Otomobil Vergisi Satışları Düşürecek

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hükümetin taşıt alım vergisine yüzde 85 zam yapmayı planlaması yerli üreticiyi tedirgin etti. OSD Başkanı İlkbahar, bu yıl 485 bin adet olan satışın vergiler nedeniyle önümüzdeki yıl yüzde 50 düşeceğini ileri sürdü. OSD Başkanı Ali İhsan İlkbahar, önümüzdeki yıl yaşanacak yüzde 56`lık artışın ve yüksek oranlı vergilerin otomobil tüketimini etkileyeceğini söyledi.



Otomotiv sektörünün halihazırda yüzde 80 oranında vergi ödediğini kaydeden Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Ali İhsan İlkbahar, önümüzdeki yıl satışların yarı yarıya düşebileceğini belirtti. İlkbahar, hükümetin yüzde 56 olarak belirlediği yeniden değerleme oranını yarıya kadar artırarak yüzde 85`e çıkarma çabasında olduğunun altını çizerek, Bununla da kalmayıp mevcut vergi 20 katına çıkarılmak isteniliyor. Bu haksızlıktır. Vergiler bu şekilde artırılırsa, bu yıl 485 bin adet olan yıllık satışlarımızı önümüzdeki yıl yüzde 50 oranında kaybederiz diye konuştu. OSD Başkanı Ali İhsan İlkbahar, 2001`de Taşıt Alım Vergisi ile Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ne yüzde 56 zam yapmayı planlayan hükümeti sektöre haksızlık yapmakla suçladı. 2001 enflasyon hedefinin otomotiv sektörüne dayatılmaya çalışıldığını ileri süren İlkbahar, bu dayatmanın yanında vergilerin yüzde 100`ler civarına çıkarılmasının yanlış olduğunu kaydetti. İlkbahar, Önümüzdeki yıl için artışlar yüzde 56 oranında olacak deniyor, ama bir yandan da hükümetimiz bu oranın üzerine yüzde 50 zam yaphmak istiyor. Dünyanın her yerinde ekmek gibi araba alınabilirken, Türkiye`de 7 - 8 ayrı noktadan vergi alınıyor. Bu vergiler sonunda sektörü bitirecek dedi.


Otomotiv sektörünün 1993`ten bu yana hep krizlerle yaşadığını anımsatan İlkbahar, bu yıl hem faizlerin düşmesi hem de geçmiş yıllardaki talep birikimi sayesinde sektörün bir canlılık yakaladığını açıkladı. İlkbahar, Bunun tek yolu da vergileri indirmektir. Biz hükümetten yıllık gelirini düşürmesini beklemiyoruz, ancak vergileri indirip toplam vergiyi artırmasını öneriyoruz. Yani sürümü düşünmeyerek vergi gelirleri artırılmalıdır. Sektör kötü günlere geldiğinde verginin azaltılması aylarca vakit alıyor, azaltılsa da iş işten geçmiş oluyor diye konuştu.


VERGİ, TALEBİ KISACAK;

İlkbahar, Verginin talebi kısacağı kesin. Mesela yüzde 56 oranında öngörülen verginin yüzde 25 oranında artırılması bu yıl 485 bin olan otomobil satışlarının önümüzdeki yıl yüzde 25 oranında azalmasına neden olacaktır. Eğer öngörülen vergi yüzde 50 oranında artırılırsa o zaman düşüş yüzde 50 oranında gerçekleşecektir. Bu da sektörün sonu demektir dedi. Sektörün ithal otomobil satışlarındaki artışla zaten sıkıntılı günler yaşadığını belirten İlkbahar, hükümetin öncelikle otomobil ithaltını frenlemek için vergidi sözü yerine getirmesini istedi.


İLKBAHAR, ŞUNLARI SÖYLEDİ;

İthal otomobil satışları patlamasıyla dış ticaret dengesinin bozulduğu açıklandı. Hudut kapıları yapılacak denildi, ancak bu konuda somut bir adım hala atılmadı. Bunların yanı sıra; ithal otomobiller Türkiye`ye giriş yaparken ciddi bir kontrolden geçirilmesi lazım. Ama bu malesef yapılmıyor. Siz Avrupa`ya bir kamyonu bile sokamıyorsunuz. Bu yıl sektörde bir talep patlaması yaşandı, ancak yerli üretici bu talebi karşılayamadı. Biz kapasitemizi ancak yüzde 20 artırabilirken, Avrupa`daki üreticiler günde 10 bin araç üretip Türkiye`deki talebi kapatmaya çalıştılar.(FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.