Petkim ihalesi nasıl yankı buldu?

05.07.2007 - 16:57 | Son Güncelleme :

Nakıboğlu, ihalede 2 milyar 50 milyon dolar teklife ilişkin olarak, ``Bu fiyata çıkmasını beklemiyorduk`` dedi

PETKİM özelleştirme ihalesine katılan Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu`nda bulunan Naksan Plastik`in Yönetim Kurulu Üyesi Taner Nakıboğlu, ihalede 2 milyar 50 milyon dolar teklife ilişkin olarak, ``Bu fiyata çıkmasını beklemiyorduk`` dedi.

MİLLİYET

Taner Nakıboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PETKİM`in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirmesi ihalesinde, son üçüncü yazılı turda en düşük teklifi veren Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu`nun elendiğini hatırlattı.

Nakıboğlu, ``İhale heyecanlı, güzel geçti. Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu olarak, yazılı turda teklif 1 milyar 550 milyon dolara yükseldiğinde elendik`` dedi.

Taner Nakıboğlu, ihalede açık artırmada büyük bir rekabet yaşandığını ifade ederek, PETKİM özelleştirilmesi ihalesini 2 milyar 50 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Kazak kökenli TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu`nun kazandığını hatırlattı.

Nakıboğlu, verilen en yüksek teklife ilişkin olarak, ``Bu kadar beklemiyorduk. Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu olarak, bu fiyatlara çıkmasını beklemiyorduk. Herkes şaşırdı`` dedi.

ÇOLAKOĞLU: DÜZGÜN, İYİ VE GERÇEKÇİ BİR FİYAT OLUŞTU

Kurumun eski yöneticileri Uğur Yüce ve Kemal Çolakoğlu da fiyatı olumlu karşıladı.

TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubunda kalan ihaleyle ilgili açıklamalarda bulunan Uğur Yüce, Petkim`in tek bir ünite halinde satılmasına karşı olduklarını, ancak bu haldeki satışla ortaya çıkabilecek en iyi fiyatın oluştuğunu kaydetti.

Petkim`in ihalede çıkan sonuçla değerinin 4 milyar 20 milyon dolara yaklaştığını belirten Yüce, Çok iyi fiyat, 3 milyar doların altına kalırsa (çok yazık olur) iddiasındaydım. 1 milyar dolar altyapı, 1 milyar dolar arazi, 1 milyar dolar da kendisi olarak hesap ediyorduk. Fiyat makulün üstünde cazip bir fiyattır. Bu kadar parayı veren insan da orayı en iyi şekilde değerlendirecektir dedi.

Türkiye`nin dünya ekonomisi içinde yükselen bir yıldız olarak gözüktüğünü, bunun son dönemdeki ihalelerde ortaya çıkan fiyatlardan da belli olduğunu dile getiren Yüce, Petkim`i alan grubun bu kuruma ait atıl durumdaki arazileri kimya sanayinin gelişimi konusunda değerlendirmesini umduklarını ifade etti.

Kemal Çolakoğlu ise oluşan fiyatın düzgün, gerçekçi ve iyi bir fiyat olduğunu belirtti. Yeni yapılacak yatırımlarla Petkim`in hem bölge için hem Türkiye`nin petrokimya ihtiyaçlarını karşılayabilecek konuma gelebileceğini aktaran Çolakoğlu, Şirketi tanımıyorum ama umarız ki Petkim`i devler arasına sokacaktır. Yatırımların devam etmesi gerekiyor. Yatırım yapılırsa Petkim`in kapasitesi en az iki misline çıkarılabilir dedi.

Eski başkanlardan Ali Nail Kubalı ise Petkim`in blok halde satılmasıyla Türkiye`nin bu kurumdan alması gereken geliri elde edemediğini ifade etti.

Kubalı, ünitelerin ayrı ayrı özelleştirilmiş olması halinde, ortaya çıkacak değerin bu fiyatın çok üstünde olacağını ileri sürdü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.