Paranızı nasıl beşe katlarsınız?

11.09.2007 - 14:09 | Son Güncelleme :

Geçtiğimiz ay yaşanan global çalkantıya karşılık yıllık bazda en çok kazandıran yatırım aracı yine de borsa.

Geçtiğimiz ay yaşanan global çalkantıya karşılık yıllık bazda en <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa12.jpg" align="right" vspace="5">çok kazandıran yatırım aracı yine de borsa

HÜRRİYET

Ortalama bir borsa yatırımcısı ağustos sonu itibariyle net yüzde 20 gelir elde ederken, bazı hisseler bu rakamın çok daha üzerinde prim yaptı. Doğru hisseyi bulan yılbaşından bu yana 1`e 5 kazandı...

BİSAŞ TEKSTİL

Bisaş Tekstil hisseleri yılbaşından ağustos ayının sonuna kadar olan dönemde en fazla kazandıran hisse oldu. Yılbaşında sadece 1.02 YTL olan hisseler, aradan geçen sekiz ay sonunda 5.50 YTL`ye tırmandı. Yani yılbaşında Bisaş hissesi alanlar paralarını 5 kattan fazla artırmış oldu. Yılbaşındaki 10 bin YTL, sekiz ay sonra 55 bin YTL`ye yükseldi. 

MENSA MENSUCAT

Uzun süredir mali zorluklarla boğuşan ve hisse performansı da çok düşük olan hissenin kaderi temmuz ayında değişti. Adana`nın en büyük sanayi kuruluşlarından olan Mensa`nın ayakta kalabilmesi Başbakan Erdoğan`ın bankalara şirketin borçlarının yeniden yapılandırlması yönünde aracı olması, hissede hızlı bir yükseliş sağladı. Yılbaşında sadece 0.29 YTL olan hisse fiyatı sekiz ay sonunda 1.17 YTL`ye tırmandı. Hisseler yüzde 303`lük bu primin tamamını temmuz ayının ortası ile Ağustos sonu arasındaki 1.5 aylık dönemde sağladı. Temmmuz ortasındaki 10 bin YTL, ağustos sonunda 40 bin YTL`ye çıktı. 

RAY SİGORTA

Sigorta sektörü özellikle yabancı ilgisi açısından Türkiye`nin gözde sektörlerinden. Ray Sigorta`da bu ilgiden nasibini alan hisseler arasına girdi. Yılbaşında 1.82 YTL olan hisseler sekiz ay sonunda yüzde 279 artışla 6.90 YTL`ye çıktı. Ray Sigorta hissedarları, sadece sekiz ayda paralarını dört kata yakın artırmayı başardı. Hissedeki yükselişte Ray Sigorta`nın çoğunluk hissesinin mart sonunda Avusturya`nın en büyük sigorta şirketi TBIH Financıal Services Group`a satılması etkili oldu.

VAKIF FİNANSAL KİRALAMA

Leasing sektöründe faaliyet gösteren şirket, geride kalan dönemin en çok kazandıranları arasında yer almayı başardı. Yılbaşında 1.99 YTL olan hisseler 8 ay sonunda 6.35 YTL`ye çıkarak yatırımcılarına üç kattan fazla para kazandırdı. Hisseler yüzde 219 prim yaptı. Şirketi yabancı ortaklık beklentileri sürüklüyor.

FRIGO PAK GIDA

Geçtiğimiz dönemin yıldız hisselerinden biri de Frigo oldu. Yabancılarla ortaklık yapacağı yönündeki beklentiler hisseye ilgiyi canlı tutuyor. Hisse fiyatı sekiz ayda 1.06 YTL`den 3.04`e çıkarken, yüzde 186.8 oranında bir artış yaşandı. Yılbaşındaki 10 bin YTL, ağustos sonunda 28.6 bin YTL`ye yükseldi. 

ŞEKERBANK

Borsanın yabancı ortaklı bankalarından olan Şekerbank`ta üçte bir hisse Kazakistanlı Turan Alem Group`un. Bankalara yönelik ilgiden nasibini alan Şekerbank hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 180 değer kazandı. Hisseler sekiz ayda 1.80 YTL`den 5.06 YTL`ye yükseldi. 

VİKİNG KAĞIT

Yaşar Holding kuruluşlarından Viking Kağıt, 2007`nin gözde hisselerinden oldu. Yılbbaşında 0.80 YTL olan fiyat ağustos sonunda 2.12 YTL`ye çıktı. Yılbaşında 10 bin YTLlik Viking Kağıt hissesi alan yatırımcının portföyü 26.4 bin YTL`ye yükseldi. Yaşanan yükselişte şirketin yabancılarla ortaklığa gideceği yönündeki beklentiler etkili oldu.

MERKO GIDA

Gıda sektörüne yönelik olumlu beklentilerin yanında şirketin gayrimenkul satarak borçlarını kapatma kararı alması hisse performansını olumlu etkiledi. Yılbaşında 0.74 YTL olan hisseler ağustos sonunda 1.95 YTL`ye çıktı. Hissedarlar sekiz ayda yüzde 163.5 kazandı.

KARSAN OTOMOTİV

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Karsan, sektörünün en iyi performansını gösteren hisse oldu. Şirket sene içerisinde iki önemli anlaşmaya imza attı. Hyundai ve Renault Trucks’la kamyon üretimi, ABD`ye de taksi ihraç etme konusunda anlaşma sağladı. Karsan hisseleri de sekiz aylık dönemde yüzde 152 oranında prim yaptı. Yılbaşındaki 10 bin YTL 25 bin YTL`ye yükseldi.

ŞEKER PİLİÇ

Listenin 10`un sırasındaki Şeker Piliç, kuş gribi krizinin tamamen etkisinin geçmesinin ardından artan tavuk talebinin meyvelerini topluyor. Yılbaşında 0.74 YTL olan hisseler sekiz ay sonunda 1.95 YTL`ye çıkarken yüzde 163.5 artış kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.