Piyasalarda bu hafta neler bekleniyor?

12.11.2012 - 07:48 | Son Güncelleme :

Piyasalarda yeni haftada gözler mali uçurum tarafında varılacak anlaşmada olacak

Piyasalarda yeni haftada gözler mali uçurum tarafında <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hesap_yuzde.jpg">varılacak anlaşmada olacak. Uzmanlar teknik seviyelere gelen endekslerde düzeltme olacağı konusunda uyarıyor.

THE LİRA

Piyasalar için önemli eşikler bir bir aşılırken yenileri arka arkaya geliyor. ABD’de önemli eşiklerden olan başkanlık seçimlerinin sonuçlanması ile bir belirsizlik ortadan kalkarken şimdi gündemi mali uçurum oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta seçim sonrasında sert satışlar yaşayan ABD endeksleri Cuma günü son 5 yılın en yükseğine çıkan tüketici güveni rakamları ile toparlandı.

Bu hafta Beyaz Saray’da başlayacak olan mali uçurum görüşmeleri takibin odağına olacak. 600 milyar dolarlık kesinti ve bitecek olan vergi muafiyetleri sonrasında daha yumuşak bir geçiş formülü arayan ABD’de güvenli liman yine devlet tahvilleri oldu. Geçtiğimiz hafta kapanışta 10 yıllık tahvil faizinde düşüş devam ederek yüzde 1.614’e çekildi. ABD’de yaşananlar emtialar tarafında da kendisini gösterdi seçimler sonrasında ciddi oynaklık sergileyen petrolde vadeliler tarafında 86 dolara gelinirken brent 109 dolara çıktı. Altın ise son üç haftanın zirvesine çıkarak 1738 dolara yükseldi.

Seçim sonrasında yaşanan hareketlilik ile S&P 500 200 günlük hareketli ortalamanın altına gelirken DOW tarafında teknik seviyelere gelindi. Piyasa uzmanları bu seviyelerde düzeltmenin bir iki aylık süreçte devam edebileceği yönünde uyarıyorlar. 2013 ile başlayacak olan vergi ayarlamalarının yatırımcı üzerinde satış baskısını arttıracağı görüşü hakim.

Büyük perakendecilerden gelen bilanço rakamlarının da beklentileri karşılamaması satış olacağı yönündeki yorumları güçlendiriyor. Bu noktada önümüzdeki hafta ABD’li perakende devi Target’ın bilançosu önemli olacak. Önümüzdeki ay başlayan tatil sezonunda yapılacak olan satışlar yön arayışından yakından takip edilecek.

Asya tarafında Çin’de yeni yönetimin seçimi için çalışmalar başlarken yeni kabinenin ekonomi politikalarında genişlemeci patikayı tercih edip etmeyeceği merak ediliyor. 

Geçtiğimiz hafta Avrupa’da Yunanistan’ın reform ve bütçe planının kabul edilmesi sürecinin ve ABD seçimlerinin yarattığı korku ile MSCI Dünya endeksi yüzde 2 geri çekildi.   

Yeni haftada Avrupa tarafında alman Başbakan Merkel’in yoğun görüşme trafiği takip edilecek. Avrupa liderleri ile bir araya gelecek olan Merkel’in açıklamaları önemli olacak. Özellikle geçtiğimiz hafta Alman ekonomisine dair kötü gelen sinyaller sonrasında bölgenin motorunun teklemesi korkusu artıyor. Yunanistan ise bütün belirsizliği ile gündemdeki yerini koruyor. Kasasında para kalmadığını açıklayan ülkede yeni kredi dilimlinin gelip gelmeyeceği takip ediliyor. Bölgenin değişmeyen bir diğer konusu İspanya’da ise tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti. Geçtiğimiz hafta ECB başkanının tahvil alım programına hazır olduklarını bir kez daha yinelemesi ile gözler ispanya’ya bu güne kadar sınırlı yükseliş yaşayan İspanyol tahvil faizinin yeni haftada hareketi yardım konusunda belirsizliği ortadan kaldırabilir.

Yeni haftada Avrupa’da ilk işlem gününde Almanya ve Fransa’da tahvil ihaleleri takip edilecek. Salı günü Alman ZEW endeksi ve ABD 3-6 aylık tahvil ihalesi gündemde olacak. Çarşamba günü ABD’de enflasyon rakamları ve FOMC tutanakları takip edilecek. 15 Kasım Perşembe günü ise Almanya’dan gelecek olan büyüme rakamları piyasaların yakın takibinde olacak. Aynı gün ABD imalat verileri ve FED başkanı Ben Bernanke’nin konuşması takip edilecek.

İçeride ise not artışı sonrasında yeni hafta veri gündemi açısından zayıf. 15 kasımda işsizlik oranları içerde takip edilirken 16 Kasım’da da tüketici güveni verileri takip edilecek. 21 Kasım’da Moody’s’in Türkiye’de yapacağı değerlendirme toplantısına kadar çok sert hareketler beklenmiyor...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.