Özelleştirmeyle Kamu Serveti Yağmalandı

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Petrol-İş, özelleştirilen bankaların içi boşaltılarak yeniden kamu tarafından devralınmasıyla sorgulanmaya başlanan Türkiye`deki özelleştirmenin kamu elinde biriken servetin yağmalanmasına yol açtığını ve piyasadaki tekelci yapıyı güçlendirdiğini savundu.

Petro-İş Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan 1986`dan Ağustos 2000`e Özelleştirme konulu raporda, başlangıcından Ağutos 2000`e kadar taşınmaz, varlık, ve hisse olarak KİT`lere ilişkin 440 ayrı satış yapıldığı ve 6 milyar 729 milyon dolarlık hasılat elde edildiği ifade edildi. Hacim olarak incelendiğinde yüzde 52 ile en yüksek payın blok satışta olduğu, yüzde 10.2 ağırlığı bulunan varlık satışıyla birlikte değerlendirildiğinde blok satışların payının yüzde 62.2`ye çıktığı vurgulanan raporda, Böylece özelleştirmelerin büyük kısmının özel kesime borsa dışında devredildiği ortaya çıkmaktadır. Yurtiçi ve uluslararası borsaya arz ise toplamda yüzde 37.7`lik bir paya sahiptir. Uluslararası arzın yüzde 14.7 olan payı düştüğünde, borsaya arz edilen satış hacmi yüzde 20 olmaktadır. Özelleştirme sürecinde en önemli iddialardan biri olan ve özelleştirme yasasında özelleştirmenin gerekçesi olarak sunulan sermayenin tabana yayılması iddiasının gerçek dışı olduğu ortaya çıkmıştır görüşü savunuldu.

Satılan KİT`lerin satış hacmi bakımından yüzde 60.6`sının ara malı, yüzde 9.1`inin yatırım malları sektörüne ait olduğu belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi:

-Ara malı ve yatırım malları sektöürnde satılan KİT`lerin toplam satış hacmi 4.7 milyar dolara ulaşmaktadır. Bu satış tutarı gerçek değerin yüzde 40`ını ifade etmektedir. Gerçek rakam 11.8 milyar dolardır. Böylece kamuda birikmiş olan sabit sermaye varlılığının çok önemli bir kısmı özel kesimin eline geçmiş bulunmaktadır.

-Satılan KİT`Lerin satış hacmi bakımından yüzde 5.9`unu tüketim sektöründeki işletmeler oluşturmuştur. Ama işletme sayısı bakımından bu şekildeki işletmeler bu sektördeki toplam KİT`lerin yüzde 51.1`lik bir kısmına sahiptir. Tüketim sektöründeki KİT`lerin satılmasıyla, toplumun büyük kesiminin daha ucuz, kaliteli tüketim ürünü satın alma olanağı kaybolmuştur.

Büyük firmalar satın aldı

Raporda, satış hacmi en az 20 milyon doları bulan holding ve şirketlerin özelleştirmelerden en büyük payı alan grup olduğu ifade edildi. Holding başlığıyla sınıflandırılan bu grubun, satış hacmi bakımından satılan KİT`lerin yüzde 48.5`le yaklaşık yarısını aldıkları belirlenen raporda, bu kuruluşların bu alışveriş sonucu ödemeleri gereken paranın 3.2 milyar dolar olduğu, ancak bu tutarın bir defada değil iki yılı bulan vadelerde ve ortalama 4 taksitte tahsil edildiği veya edilmekte olduğu vurgulandı. 3.2 milyar dolarlık ödemeyle 8.2 milyar dolarlık kamu varlığının Türkiye`nin en büyük firmalarının eline geçtiği öne sürüldü. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.