Piyasada ÇİN `FED`di!

23.08.2012 - 14:53 | Son Güncelleme :

ABD ve Çin’in para politikalarını gevşeteceği fısıltısı global piyasaların kulağına hoş geldi mi?

ABD Merkez Bankası yetkililerinin, büyümeyi desteklemek için daha fazla parasal genişleme gerekebileceği sinyali vermesi piyasaları nasıl etkiledi?

Firuze OTAY / bigpara.hurriyet.com.tr

Amerika Merkez Bankası (FED)’in ve Çin Merkez Bankası’nın parasal genişleme sinyali vermesi Asya borsalarına, gelişen piyasalara ve altına yararken Avrupa borsalarında kazancı aşağı çekti.

FED`in toplantı tutanaklarına göre, ABD`deki para politikacıları parasal genişlemeye bir adım daha yaklaştı. Fed Açık Para Piyasası Komitesi`nin (FOMC) Ağustos ayı toplantı tutanakları, ABD Merkez Bankası yetkililerinin çoğunun, ekonominin sürdürülebilir bir düzeye çıkarılamaması hâlinde parasal genişlemeye hız vermeye hazırlandığını gösterdi. Çin`den gelen öncü imalat PMI verileri de bu ay imalat sanayinin daha hızlı daralmış olabileceğinin sinyalini vererek, parasal ve mali teşvik ihtimalini artırdı.

İşte global piyasalarda son durum;

Asya borsaları yeşillendi. Çin borsası yüzde 0.25, Hong Kong borsası yüzde 1.23, Hindistan borsası yüzde 0.02 ile yatay, Japonya borsası yüzde 0.51, Singapur borsası yüzde 0.23, Güney Kore borsası yüzde 0.38 ve Tayland borsası yüzde 0.28 oranında değer kazanarak yükselişine devam ediyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 kazançla 977.61 puana gerileyerek 9 Ağustos`tan bu yana en büyük kazancına işaret etti.

Altının ons fiyatı yüzde 1.26 oranında yükselişle 1.660,35 dolardan işlem görüyor.

Avrupa`daki perakende şirketlerinin hisselerindeki düşüşle Avrupa borsaları inişe geçti. Avrupa borsalarında şu anki durum itibariyle Belçika borsası yüzde 0.08 , Almanya borsası yüzde 0.25, Avusturya borsası yüzde 0.93, Yunanistan borsası ise yüzde 0.61 oranında değer kaybetti.

İçerde ise İMKB 100 endeksi ikinci seansa düşüşle başlamıştı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi 2`inci seansa ilk seans kapanışına göre 47,65 puanlık düşüşle 66.416,49 puandan başladı. İMKB`de hisse senetleri, ilk seans kapanışına göre yüzde 0,07 oranında değer kaybetti.

İMKB 100 endeksi önceki gün kapanışına göre ise 307,65 puan ve yüzde 0,47 oranında değer kazandı.

İkinci seansa düşüşle başlayan İMKB 100 endeksi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch`in Türkiye`ye yönelik yaptığı açıklamayla yönünü değiştirdi.

Fitch`ten Türkiye`ye not artırımı sinyali...

Fitch, Türkiye`nin kredi notunun BB+`dan BBB-`ye yükseltilebileceğini kaydetti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye`nin  notunu artırabileceğinin sinyalini verdi. Kuruluştan yapılan açıklamada Türkiye`deki yumuşak inişin şu ana kadar yolunda gittiği vurgulandı. Açıklamada "Büyümenin potansiyele yaklaşması, enflasyonun hedefe doğru  gerilemesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyelere daralması kredi notunun BB+`dan BBB-`ye yükseltilmesine neden olabilir"  ifadesi kullanıldı.

Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda ilerlerken enflasyon ve cari açığın azaldığına dikkat çeken Fitch, "Ancak yüksek dış finansman gereği küresel piyasalardaki olumsuz şoklara karşı kırılganlığın sürmesine neden oluyor" diyerek uyarmayı da ihmal etmedi. Kuruluş cari açığın bu yıl 60 milyar dolar ile Gayrisafi Yurtiçi Hasıla`nın  (GSYH) yüzde 7.5`i oranında gerçekleşeceğini öngördü. Büyümenin de yüzde 2.8 olacağını tahmin etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.