Oyakbank mayın raporuna bağlı

17.09.2007 - 09:23 | Son Güncelleme :

Oyakbank’ın Hollandalı ING’ye satışı için BDDK’dan beklenen onayın kaderini, ING’nin, PKK’nın kullandığı mayınları ürettiği belirtilen Singapore Technologies Engineering (STE) firmasıyla finansal ilişkisinin olup olmadığı bilgisi belirleyecek. BDDK, MİT’e, ING’nin STE ile finansal ilişkisi olup olmadığını sordudoğru olup olmadığını sordu.

Çiğdem TOKER / HÜRRİYET

OYAKBANK’ın 2.6 milyar dolara Hollandalı ING Grubu’na satışı için beklenen onayın kaderini, bu bankanın, PKK’nın kullandığı mayınları ürettiği iddia edilen Singapore Technologies Engineering (STE) firmasıyla finansal ilişkisinin olup olmadığı bilgisi belirleyecek. ING Grubu’nun mayın ve misket bombası üreticisi firmalarla ilişki olduğu, bir Hollanda televizyonuna atfen, kısa süre önce basında yer aldı. Hürriyet, BDDK’nın Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT), ING Grubu’nun ilişkisini sorduğu firmanın adına ulaştı. Kurul MİT’ten STE ile onun mayın üreten yan şirketi Singapoure Technologies Kinetics (STK) ile kredi, yatırım, hissedarlık bağı olup olmadığının araştırılmasını talep etti. MİT’in yanısıra, satışın iç ve dış güvenlik açısından sakıncalı olup olmadığını Genelkurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’ndan da soran Kurul, şu anda her üç kurumdan da yanıt bekliyor.

NEDEN SİNGAPURLU FİRMA: BDDK’nın ING Grubu ile ilgili MİT’ten araştırma talep etmesi, şu gelişmelere dayanıyor:

Bundan üç yıl önce, Hollandalı bir sivil toplum kuruluşu olan Netwerk Vlaanderen Para? Vicdan temiz mi? adlı kampanyası kapsamında, aralarında ING’in de yer aldığı dört bankanın silah üreticisi firmalarla yatırım, finansman ve hissedarlık ilişkilerini irdeledi.

Internet’ten erişilebilen bu rapora göre, Oyakbank’ı satın alan ING Grubu’nun, silah üreticisi, STE’de 5 milyon 510 bin dolar değerinde 4 milyon 509 bin 577 adet hissesi olduğu belirtiliyor.

Rapordaki bu veriler ise dünyadaki bütün hisse hareketlerini ve sahipliğini izleyen ve bu konuda rapor hizmeti veren Shareworld Databank kuruluşundan alındı.

Rapora göre STE, Valsella-50 ve daha geliştirilmiş bir üst modeli olan Valsella 69 tipi mayınları üretiyor.

Bu raporda olmayan, ancak Türk güvenlik birimlerince daha önce gündeme getirilen bir bilgiye göre, PKK Güneydoğu’da Valsella-50 ve Valsella 69’u kullandı. Daha önce İtalya’da üretilen bu mayınların üretiminin uluslararası tepkiler nedeniyle Singapur’a kaydırıldığı belirtiliyor.

VATANA İHANET TARTIŞMASI: BDDK kaynakları, MİT’ten henüz yanıt gelmediğini belirtti. Bu ilişkinin resmen doğrulanması durumunda satış izninin verilmesinin imkansız olacağının altını çizen kaynaklar, Aksi takdirde bu kurul vatana ihanetle suçlanır dedi. Öte yandan, ING’nin mayın üreticisi STE ile ilişkisine dair pek çok haber, bilgi çıkmasına rağmen, askerlerin bankası olarak bilinen Oyakbank’ın bu konuda herhangi bir açıklama yapmamasının dikkat çekici olduğunun altını çiziyorlar. BDDK, banka satışlarına onay verirken, satış işlemini yalnızca yürürlükteki mevzuat açısından değil, iç ve dış güvenlik açısından da irdeliyor. Banka satışlarına onay sürecinde MİT, Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’na iç ve dış güvenlik açısından sakınca olup olmadığını soruyor. Kurul bu kapsamda A Bank’ın Alphabank’a satışını bir yönetim kurulu üyesinin Abdullah Öcalan’ın arkadaşlarının Kenya’dan getirilmesine yardımcı olduğunun ortaya çıkması üzerine veto etmişti.

ING: Doğrudan değil ama dolaylı yatırım yaparız

ING Grubu, büyük tartışma yaratan bu rapor üzerine, Nisan 2005’de ING’nin Yeni Politikası başlıklı bir açıklama yaptı. Silah üretici firmaların doğrudan yatırım ve finansmanı konusunda yasalara ve uluslararası kurallara saygılı olduğunu bildiren ING, Misket bombası, kimyasal ve biyolojik silahlar ve kara mayınları gibi tartışmalı silahların üretimi, ticaretiyle uğraşan şirketlere ise sıkı kurallar uyguladıklarını bildirdi. ING, mayın, misket bombası, kimyasal ve biyolojik silah gibi tartışmalı silahları üreten firmalar yeniden finanse edilmeyecek, doğrudan yatırım yapılmayacak taahhüdün bulundu. Ancak ING aynı açıklamayla ince bir istisna getirerek, bir firmanın tartışmalı silahların yanısıra, sivil nitelikli üretim yapması halinde finanse edilebileceğini bildirdi. Mayın üreten STE, silahın yanısıra sivil elektronik sistemler de üretiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.030 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.