Özelleştirme AKP için tutku

19.07.2007 - 10:28 | Son Güncelleme :

İngiliz Financial Times gazetesi, seçimler öncesi “Türkiye’de Yatırım Yapmak” isimli geniş bir rapor yayınladı. Yatırımlardan eğitime, Türkiye-AB ilişkilerinden Kuzey Irak soruna kadar çok sayıda konunun incelendiği raporda, seçimlerin yatırımlar için taşıdığı riskler üzerinde duruldu. Gazete, özelleştirmenin AKP için “tutku” olduğunu da öne sürdü.
Financial Times, raporunda yabancı gözlemcilerin, seçimin yatırımcılar için içerdiği riskler üzerinde durmaya başladığını belirterek “Gözlemciler, riskleri düşünmekte haklı. Yatırımcılar ve analistler de aynı görüşte.

Türkiye daha önce siyasi krizler yaşadı ancak mevcut kriz, mavi bir gökte birden bire patlak veren bir fırtına gibi geldi” yorumunu yaptı. Genelkurmay bildirisinin ardından “Türkiye’nin son 10 yılda en ciddi anayasal kriz yaşadığı” yorumunu yapan gazete, “Gelecek seçimin, 2002 yılından bu yana iş dünyası yanlısı ancak sosyal olarak muhafazakâr olan AKP’nin dikkatli bir biçimde beslediği yabancı yatırım iklimi açısından büyük etkileri olabilir” diye yazdı.
 
AKP’nin Türkiye’nin açık bir biçimde yabancı sermayeden yana tek parti olduğunu belirten gazete, gelecek hükümet döneminde yabancı sermaye iklimini de etkileyecek iki faktörü olarak da Türkiye’nin IMF ile ilişkisinin geleceğini ve yeni hükümetin AB konusunda daha az hevesli olması olasılığını gösterdi.

25 MİLYAR $ YABANCI SERMAYE GELİR

Son yıllarda Türkiye’de yürüten özelleştirme çabalarına da dikkat çekildiği raporda “Devlet varlıklarını satmak iktidardaki merkez sağ AKP için bir tutku oldu, kamuoyu fikre ilgisiz ya da karşı olsa da” görüşünü dile getirdi. Yabancıların halen İMKB’nin üçte ikisine hakim olduğuna dikkat çeken gazete, seçimlerin Petkim’in satılmasını durdurmadığını belirtti.

Petkim için yapılan teklifin beklenenden yüksek olduğunu kaydeden gazete, ancak satışın tartışmalara yol açtığını yazdı. İngiliz gazetesi, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler verilerine dayanarak Petkim’in satışı ile Türkiye’nin, bu yıl 25 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye çekebilme durumuna geldiği değerlendirmesini de yaptı.







FT: “1 YTL’lik mazot” en uçuk seçim vaadi

İngiliz basını, “1 YTL’lik mazot”u, Türkiye’deki seçim kampanyasının “en müsrif” vaadi olarak ilan etti. Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye’deki seçim sürecini ve olası sonuçlarını değerlendirirken “1 YTL’lik mazot”u, seçimin “en göze batan, müsrif ve sorumsuz” vaadi olarak ilan etti. FT,

soru yanıt biçiminde yaptığı değerlendirmesinde, seçim sürecinin gergin geçtiğini, AKP’nin yeniden iktidara gelme şansının yüksek olduğunu ancak Meclis’teki sandalye sayısında düşüş olacağını ifade etti.

Gazete, Genç Parti’nin “1 YTL’lik mazot” vaadini “en göze batan, en müsrif ve en sorumsuz” vaad olarak nitelendirirken “Parti, tartışmalı bir işadamı olan Cem Uzan için kişisel bir araçtır” idiasında bulundu. FT, Genelkurmay’ın seçime gidilmesinde “kilit” rolü oynadığını, 27 Nisan’da verilen “ültimatom”un ise ülkeyi paniğe sürüklediğini öne sürdü.







Independent: AKP’nin zaferi yatırımcılar için ideal sonuç

Türkİye’de yapılan anketlerin gösterdiği gibi AKP’nin tek başına iktidar olmasının uluslararası yatırımcılar için “ideal” sonuç olduğu öne sürüldü. İngiliz The Independent gazetesi, birçok Türkün hâlâ AKP’den kuşkulandığını ve laik partiler için oy kullanacağını belirtti.

Gazete, Türkiye’deki seçimlere ilişkin değerlendirmesinde anketlerin, AKP’nin oyların yüzde 40’ını alarak tek başına iktidar olmayı garantileyeceğini gösterdiğini kaydetti. Gazete, “Bu, AKP’nin, Batı ve piyasa yanlısı politikalarından mutlu olan ancak yargıda ve ordudaki laiklerle çatışmacı ilişkileri konusunda ihtiyatlı olan uluslararası yatırımcılar için ideal bir sonuçtur” dedi.

Hafta başında İstanbul Borsası’nın “tarihi” bir düzeye çıktığına dikkat çeken gazete, borsanın “yüzde 70’inden fazlasının yabancıların elinde olduğu”nu yazdı.







İstanbul emlakta yabancının gözdesi

Dünya iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, İstanbul ticari emlak piyasasına yabancı yatırımcı talebinin tırmandığını yazdı. Türk ticari emlak piyasasında yabancı yatırımın bu yıl 3.5 milyar dolar olacağını yazan gazeteye göre, piyasada Avrupalı, Amerikalı ve Ortadoğulu yatırımcılar dikkati çekiyor.
 
Haberde, 27 Avrupa kenti arasında daha önce PricewaterhouseCoopers tarafından yapılan araştırma da haberde vurgulanıyor. Yapılan araştırmada İstanbul, 27 Avrupa kenti arasında “emlakın en çok gelişeceği kent’’ olarak belirlenmişti.







Sabancı ve Koç ‘Aile devletler’

Enerji işbirliğinin gelecekte taşıyacağı öneme vurgu yapan FT, “Türkiye’yi Avrupa’ya boru hattı siyaseti bağlıyor” ifadesini kullandı. Gazete, Türkiye’deki en büyük grupları Koç ve Sabancı’nın geçen yıl 34.5 milyar ve 12.1 milyar dolarlık gelir sağladıklarına dikkat çekerken “Aile devletler” nitelemesini kullandı.
 
Gazete “Türkiye’de yatırım yapmaya istekli yabancı şirketler, hemen aile-kontrolündeki şirketler olan iki dev ile karşılıyor” diye yazdı. FT, Türkiye’de hızlı yayılan alışveriş merkezlerine ilişkin değerlendirmede de bulundu. İstanbul için “15 milyon nüfuslu bu kenti perakende merkez ateşi vurdu” ifadesini kullanan gazete, “Türkiye’de alışveriş merkezleri patlaması yaşanıyor” dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.