Otomotiv ihracatı hız kesmedi

10.10.2016 - 12:22 | Son Güncelleme :
Otomotiv ihracatı hız kesmedi | Genel Haberler

Otomotiv ihracatı, bayram tatiline rağmen hız kesmedi.

Türkiye ihracatının lideri otomotiv endüstrisinin yükseliş grafiği, 9 günlük uzun bayram tatiline rağmen Eylül ayında da devam etti. OİB verilerine göre, sektör ihracatı Eylül ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 3.7 artarak 1 milyar 942 milyon dolar oldu. Eylülde 2 milyar dolar sınırına dayanan otomotiv endüstrisinin toplam ihracattan aldığı pay, son aylardaki en yüksek oranlardan birisi olan yüzde 18.6’ya ulaştı. Otomotivin Ocak- Eylül dönemi ihracatı da yüzde 11.2 artışla 17 milyar 81 milyon dolara çıkarken, yılsonu hedefi olan 23 milyar dolara ulaşma yolunda önemli bir aşama daha kaydedildi.

Haberin Devamı

Eylül ayında değer bazında en fazla ihracat kaydeden sektör olarak liderliğini sürdüren otomotivde, bazı ürün gruplarında Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere yüzde 100’e varan oranlarda artış oldu. Yine Rusya Federasyonu’na ihracat yüzde 64, alternatif pazarlardan İran’a ise yüzde 43 artış gösterdi.

##$$TASITKREDIWIDGET##$$

EŞYA TAŞIMAYA MAHSUS MOTORLU TAŞITLARDA ABD’YE YÜZDE 100 ARTIŞ OLDU

OİB verilerine göre otomotiv yan sanayi ihracatı Eylül ayında yüzde 3 artarak 733 milyon dolara yükselirken, binek otomobiller ihracatı da yüzde 12 artarak 711 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise yüzde 16 azalarak 344 milyon dolar olurken, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 1 artarak 101 milyon dolar oldu.

Otomotiv yan sanayi ürün grubunda en fazla satış yapılan ülke olan Almanya’ya yönelik ihracat eylül ayında yüzde 6 artarken, önemli pazarlardan Romanya’ya yüzde 10, İran’a yüzde 41, Polonya’ya yüzde 25 arttı. Binek otomobiller ürün grubunda en büyük iki pazar olan İtalya’ya ihracat yüzde 115, Fransa’ya yüzde 56 artarken, diğer önemli pazarlardan Polonya’ya yüzde 55, Hollanda’ya yüzde 227 ihracat artışı kaydedildi.

Haberin Devamı

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ürün grubunda en büyük pazar olan İtalya’ya yüzde 8 ihracat düşüşü yaşanırken, önemli pazarlardan Amerika Birleşik Devletleri’ne ise yüzde 100 gibi yüksek bir oranda artış kaydedildi. Bu ürün grubunda Birleşik Krallık’a yüzde 56, Fransa’ya yüzde 32 ve Belçika’ya ise yüzde 33 düşüş görüldü. Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise en önemli pazarlardan olan Fransa’ya yüzde 18, Almanya’ya yüzde 5 ihracat düşüşü görülürken, İtalya’ya yüzde 106 gibi yüksek oranlarda artış oldu.

ÜLKE BAZINDA EN BÜYÜK PAZARLARA ARTIŞ YÜZDE 50’YE ULAŞTI

Otomotivin eylül ayındaki yükselişi, ülkeler bazında da kendini gösterdi. Endüstrinin en büyük pazarı olan Almanya’ya ihracat yüzde 7 artışla 312 milyon dolar olurken, ikinci büyük pazar İtalya’ya yüzde 49 artışla 262 milyon dolar, üçüncü büyük pazar Fransa’ya ise yüzde 19 artışla 219 milyon dolar ihracat yapıldı. İtalya’ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 115, Fransa’ya yönelik artışta da binek otomobiller ihracatının yüzde 56 artması etkili oldu.

Sektörün önemli pazarlarından Romanya’ya yüzde 20, Polonya’ya yüzde 51, Hollanda’ya yüzde 38, Rusya’ya yüzde 64, İran’a yüzde 43 ihracat artışı kaydedilirken, Birleşik Krallık’a yüzde 30, Belçika’ya yüzde 22, Amerika Birleşik Devletleri’ne yüzde 43 düşüş görüldü. Birleşik Krallık’a ihracat azalmasında eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 56 düşmesi etkili olurken, Amerika Birleşik Devletleri’ne satışların azalmasında ise binek otomobiller ihracatının yüzde 100, yan sanayi ihracatının yüzde 19 düşmesi etkili oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.