Piyasada ’ikinci Tayyip dönemi’ coşkusu

24.07.2007 - 09:03 | Son Güncelleme :

AKP’nin beklenenin üzerinde oy alarak çıktığı seçimlerden sonraki ilk işlem gününde piyasalarda bayram havası yaşandı.

İMKB, 55.625 puanla endeks, 3 milyar 375 milyon YTL ile de işlem hacmi rekoru kırdı. Dolar 1.24’e inerken, faiz de 17.16’ya geriledi.

YAKLAŞIK 1 aydır sandıktan ’tek parti çıkacak’ beklentisi ile rekor üstüne rekor kıran piyasalar, AKP’nin beklenenin de üzerinde aldığı oy ile coştu. Yurtdışında Japon Yeni’nin güçlenmesiyle carry trade (Japon Yeni ile ucuz fonlama) işlemlerde bozulmaya rağmen, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 56 bin puana dayandı. 55.625 puandan tarihi zirve ile kapanan borsada 3 milyar 375 milyon YTL’yle işlem hacmi rekoru da kırıldı. Dolar ise 1.24 YTL düzeyine gerilerken, faiz yüzde 17.16’ya kadar geriledi. Piyasalarda şimdi yeni hedefler belirlenirken, dövizdeki düşüşe Merkez Bankası’nın doğrudan müdahale etmeyeceği ancak faiz silahını kullanabileceği belirtiliyor.

YABANCININ KEYFİ YERİNDE: Dün sabah piyasa oyuncuları büyük bir moralle işleme başladı. Para ve sermaye piyasaları yurtdışındaki olumsuz havaya rağmen seçimin ardından ’piyasa dostu’ senaryo yabancı yatırımcıların iştahını Türkiye’de iyice artırdı. Üstelik dışarıda Japon Yeninin güçlenmesi ve carry trade pozisyonlarında bozulmaya rağmen yabancıların Türk piyasalarında keyfi yerindeydi. Yurtdışında ABD mortgage kredi risklerini yarattığı endişelerle Avrupa borsaları değer kaybederken, İMKB ise tarihi zirvelerinde bayram havası içinde işlem günü geçirdi.

BORSA 56 BİNE HAREKET ETTİ: Seçimde ’tek parti’ iktidarı beklentisinin gerçekleşmesinin ardından kár amaçlı satışı beklenirken, piyasa bunun tersi hareket etti. İMKB Ulusal 100 Endeks’i açılış öncesi işlemlerde yüksek moralle 54.961 rekor düzeyinden 2.031 puanlık artışla güne başladı. Ardından ilk seansta 55.059 puanla seans içi zirveye ulaştı. Bu seviyelerden kár satışları gelince ilk yarı 54.425 puandan yüzde 2.81 değer artışıyla tamamlandı. İkinci seansta ise alımlar güçlendi. Bu alımların etkisiyle seans içinde 55.912 puana kadar çıkarak seans içi zirvesini yenileyen borsa günü 55.625 puandan yüzde 5.08 değer artışıyla rekor düzeyden tamamladı.

2002’DE YÜZDE 6 PRİM YAPTI: Böylece seçim sonrası ilk işlem gününde de borsada çifte rekor yaşandı. Endeks dolar bazında da yeni rekoru olan 4.4 sente oturdu. İşlem hacmi ise 3 milyar 375 milyon YTL ile tarihi seviyeye ulaşarak bu alanda da rekor kırıldı. Bundan önce 2002 Kasım’da yapılan ve AKP’yi tek başına iktidara taşıyan seçimin ertesindeki ilk işlem gününde borsadaki değer artışı yüzde 6 oralark gerçekleşmişti.

ASIL RALLİ DAHA SONRA: A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye’nin daha pozitif bir sürece gireceğini belirterek, Asıl ralli ondan sonra yaşanabilir diye konuştu.

