Piyango`dan `tütün` çıktı

29.07.2003 - 09:14 | Son Güncelleme :

Milli Piyango özelleştirilmesine ilişkin tasarıda bir madde değiştirilerek kıyılıp içilen tütünün pazarlanmasına olanak sağlandı. Sigaraya AB`deki gibi sert uyarılar getirilmeye çalışılırken, sarma tütünün sokakta serbestçe satışının önü açıldı

Tütün Piyasası Kurulu, sigaraya çeki düzen vermeye hazırlanırken, Ancak AK Parti milletvekilleri, sokakta ve bakkalda kıyılmış tütün satışını serbest bırakan ilginç bir uygulamaya imza attı.

Sigara ve diğer tütün mamullerinde AB standartlarını esas alan düzenlemelerin yapıldığı bir sırada, Tütün Yasası tuhaf bir yöntemle delindi. Milli Piyango`nun özelleştirilmesine ilişkin kanun tasarısında, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu ve arkadaşları tarafından verilen bir önerge ile Tütün Yasası`nın cezaları düzenleyen 8. maddesi değiştirildi. Yöresel özellikleri bulunan, tek başına kıyılıp içilen tütün çeşitlerinin pazarlanmasına imkan sağlandı. Böylece, kayıtdışı ürünlerin, hiçbir yaptırım ve standart zorunluluğu olmaksızın istenilen yerde istenildiği gibi satışına kapı aralandı. Sarma tütünün sokakta bile satılması Tekel`in özelleştirme değerini, sigaradan alınan vergilerin miktarını azaltacağı gibi kayıtdışılığı da teşvik edecek girişim olarak yorumlandı.

Tütün Kurulu ise Meclis`teki manevralara karşın tütün mamulleri ile ilgili olarak gençleri ve bağımlıları koruyucu ve tedavi ettirici önlemler getiriyor. Buna göre;

UYARILAR ARTACAKTI
1- Sigaraların içinde bulunacak zifir miktarı 12 mg, nikotin 1 mg, korbon monoksit 12 mg`den fazla olamayacak. Bu uygulama 1 Ocak 2007`ten geçerli olacak. 2009`dan sonra zifir ve karbon monoksit miktarı 10 mg`ye çekilecek. Bu oranlar sigara paketinin yan yüzünün en az yüzde 10`unu kapsayacak şekilde yazılacak.

2- Sigara paketlerinin geniş yüzünün en az 30`unu kapsayacak şekilde Sigara-tütün öldürür/öldürebilir ve Sigara-tütün size ve çevrenizdekilere zarar verir/verebilir uyarısı yeralacak.

3- Sigara paketlerinin geniş yüzünün en az yüzde 40`ında aşağıdaki özel uyarılara dönüşümle yer verilecek

* Sigara içenler genç yaşta ölür.

* Sigara içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden olur.

* Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur.

* Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir.

* Çocukları koruyun Dumanınızı onlara solutmayın.

* Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir.

* Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın.

* Sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır.

* Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir.

* Sigarayı bırakmak için doktorunuzdan ve ...........`den yardım isteyin. (Yardım istenecek sağlık kuruluşunun telefonu, posta/internet adresi, Sağlık Bakanlığı ve kurumca belirlenecek.)

* Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.

* Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur.

* Sigara içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır.

* Sigara dumanında benzen, nitrosamine, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.