PC`ler Artık Avucumuzun İçinde

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Palm Bilgisayarlara İlgi Hızla Artmaya Devam Ediyor.

“Önümüzdeki bin yılın sonunda dünyada bilgisayar kullanıcısı sayısı 200 milyondan 1 milyara çıkmış olacak. İlk 200 milyon Wintel kullandı sonraki 800 milyon kullanmayacak.”
Bu sözler 1998 yılında en büyük Palm üreticisi olan 3Com’un yönetim kurulu başkanı Eric Benhau’ya ait. Wintel’le kastedilen ise Windows işletim sistemi kurulu İntel işlemcili bilgisayarlar.

Palm avuç içi bilgisayarlar 1995’te sürekli notlarını küçük kağıtlara yazan ve daha sonra bu kağıtları kabeden bir mühendisin bu sorununa çözüm getirmek amacıyla notlarını elektronik bir cihaza yerleştirmesiyle ortaya çıkmış. 1996’da ABD’de ticari üretimine başlanan Palm’lar esas 1998 yılında ilk patlamasını yaşamış. 18 ayda 1 milyon satan avuçiçi bilgisayarlar 1999’da ise istenilen konuma gelerek sektörde dünyaca üne kavuştu ve satışlar en üst noktaya ulaştı.

1999’da dünyada 6 milyon satan bu önemli icat sektör payının %85lik bir dilimine sahip oldu.

Palm bilgisayarlar içinde en fazla rağbet gören model ise gelişmiş donanımlara sahip Palm V. PC Magazin dergisinin 1999’da “tasarım alanında mükemmeliyet ödülü”ne sahip olan Palm V modeli hafızasında 6000 adres, 5 yıllık randevu, 1500 madde yapılacak iş, 1500 madde not, 200 e-mail tutma kapasitesine sahip. Palm’larla e-maillerinizi kontrol edebilir, cevaplayabilir, fax çekebilir; kişisel kartınızı, telefon listenizi, notlarınızı diğer Palm V kullanıcılarıyla paylaşabilirsiniz. Ağırlığı 115 gram olan bu minik devlerle istediğiniz yerden kişisel bilgisayarınıza 1dakika kadar kısa bir sürede bağlanabilirsiniz.

Türkiye’de rağbet fazla...

Fiyatları 100 milyon TL ile 400 milyon Tl arasında değişen avuçiçi bilgisayarların Türkiye distribütörlüğünü Biltur İletişim, dağıtımını ise Robotics Robot ve İletişim Cihazları A.Ş yürütüyor. Biltur, arızalanan Palm bilgisayarınıza kullanıcı hatası olsa bile yenisiyle değiştirme garantisi veriyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 10.000 satan Palm bilgisayarların bu yıl sonunda 40.000 kadar satması bekleniyor. Bu oranda Türkiye’deki sektörün % 85 ine denk geliyor ve yetkililer daha hiç bu payın altına inmediklerini belirtiyorlar. 1999’da Türkiye’de satış patlaması yaşayan bu minik devlerin 99’a kadar müşteri kitlesi 25-35 yaş arasıyken geçen yıl 17-25 yaş grubununda bu bilgisayarlara bir hayli rağbet ettiği gözlendi.

Kendine ait yazılımları olan Palm bilgisayarların kurdukları iletişim sistemlerinin de ilerde dünya pazarına sahip olacağına inanılırken şu anda en büyük rakipleri olarak görünen Windows CE kullanan Palm bilgisayarlarının şarjlarının daha erken birmesi ve şimdilik bu sektör için Microsoft’un yenilik geliştirmemiş olması Palm işletim sistemlerini rakipsiz kılıyor. Ancak sektörle ilgilenenler kısa zamanda Microsoft’un bu pazara gerekli önemi göstererek büyük yeniliklerle ortaya çıkacağı inancında.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.