Dolar 1.24 YTL ile 6 yıl geriye gitti

DÖVİZ piyasasında iştahlı yabancı satışları doları 1.24 YTL ile 6 yıl önceye götürdü. Gelişmekte olan ülkelere Japon Yeni borçlanarak yatırım yapan yabancıları Japon Yeni’nin değerlenmesi bile durdurmadı. Yabancı yatırımcılar sadece Türkiye’nin iç dinamiklerindeki olumlu havanın etkisiyle YTL’ye geçişe devam etti. Bu da doların sabah 1.2570 seviyesinden moralle ve aşağı yönlü açılmasını sağladı. Dolar hızla aşağı yönlü hareket etti. Bankalar arası piyasada önce 1.2510 YTL’ye gelirledi. Bu piyasada dolar bugün valörlü işlemlerde alıta 1.2460 satışta ise 1.2480 YTL’ye inerek 2001 temmuz ayından bu yana en düşük düzeye ulaştı. Dolar serbest piyasada günü 1.2550 YTL’den tamamladı. Bono piyasasıda dövize paralel seyretti. Cuma günü yüzde 17.40’lardan kapanan gösterge bono bileşik faizi dün yüzde 17.16’ya kadar geriledi.

Merkez: Harcamaya dikkat yoksa faizler inmez

MERKEZ Bankası’ndan hükümete harcamalar konusunda ciddi uyarı geldi. Ekonomik birimlerin ücret zamları başta olmak üzere enflasyon hedefine uymadığına belirten Merkez Bankası, bu davranışın enflasyon için risk oluşturduğunu vurguladı. Faizde son çeyrekte ’ölçülü indirim’ öngören Merkez Bankası, buna karşın, Taahhüt niteliği taşımıyor diyerek, harcamalar başta olmak üzere yaratılan belirsizliklerin ortadan kaldırılmaması halinde faiz indirimine gidilmeyebileceği uyarısında bulundu.

KİRA VE ENFLASYON: Merkez Bankası ayrıca, üç yıldır yüzde 20 civarında seyreden kira artışlarının enflasyonu 1 puan artırdığına işaret ederek, gelinen nokta nedeniyle kiraların enflasyon üzerinde ciddi risk yarattığına dikkat çekti. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nun 12 Temmuz tarihinde yaptığı ve faiz oranlarını değiştirmediği toplantının özetini açıkladı. Enflasyon gelişmelerine değinilen açıklamada, haziran ayında hizmet fiyatlarının yıllık artışındaki gerileme duraksama göstermiş olsa da alt kalem fiyat hareketlerinin hizmet fiyat artışlarındaki yavaşlama eğiliminin devam ettiğine işaret edildi. Açıklamada, Yıllık artıştaki gerilemenin duraksamasının temel sebebi haberleşme hizmetlerinde yer alan cep telefonu görüşme ücretlerindeki yükseliştir. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki artışların belirli bir gecikmeyle ulaştırma hizmetleri fiyatlarına yansıması hizmet fiyat artışlarındaki gerilemeyi sınırlamıştır denildi.

KAMU HARCAMALARI: 2007 yılının ilk çeyreğinde toplam kamu harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 9.1 oranında artarak toplam talepteki yavaşlamayı sınırlandığı kaydedilen açıklamada, 2007 Nisan-Mayıs döneminde faiz dışı bütçe harcamalarındaki yıllık nominal artış oranının yüzde 29.3 düzeyine çıkması, yılın ikinci çeyreğinde de kamu harcamalarındaki yüksek artışların devam ettiğine işaret etmektedir denildi.

Türk dolar tahvilinin faizi de inişe geçti

SEÇİM sonucunda piyasaların beklentisi gerçekleşince, Türkiye’nin 2030 vadeli dolar cinsi gösterge tahvilinin getirisi beş baz puan düşerek, yüzde 7.038 olurken, 5 yıllık CDS’i dört baz puan daralarak 152 civarına geriledi. Commerzbank’tan Cüneyt Başaran, AKP zaferinin boyutu birçok kişinin beklediğinden büyük geldi, dolayısıyla Türk varlık fiyatlarının biraz daha yükselmesi için hálá alan olabilir yorumunu yaptı.

Piyasada ikinci Tayyip döneminin ilk rakamları

İMKB:55.625

Dolar: 1.2480 YTL

Faiz:% 17.16

Euro:1.7320 YTL

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.