’Özgür türban’ perukta 9 milyon YTL götürecek

07.02.2008 - 09:41 | Son Güncelleme :

Bugüne kadar üniversitelere girebilmek için peruk kullanmayı tercih eden türbanlı öğrencilere tanınacak üniversiteye giriş serbestliği, 30 milyon YTL’lik pazarı da küçültecek. Türbana üniversitede vize çıkarsa yüzde 30 küçülme bekleyen üretici ve ithalatçıların cebinden yaklaşık 9 milyon YTL gidecek.

TÜRBANA
üniversitede serbestlik kapısının açılması, peruk pazarını olumsuz etkileyecek. Bugüne kadar üniversitelere girebilmek için peruk kullanmayı tercih eden türbanlı öğrencilerin çekilmesi, peruk sektöründe küçülmeye yol açacak. Peruk üreticileri, türbanın serbest kalmasıyla birlikte özellikle küt kesimli ve koyu renkli peruk satışlarının durma noktasına geleceğini belirtiyor. Üreticiler, sektörün son 10 yılda hızla büyüdüğünü belirterek, 30 milyon YTL’lik bir pazar oluştuğunu ve bu pazarın yüzde 30 küçülerek, 21 milyon YTL’ye gerileyebileceğini vurguluyor.

SATIŞLAR EYLÜLDE ARTIYORDU: Üniversitelere girişlerin başladığı eylül ve ekim aylarında satışların zirveye ulaştığını söyleyen Adem Peruk’un sahibi Adem Aydıner, türbanlı öğrencilerin daha çok Çin’den ithal edilen perukları tercih ettiğini anlattı. Aydıner, şöyle konuştu: Satışlar üniversitelerin açılacağı dönemde artıyordu. Ancak şu an durma noktasına geldi. Türbanlı öğrenciler daha çok küt kesimli ve koyu renkli ithal perukları tercih ediyordu. Bunların fiyatları da 25 YTL’den başlayıp 45 YTL’ye kadar çıkıyor. Aldıkları peruğu birkaç yıl kullanıyorlardı. Türbanın üniversitelerde serbest kalmasının ardından onlarca peruk üreticisi ve ithalatçısı kapanır. Satışlar yüzde 50’ye varan oranda azalır.

1 MİLYON PERUK SATILIYOR: İsmet Peruk yetkilisi Şenol Bilal, Türkiye’deki peruk pazarı hakkında bilgi vererek, Son 10 yılda pazar hızla büyüdü. Yılda yaklaşık 1 milyon adet peruk ve aksesuar ürünleri satılıyor dedi. Sektörün bu yasağın kalkmasıyla birlikte daralma göstereceğini vurgulayan Bilal, şunları söyledi: Yaklaşık yüzde 30’luk bir daralma yaşanır. Pazarda müşteri azalacak. Yasağın kalkması sektördeki birçok firmayı özellikle ithalatçıları olumsuz etkileyecek. Bugün Türkiye’de 400’e yakın satış noktası bulunuyor. 20’ye yakın da üretici var. Orijinal peruk pazarında ise bir daralma yaşanmaz. Çünkü bu öğrenciler zaten orijinal perukları kullanmıyordu.

KIZIL VE SARI BİLE ALIYORLAR: Şenol Bilal, son dönemlerde türbanlı öğrencilerinde modaya uymaya başladığını kızıl ve sarı renkteki perukları tercih ettiğini söyledi. Sentetik peruk olarak bilinen ürünlerin yüzde 50’den fazlasını türbanlı öğrencilerin aldığını belirten Bilal, şöyle konuştu: Orijinal peruk pazarı Türkiye’de bir türlü gelişemedi. Çünkü bu ürünlerin fiyatları hem pahalı hem de türbanlı öğrenciler bu ürünleri kullanmıyor. Türbanlı öğrencilerin peruk ilgisi sektörün bir anda yıldızını parlattı. Bu dönemde birçok ithalatçı firma kuruldu. Üreticiler sentetik peruka yöneldi. Orijinal peruk pazarı neredeyse yok.

1 kilogram saç 200 dolardan başlıyor

GERÇEK saçlardan yapılan orijinal peruk pazarının Türkiye’de daha büyümediğine işaret eden Şenol Bilal, Bu ürünlerin fiyatları çok yüksek olduğu için çok fazla talep görmüyor dedi. Fiyatların 200 YTL ile 400 YTL arasında değiştiğini söyleyen Bilal, Bu ürünleri yapabilmek için gerçek saç satın alıyoruz. Daha çok yurtdışından gelen saçların 1 kilogramı 200-300 dolardan başlıyor. Ancak bu perukların aksesuvarları çok ilgi görüyor diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.