Perakende Sektöründe Evlilikler Gündemde

29.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Türkiye’de son beş yıldır iki sektörde yaşanan büyüme ve gelişmelere yetişmek gerçekten zor. Bu iki sektör de ekonominin iki farklı kutbunu temsil ediyor. Birincisi yeni ekonominin en önemli kalesi internet. Diğeri ise reel ekonominin can damarını oluşturan perakendecilik.

Sektörde temsilcileri gelecek yıllarda özellikle büyük grupların daha küçük sermayeye sahip şirketleri satın almasını beklediklerini söylüyorlar.

Nitekim bunun ilk örnekleri görülmeye başlandı bile. Antalyalı Genpa’dan İzmirli Besaş’a, Nazar marketlerinden EGS marketlerine kadar birçok firma, başta Tansaş olmak üzere büyük gruplarla flört ediyor.

EGS görüşmeleri sürdürüyor

Evlilik konusuna sıcak bakan zincirlerin başında EGS Market geliyor. EGS Holding bünyesinde faaliyet gösteren EGS Market’in satışı için çeşitli gruplarla görüştüklerini belirten EGS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Turhan, söz konusu temasların önümüzdeki birkaç hafta içinde sonuçlanacağını belirtiyor.

Yerli ve yabancı pekçok şirketle diyalog halinde olduklarını söyleyen Turhan’a göre, söz konusu görüşmeler satış değil, ortaklık temelinde sürdürülüyor.

Sektör temsilcileri ise EGS Market’in satışı için 10 Eylül tarihinden bu yana EGS yöneticilerinin Tansaş yöneticileriyle görüşme halinde olduklarını belirtiyor.

Hosta’nın Amerikalısı

Tansaş, sadece EGS ile değil, sektörde satış hazırlığı içinde olan tüm market zincirleriyle yakından ilgileniyor. Bu market zincirlerinin arasında Ankaralı Hosta ailesinin sahibi olduğu Hosta Marketleri de bulunuyor.

Bu konuya ilişkin olarak sorularımızı yönelttiğimiz Verdal Hosta, Tansaş Genel Müdürü Tanfer Özkanlı ile görüştüklerini doğruluyor. Fakat bunu “Aynı sektörde yer almaları nedeniyle arada sırada bir araya gelmelir” şeklinde açıklıyor. Hosta’nın, Özkanlı ile görüşmesinin altında yatan neden, marketlerin Tansaş’a satılmak istenmesi. Yabancı bir şirketle stratejik ortaklık kurmayı da planlayan Hosta, bu konudaki temaslarını kasım ayı ortalarında netleştirecek. Verdal Hosta bu yabancı şirketin Amerika’da tekstil ve perakende alanlarında faaliyet göstermekte olduğunu söylüyor.

Gima’nın fiyatı

Sektörde hemen hemen herkesin artık açıkça dile getirdiği bir başka önemli gelişme ise Gima ile ilgili. Gima, Carrefoursa’nın merceği altına girmiş bulunuyor.

Carrefour Avrupa’da hipermarketlerden daha küçük bir zincir olarak faaliyet yürüten Champion marketlerinin de sahibi. Yaz başında bu isimle Türkiye’de de yapılanma kararı alan Carrefour bunun için de tıpkı Carrefoursa’da olduğu gibi Sabancı ile işbirliğine gitti ve Türkiye’deki mağazalarının adını da Championsa olarak açıkladı.

Yalnız Championsa türkiye’deki hedeflerine ulaşabilmek için bir zincir mağaza almayı kararlaştırdı. İşte bu noktada Carrefour ve Sabancı ortaklığının cidd ibir şekilde Gima ile ilgilenmeye başladığı ve hatta bu konunun Gima’nın sahibi olan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’e ulaştırıldığı bildiriliyor.

Bu konuyu doğrulamakta ısrar eden Gima yetkilileri, bu yıl metrekare bazında yüzde 53 oranında büyüme kaydettiklerini, yıl sonuna kadar beş yeni alışveriş merkezi açacaklarını söylüyor.

Fakat, diğer taraftan da Hüsnü Özyeğin’in yakın çevresine sık sık Gima’yı 350-400 milyon dolara satabileceğini söylediği konuşuluyor.

OYAK’ın gelinlik kızı

Sektörde satın almaların dışında birçok şirket yabancı perakende zincirleriyle evlilik hazırlıkları yapıyor. OYAK bünyesinde bulunan OYPA alışveriş merkezleri de bu grupların arasında yer alıyor. OYPA’nın geçtiğimiz yaz boyunca ortaklık konusunda yabancı kaynaklı 4 firma ile görüştüğü, ancak şimdilik bu konuda somut bir adım atılmadığı belirtiliyor. Ancak görünen o ki OYPA, OYAK’ın evlendirmeyi düşündüğü şirkelterinin başında yer alıyor.

Türkiye perakende sektörünü, özellikle yapı market piyasasını yakından ilgilendiren bir gelişme de yurtdışında yaşanıyor. İngiliz Kingfisher Grubu’na bağlı yapı market mağazalar zinciri B&Q’nun Metro bünyesindeki Praktiker yapı marketlerini satın almak için Alman yetkililerle görüşmekte olduğu belirtiliyor.
B&Q, bu yılın başında Koç Grubu şirketlerinden Koçtaş ile yüzde 50-50 ortaklık yapmıştı. B&Q’nun, Praktiker ile anlaşması halinde Türkiye’deki Praktiker yapı marketlerinin Koçtaş-B&Q ortaklığına geçebileceği belirtiliyor.

Büyükler satın alıyor

Hipermarket, sektöründeki rekabetin yoğunlaşması özellikle yerel zincirleri zor durumda bırakıyor. Sermayesi düşük olan ve büyük gruplarla rekabet şansı azalan bir çok market işletmecisi söz konusu gruplarla satış için görüşme yapıyor.

Antalya’da 17 mağazaya sahip olan Genpa, bu şirketlerin başında yer alıyor. Genpa’nın mağazalarını, minimum 5 milyon dolara büyük market zincirlerine satmayı planladığı bu amaçla görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

Aynı gelişme izmirli Besaş ve Ankaralı Nazar marketlerinde de yaşanıyor. Tansaş ile görüşme halinde olduğu belirtilen Nazar’ın 15 kadar şubesi bulunuyor. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.