Ortadoğu için çerçeve anlaşma

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben Ami, Clinton`ın Washington`da Ortadoğu sorununa çözüm arayan İsrail ve Filistin heyetlerine nihai anlaşmanın parametrelerini sunduğunu belirtti.


İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben Ami, Washington`da Ortadoğu sorununa yeniden çözüm arayışları kapsamında Clinton`ın görüşmeler sırasında taraflara nihai anlaşmanın parametrelerini sunduğunu bildirdi. Görüşmeler için Washington`da bulunan Ben Ami, İsrail askeri radyosuna yaptığı açıklamada, Başkan Clinton, bize bir anlaşmanın parametrelerini sundu, bu askıdaki çeşitli konuların geniş bir manevra olasığıyla ele alınması anlamına geliyor ve biz bu parametrelerin büyük bölümünü kabul edilebilir buluyoruz dedi.


Clinton`ın görüşmeleri, Beyaz Saray`dan ayrılış tarihinden 10 gün öncesi olan 10 Ocak`a kadar tamamlamayı arzu ettiğini söyleyen Ben Ami, Filistinliler`in tüm mültecilere geri dönüş hakkı verilmesi yönündeki talepleriyle ilgili olarak oa, Başkan Clinton`ın Filistin lideri Yaser Arafat ile birkaç hafta önceki görüşmesi sırasında, İsrail`in böyle bir öneriyi kabul edemeyeceğini söylediğini ifade etti. Ben Ami, Başkan Clinton`ın buna karşılık, Filistinli mültecilerin ileride kurulacak Filistin devletine dönüşleri ya da bulundukları Arap ülkelerinde tazmin edilmeleri önerisini gündeme getirdiğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı, basında çıkan ve istifa eden Başbakan Ehud Barak`ın Batı Şeria`nın yüzde 95`inden çekilmeye hazır olduğu yolundaki haberleri ise yalanlamak veya doğrulamaktan kaçındı.


ÇATIŞMALAR DİPLOMASİ DİNLEMİYOR;

Ortadoğu`da diplomatik girişimlerin yanı sıra çatışmalar da sürerken İsrail askerleri, Gazze Şeridi`nde dün sabah erken saatlerde bir Filistinli`yi öldürdü.
Filistin hastanesi yetkilileri, Raşid Barhun adlı Filistinli`nin, Mısır sınırı yakınındaki Yebna mülteci kampında İsrail ateşinden kaçarken sırtından vurularak öldürüldüğünü kaydettiler. Batı Şeria`daki bir kontrol noktasında da, bir Filistinli, aracını İsrail askerlerinin üzerine sürdü. İsrail ordu yetkilileri, Doğu Kudüs`ün kuzeyindeki El Ram kontrol noktasında meydana gelen olayda, ikisi hafif olmak üzere dört askerin yaralandığını ve askerlerin Filistinli`ye ateş açtığını söylediler.
Yetkililer, olay yerinden kaçmayı başaran Filistinli`nin, yakındaki bir köyde yaralı olarak yakalandığını, tedavisi yapıldıktan sonra sorguya alındığını belirttiler.


İSRAİL ORDUSUNDAN YENİ TAKTİK;

İsrail ordusu, üç aydır Filistinliler`le süren çatışmaları bastırabilmek için yeni bir taktik benimsedi: Militanları izle, siper al ve öldür. İsrail radyosunun üst düzey bir askeri yetkiliye dayanarak verdiği haberde, terör eylemleri hazırlığı içinde olan bazı Filistinliler`in İsrail askerlerince ortadan kaldırıldığı belirtildi.
İsrail radyosunun bu haberi, Filistinliler`in, İsrail`in cinayet politikası izlediği yolundaki iddialarını doğrularken, İsrailli askeri yetkili, Filistinliler`in bu tanımını kabul etmediğini söyledi. Askeri yetkili, siyasilerin hiçbir zaman hedef alınmadığını vurgulayarak, Hamas, İslami Cihad ve El Fetih`in askeri kanadının üyelerini öldürmenin tek yolunun bu kişilerin yerini belirleyerek, vurmak olduğunu söyledi.
Adını vermeyen yetkili, bugüne kadar kaç Filistinli`nin öldürüldüğünü açıklamazken, bu yöntemin devam eden İntifada ile başa çıkmak için yeni bir taktik olduğunu ifade etti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.