Özen: Faizde trend aşağıya doğru

18.09.2007 - 09:24 | Son Güncelleme :

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ``Faizde trendaşağıya doğru. Dolayısıyla Merkez Bankası faiz indirimi ile trendin dışında bir tavır almadı. Bu, tamamen trend yönünde bir hareket oldu`` dedi.

CNNTURK

Özen, Garanti Cep Bankacılığı`nın tanıtıldığı basın toplantısı sonrasında gazetecilerin döviz kuru ve piyasalara ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Banka olarak yıl sonu döviz kuru tahminlerini revize ettiklerini ifade eden Özen, Artık dolar - YTL tahminlerini kurşun kalemle yapıyoruz. Ben dolar - YTL ile<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/garantibankasi.jpg" align="right" vspace="5"> ilgili tahmin vermeyi bıraktım. Bunu doğru bulmuyorum. Ama geniş bant isterseniz yıl sonunda 1.270 - 1.370 YTL arasında bir aralıkta olması gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
 
Faiz indirimini siyasi baskıya bağlamak doğru değil
 
Merkez Bankası`nın 0.25 puanlık faiz indirimiyle ilgili Bu indirimin siyasi baskıyla yapıldığı görüşü var. Ne düşünüyorsunuz? sorusuna Özen, Merkez Bankası 0.25 indirdi diye, bunu siyasi baskıya bağlamak bence doğru değil. Bunu, Merkez Bankası`na yapılan bir haksızlık olarak görüyorum yanıtını verdi.
 
Özen, zaten hizmet sektöründen gelen olumlu sinyallerin, Merkez Bankası`nın faiz indiriminde elini kuvvetlendirdiğini, iç dataların 0.25`lik indirimi mümkün kıldığını söyledi.
 
Seçim öncesinde de kendisinin faizlerin aşağı trendde olduğunu dile getirdiğini hatırlatan Özen, önümüzdeki dönemde faiz indirimine ilişkin sinyallerin çok daha kuvvetli seyredeceğinin açık olduğunu, Merkez Bankası`nın son çeyrekte faiz indirimine gideceğinin bilinen bir konu olduğunu söyledi.
 
Ergun Özen, Faizde trend aşağıya doğru. Dolayısıyla Merkez Bankası faiz indirimi ile trendin dışında bir tavır almadı. Bu, tamamen trend yönünde bir hareket oldu dedi.
 
FED`in faiz indirimi 0.50 puan yönünde olacak
 
Amerikan Merkez Bankası`nın (FED) faiz indirimine gidip gitmeyeceği sorusu üzerine de Özen, FED`in faiz indiriminin 0.50 puan yönünde olacağını tahmin ettiğini, ancak 0.25`lik bir indirimle çok büyük bir çalkantı olmasını düşünmediğini ifade etti.
 
ABD`de öz kaynak yetersizliği konusunda en ufak bir tereddütünün olmadığını ve bunun bankacılık krizi haline dönüşmeyeceğini aktaran Özen, burada netleşmesi gereken konunun maliyetleri ve fiyatları artan riskli krediler olduğuna dikkat çekti.
 
Avrupa ve ABD`de artık merkez bankaların çok net bir şekilde likidite sorununun çözüleceği yönünde bir davranış içinde olduğunu vurgulayan Özen, Benim çok daha yakından bakacağım ABD ekonomisindeki daralmanın boyutudur. ABD ekonomisindeki büyüme 2 olarak tahmin ediliyor. 2`nin altına gider mi, resesyon tehlikesi olur mu bunlara bakmak lazım. Burada tek risk, ABD`deki büyüme 2`den daha düşük olursa bunun global ekonomiyede sirayet etmesi... dedi.
 
Zarar ziyan 3`üncü - 4`üncü çeyrekte görülür
 
Yurtdışı piyasalarda bundan sonra likidite endişelerinin devam edeceğini, ancak kriz boyutuna gelmeyeceğini görüşünü aktaran Özen, likidite sıkışıklığının yurtdışındaki bankacılık sektörüne ne kadar yansıdığını henüz görmediklerini, üçüncü çeyrek bilançoları, kar-zarar cetvellerinin açıklanmasının bu açıdan son derece önemli olduğunu, zarar ziyanın üçüncü ve dördüncü çeyrekte net olarak görüleceğini kaydetti.
 
Ergun Özen, Türk bankacılığının bundan zararı ne oldu? sorusu üzerine ise, Türk bankacılığında böyle bir zarar olmadığını belirterek, Garanti Bankası ile zarar kelimesi pek uymuyor. Banka zaten ilk 6 ayda kar patlaması yaptı. Üçüncü çeyrekte karlılık trendinin birinci ve ikinci çeyrekteki ile aynı olacağını düşünüyoruz diye konuştu.
 
Türk bankacılığının yurtdışındaki dalgalanmalardan etkilenmediğini, üçüncü çeyrekte bankacılık sektörünün çok daha iyi rakamlar yakalayacağını, ancak 2008`deki sendikasyon, seküritizasyon piyasalarındaki maliyetleri artırabileceğini söyledi.
 
Sektör 20-25 milyar dolarlık likiditeye sahip
 
Özen, Türk bankacılık sektörünün şu anda 20-25 milyar dolar civarında bir likiditeye sahip olduğunu ve fonlama kapasitesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, Ancak biz bazı uluslararası bankalara kredi vermedik. Sektör olarak likitiz, krize likit girmişiz. Hiçbir Türk bankasının bilançosunda yüksek riskli mortgage kredisi yok. Bu, sektörün denetim ve düzenlemesinin kalitesini, ayrıca risklerin iyi yönetildiğini gösteriyor dedi.
 
Ergun Özen, Bir nevi krizlere karşı şerbetlendiniz mi? sorusuna da, Evet, krizlere karşı şerbetleniyoruz. Bunu yabancı bankalardan çok daha iyi yönettik. Aktif yaratma problemimiz olmadı. Ancak yabancı bankalar biraz daha agresif gitti yanıtını verdi.
 
Son 1 - 1.5 aylık dönemde Türkiye`den çıkan paranın 6 milyar dolar olduğuna değinen Özen, ancak son bir haftadır ciddi para girdiğini, bundan dolayı dövizin düştüğünü, para girişi devam ederse kurdaki azalmanın da süreceğini söyledi.
 
Yurtdışında herkesin yüksek riskli mortgage kredilerinden korktuğunu ve yabancı bankaların birbirine para vermekten çekindiğini ifade eden Özen, 2008`e girildiğinde bu endişelerin azalacağını düşündüğünü kaydetti.
 
Ekonomi yumuşak iniş yaparsa başarılı sınav veririz
 
Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, Türkiye ekonomisindeki büyümeye ilişkin de, şimdiye kadar çok ciddi büyüme performansı gösteren ülke ekonomisinde yumuşak inişlerin olabileceğini, banka olarak yüzde 4.5 olan yıl sonu büyüme hedeflerini daha da aşağıya çekmediklerini belirten Özen, Küçülebiliriz, bu zaten normaldir. Bu yüzde 4.5 - 5`lerde kalırsa, yumuşak iniş yaparsak çok başarılı bir sınav vermiş oluruz dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.