileceklerini açıklaması ve bu sözlerin FED`in 18 Eylül`de yapacağı toplantıda faizleri indireceğine ilişkin beklentileri kuvvetlendirmesi olumlu rüzgarlar estirdi. 

ABD, Asya ve Avrupa`da dün ve önceki gün hızlı çıkışlar görülürken, yatırımcıların risk alma iştahı yeniden arttı. Özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelen talep dikkat çekiyor.

Dışarıdaki olumlu hava Türkiye`yi de etkiliyor. Açılışın ardından borsada hızlı alımlar görülürken, endeks yüzde 3`e yakın bir artışla 49 bin 400 bölgesine kadar yükseldi. Dolar ise 1.30 seviyesinin altına sarktı ve 14 Ağustos`tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

İçerideki olumlu havanın bir diğer nedeni de siyaset kaynaklı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümetin kurulması aşamasında herhangi bir problem yaşanmaması, ayrıca dün yapılan 30 Ağustos resepsiyonunda da askerler ile hükümet arasındaki olumlu tablo, piyasada yatırımcıların risk alma iştahını artırdı. 
 
Borsada 49 bin 300-400 seviyesinin önemli bir direnç noktası olduğuna işaret eden uzmanlar, bu seviyenin geçilip geçilmemesinin yurtdışındaki gelişmelere bağlı olduğunu düşünüyor. Bu noktada öne çıkan gelişme ise FED Başkanı Bernanke`nin bugün Türkiye saati ile saat 17.00`da yapacağı konuşma olacak. Eğer Bernanke piyasalar ile ilgili olumlu mesajlar vermeyi sürdürür ve yatırmcılar FED`in faiz indirimini fiyatlamaya devam ederse endekste de 50 binleri tekrar görmek sürpriz olmaz.

Ya piyasalar Bernanke`den beklediği mesajları alamazsa? İşte o zaman sadece Türkiye`de değil tüm global piyasalarda yeni bir satış dalgasına hazır olmak gerek. Satışın içerideki etkisini ise yine yurtdışındaki hareket bandı belirleyecek. Kısa vade için piyasaların kaderinin Bernanke`nin iki dudağı arasında olduğunu söylemek yanlış olmaz. 
 
Piyasalardaki hareketi hurriyet.com.tr`ye değerlendiren Global Menkul Değerler strateji departmanından Volkan Dükkancık, kısa vadeli pozisyonlarda kar satışı yapılabileceğini belirtti. Endeksite 49 bin 400-50 bin bandının satış için uygun olduğunu söyleyen Dükkancık, şu görüşleri dile getirdi: Piyasalarda FED`in faiz indirimi fiyatlanıyor. Ancak bu seviyelerde biraz ivme kaybedebiliriz. Kar satışları gelirse endeks 48 bine kadar çekilebilir. Yurtdışındaki olumlu hava sürerse, 48 binden itibaren yeni bir yükseliş dalgası başlayabilir. Fakat bunu söylemek için henüz çok erken

Ak Yatırım`ın raporunda, Hükümet ve TSK arasında yoğun bir zıtlaşma yaşanmamış olmasının orta vade için yatırımcıları rahatlattığına dikkat çekildi. Borsanın gün içinde 48 bin 500/800 üzerinde tutunma çabasının izleneceği kaydedilen raporda, Bunda da belirleyici etken yine yurt dışı piyasaların seyri olacaktır. 48.500/800 üzerindeki tutunma 50 bin 500 direncinin hedef olmasını sağlayabilir denildi.

HSBC Yatırım`ın raporunda ise piyasada düzelen görünüm ile beraber açılışta doların 1.3000’lu seviyelere kadar inmiş durumda olduğu ve gün içinde bu güçlü direncin kırılmasının mümkün olabileceği belirtildi.

İnfo Yatırım raporunda, ABD faiz indirimi beklentileri döviz kuru üzerinde aşağı yönde baskı oluştursa bile dalgalanmanın kısa dönemde sonlanmayacağı düşünülürse, doların 1.30 YTL seviyesinin altında kısa dönemde kalıcı olmayacağını düşünüyoruz. ifadesi kullanıldı.

Reuters`a konuşan bir bankanın döviz yetkilisi, dolardaki gerileme ile ilgili şunları söyledi: Bernanke`nin Çarşamba günkü açıklamaları piyasaları çok olumlu etkiledi. Ancak biz dün kapalı olduğumuz ve yurtdışında iyimserliğin bugün de sürüyor olmasıyla güne alıcılı başladık.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
992 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.