Pasaport uzatma kuyruğu

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yeni yılla birlikte, yaklaşık iki katına çıkacak olan harç ve vergilere yakalanmak istemeyen vatandaşlar, emniyet müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluşturdu.

Ek vergi yasasının yeni yılda uygulanmaya başlanacak olması vatandaşın pasaport ve vergi dairelerine koşmasına yol açtı.

Yüzde 60`lardan başlayan vergi oranlarına yakalanmak istemeyen vatandaş, süresi biten pasaportlarını çıkartmaya, üzerine almamış olduğu otomobilini üzerine almaya çalışıyor.

1 Ocak 2001`den itibaren uygulanmaya başlanacak vergilere yakalanmak istemeyen vatandaş, pasaport şube müdürlükleri ve vergi dairelerinde kuyruğa yakalandı. Yeni dönemde, 6 aylık pasaport için ödenen 7 milyon 460 bin liralık harç, 15 milyon 815 bin liraya; 5 yıllık pasaport için ödenen 36 milyon 330 bin liralık harç ise 77 milyon 19 bin liraya çıkacak. Taşıt için kuyrukların oluşmasına neden olan vergi oranı ise, taşıt alım vergisinde yüzde 60, motorlu taşıt vergisinde ise yüzde 75.

Yaklaşık 3 gündür kuyrukların daha da arttığını belirten vergi dairesi çalışanları, bugün kuyrukların daha da çok artacağını söylüyor.

`Kaçabildiğin vergiden kaç`

6 ay ile 5 yıl arasındaki zaman dilimi için alınabilen pasaport kuyruklarında, pasaportunun süresi henüz bitmemiş olan vatandaşları da görmek mümkün.

Ocak 2001 ile birlikte konut, cep, çöp gibi vergilerden kurtulamayacağını söyleyen vatandaş, Pasaportumun süresi 3 ay sonra doluyor. Pasaportun süresini 3 ay sonra artan vergiyle katlanarak uzatacağıma kuyrukta rezil olurum ama vergisinden de kurtulurum. Kaçabileceğin vergiden kaçacaksın diyor.

`3 gündür geliyorum`

Zaman zaman yığılma ve tartışmalara sahne olan emniyet müdürlüklerinde, insanların bir diğer kaygısı da, memura ulaşamadan 2001 yılına girmek. Pasaportun süresini uzatmak için 2 gündür geldiğini söyleyen bir kadın, Her gün işyerinden izin alamıyorum. İlk gün sabah 8`de geldim mümkün değil işlemi bitirmem. Bugün öğle saatinde geldim yine aynı. Böyle devam ederse pasaport işimi halledemeden 2001 yılına gireceğiz diye konuşuyor.

Taşıt alım vergisinin yüzde 60, motorlu taşıt vergisinin yüzde 75 artacak olması, otomobilini üzerine almamış olan vatandaşın kuyruklarda ziyan olmasına neden oldu. Yıl içinde otomobil sahibi olup vergiden kaçmak için otomobilini üzerine almayan vatandaş, 2001 yılı vergilerini duyunca, yeni yıla girmeden otomobilini üzerine almak için kuyruk beklemeye koyuldu.

Yeni oranlar el yakacak

Yeni yasaya göre pasaport harç ücretleri, 1 yıllık süre için 7 milyon 460 binden, 15 milyon 815 bin liraya; 5 yıllık süre için 36 milyon 330 bin liradan 77 milyon 19 bin liraya çıkacak. Taşıt Alım Vergisi yüzde 60, Motorlu Taşıtlar Vergisi ise yüzde 75 oranında artacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.