Petkim talebi karsılamada yetersiz

26.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
PETKIM: Kimi urunlerdeki talep artisinin dunyaortalamalarinin iki katini astigi Turkiye`nin en buyuk petrokimya tesisi olan Petkim, talebi karsilamada yetersiz kaliyor. Petkim bu yil hizla artan petrol ihtiyacini karsilayabilmek icin 43 trilyon liralik yatirim yapacak. Petkim, gecen yilda 16 trilyon lira harcadigi projeler sonucunda edilen fabrikasinin kapasitesini 400 bin tondan 500 bin tona, alcak yogunluk polietilen (AYPE) kapasitesini 210 bin tondan 310 bin tona, yuksek yogunluk polietilen (YYPE) kapasitesini 66 bin tondan 96 bin tona, polipropilen (PP) kapasitesini 80 bin tondan 120 bin tona, PVC fabrikasi kapasitesini de 140 bin tondan 150 bin tona yukseltmeyi amacliyor. Yapilan yatirimlar sonucunda, 2002 yili icinde yuksek tuketimi olan termoplastiklerde, sirket 758 bin tonluk kapasiteye ulasacak. Son bes yillik artis hizinin surmesi halinde 2005 yilinda termoplastiklere olan ihtiyac, 3 milyon 500 bin ton olacak. bu durum bugun uyzde 40 dolayinda olan Petkim`in pazar payinin 2005 yilinda yuzde 217e dusmesi anlamina geliyor. Gelismis ulkelerde, yillik kisi basina 70-80 kilogram olan plastik tuketimi, Turkiye`de 18 kilogram olan dunya ortalamasinin bir miktar uzerinde 24 kilogram seviyelerinde bulunuyor. Petkim bu yil, 569 trilyon lira satis hasilati ve 97 trilyon lira vergi oncesi kar elde etmeyi amacliyor. Bu yil sonun akadar 172 milyon dolarlik ithalat. 88 milyon dolarlik da ihracat yapmayi hedefleyen Petkim, 1 milyon 358 bin 837 ton urun satmayi ve 54 trilyon lira net kar elde etmeyi planliyor. (BORSAANALIZ)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.