Petrolde korkutan yükseliş

06.09.2007 - 12:08 | Son Güncelleme :

Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş hız kesmiyor

Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş hız kesmiyor. ABD`de<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/PETROLkuyusu.jpg" align="right" vspace="5">rafinerilerin üretimi düşürmesi ile akaryakıt stoklarının düşük çıkacağına yönelik spekülasyonlar, petrol fiyatlarının son 5 haftanın zirvesine çıkmasına neden oldu.

HÜRRİYET

ABD`de bugün açıklanacak olan akaryakıt stoklarının önceki haftaya göre 1.3 milyon varil düşüş göstermesi bekleniyor. Böylece stoklar iki hafta üst üste gerilemiş olacak.

Mitsubishi Corp Risk Analisti Anthony Nunan, Bloomberg`e yaptığı değerlendirmede, yatırımcıların petrol talebinin arttığına ve dolayısıyla fiyatların da yükseldiğine işaret etti. Nunan, Yatırımcıların çoğu akaryakıt stoklarındaki düşüşün devam edeceğini düşünüyor diye konuştu.

Analistler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü`nün (OPEC) üretimi artırmaya niyetinin olmadığını vurgularken, bu durumun da piyasada arz talep dengesizliği yaşanabileceği yönündeki korkuları tetiklediğini belirtiyor. Özellikle dördüncü çeyreğe yönelik arzın talebi karşılamayabileceğine ilişkin korkular fiyatlardaki yükselişi destekliyor. Fiyatlardaki yükselişte Felix Kasırgası`nın Meksika Körfezine yaklaşması da etkili oluyor.

Ham petrol fiyatları yüzde 0.7 artışla 76.26 dolara çıkarken, 3 Ağustos`tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Petrol fiyatları 1 Ağustos`ta 78.77 doları görmüş, ardından 68 dolara kadar gerilemişti. Yaşanan düşüşte ABD ekonomisinin yavaşlayacağı ve dolayısıyla petrol talebinin azalacağı yönündeki beklentiler etkili olmuştu.

TÜRKİYE`Yİ NE KADAR ETKİLER?

Peki petroldeki bu artış Türkiye`yi etkiler mi? hurriyet.com.tr`ye açıklama yapan Ata yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç, bu sorunun yanıtını şöyle veriyor:

Enflasyon üzerinde zaten ramazan ayı, okulların açılması ve kuraklık nedeniyle bir baskı vardı. Bu nedenle TÜFE`deki artış devam edecek. Petrol ise ÜFE tarafını yükseltecek. Dolayısıyla bu ay hem TÜFE`de hem de ÜFE`de artış görebiliriz.

Toguç, petrolün cari açık ve faizler üzerindeki etkisini ise şöyle açıkladı:

Geçen sene petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş Türkiye`nin cari açığında 10 milyar dolarlık ekstra bir faturaya neden olmuştu. Normalde 22 milyar dolar seviysinde olması gereken açık 32 milyar dolara yükseldi. IMF`nin bu yıl için petrol tahmini 60 dolar seviyesindeydi. Ancak oluşan rakamlar 65-70 dolar bandını gösteriyor. Bu da cari açığı yukarı çekecek. Cari açıktaki artış ise faizler üzerinde bir baskı oluşturacak. Kredi koşullarının kötüleşmeye başladığı böylesi bir dönemde petroldeki artış Türkiye için önemli bir dezavantaj.

FİYATLAR DÜŞEBİLİR

Petroldeki hareketi değerlendiren Anatolia Capital`ın kurucusu ve vadeli işlemler uzmanı Okan Aybar ise, beklentilere dikkat çekiyor: Petrol ve benzin stoklarının düşük açıklanacağı beklentisi o kadar ağır basmaya başladı ki, petrol fiyatları son 2 haftadan beri aralıksız günlük yükselmeden yerinde duramıyor.

Aybar bu yükselişin ABD’de açıklanan konut satışlarındaki sert azalışa rağmen gerçekleştiğini kaydederek şunları söyledi:

Bu arada OPEC de petrol arzının yeterli olduğunu söylemeye devam ettiğinden petrol fiyatları nerede duracağını bilmiyor. Benim tahminim bugün stoklar açıklandıktan sonra aşağı yönlü bir gerileme olabilir.

TÜRKİYE`Yİ DE VURDU

Petrolde yaşanan yükseliş içerideki fiyatları da etkiliyor. 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı, bugünden geçerli olmak üzere litrede 5-6 YKr arttı.

Ankara`da 95 oktan benzinin litre fiyatı BP`de 2,89 YTL`den 2,94 YTL`ye, OPET`te 2,88 YTL`den 2,94 YTL`ye, Shell istasyonlarında ise 2,88 YTL`den 2,93 YTL`ye çıktı.

İstanbul`un Avrupa ve Anadolu yakasında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP`de 2,90 YTL`den 2,95 YTL`ye, OPET`te 2,89 YTL`den 2,95 YTL`ye ve Shell`de 2,89 YTL`den 2,94 YTL`ye yükseldi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.010 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.